Rétvári: A gyermekvédelmi intézmények vezetőinek többsége alkalmas a munkára

  • narancs.hu
  • 2024. július 1.

Belpol

Itt tart a gyermekvédelmi intézményvezetők átvizsgálása. 

Komjáthi Imre, az MSZP parlamenti képviselője és nemrég lemondott társelnöke írásban fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez azzal a kérdéssel, hogy „Hol tart és mit mutat a gyermekvédelmi intézményvezetők és intézmények átvizsgálása?”. Erre azután került sor, hogy a kegyelmi ügy napvilágot látott, melynek következtében Novák Katalin köztársasági elnök, valamint Varga Judit volt igazságügyi miniszter, a Fidesz eredetileg tervezett EP-listavezetője távozott a közéletből. 

Pintér nevében államtitkára, Rétvári Bence válaszolt. Mint írta, a pszichológiai alkalmassági vizsgálatot március 1-jén rendelte el a miniszter, melyre 273 gyermekvédelemben dolgozó fő volt kötelezett. Ennek célja, a gyermekek védelmének legmagasabb szakmai garanciájának biztosítása. 

Az első vizsgálati szakasz április 15-én kezdődött és június 7-én zárult. A kétnapos eljárásban a vezetők kompetenciáit vizsgálták tesztekkel, helyzetgyakorlatokkal, interjúkkal. A második szakasz május 6-án kezdődött és június 14-én zárult, melynek keretében újabb tesztek, interjúk zajlottak le. A végső minősítést klinikai szakpszichológusokból álló bizottság hozza meg

„A vizsgálatban eddig részt vett gyermekvédelmi vezetők túlnyomó többsége elkötelezett a gyermekvédelmi vezetői munka iránt és valóban alkalmasnak is tekinthető rá. A minősítések alapján a munkáltató hatásköre lesz a vonatkozó döntések meghozatala azokban az esetekben, amelyeknél a vizsgálat megállapítása ezt indokolja”

– fogalmaz Rétvári.

 
Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztatón 2024. július 1-jén. Az államtitkár elmondta: az elmúlt időszak jogi szigorításai és rendőri intézkedései nyomán fél év alatt 30 százalékkal csökkent az online csalások mértéke.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
 

A válasz szerint az egyházi intézmények vezetőire, a szakmai munkakörben foglalkoztatottak alkalmassági vizsgálatához szükséges feltételrendszer kialakítását is megkezdte a Belügyminisztérium. Február 29-én 530 bentlakásos gyermekintézményt ellenőriztek le. A hatósági ellenőrzéseket a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezeti egységei folytatták le, a tapasztalatok kiértékelése hamarosan lezárul. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk