Összefügg-e a helikopterügy és a vezérkar lefejezése?

„Rogán nem ennyire szofisztikált”

Belpol

A múlt héten derült ki, hogy Ukrajnába szánt helikopterek állomásoztak Győrben, s aznap menesztették Ruszin-Szendi Romuluszt, a honvédség vezérkari főnökét is. Hiba történt a „békepárti” vezetésben, amiért a balhét valakinek el kellett vinnie?

„Egy személyes élményem van. Nem tudom igazolni, hogy az történt-e, amire gondolok. Voltam kint Ukrajnában december elején. Álltunk Munkács főterén, amikor a fejünk felett elrepültek helikopterek Magyarország irányából. Magasan repültek, tehát ha van légvédelem, akkor le kellett volna őket lőni” – meséli egyik a honvédelmi ügyeket ismerő forrásunk, aki „száz százalékig biztos” abban, hogy az elmúlt időszakban volt légi forgalom a magyar–ukrán határ közelében.

Április 27-én az Átlátszó.hu számolt be róla, hogy három H125M Fennec típusú, az ukrán állami határőrszolgálat felségjelzéseit viselő könnyű helikopter érkezett a Győr-Pér repülőtérre, majd mintegy 10 órás várakozás és karbantartás után ismeretlen helyre repült tovább. Mindezt az Időkép.hu webkamerája rögzítette, a február 13-án és 14-én készült felvételre a lap egyik olvasója hívta fel a figyelmet. A Militarnij nevű, katonai témákkal foglalkozó ukrán hírportál egy nappal korábban riportot és fotókat közölt arról, hogy folyamatban van a H125M helikopterek szállítása Ukrajnába. Egy korábbi megegyezés alapján Franciaország 55 darab H125M-es helikoptert ad át Ukrajnának, amelyek közül az első darabok már megérkeztek Kijivbe. A mellékelt fotók tanúsága szerint a helikopterek típusa és festése azonos azokéval, amelyeket a győri reptéren filmeztek le. A videók pár nappal azután kerültek az Átlátszóhoz, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) kijelentette: nem engedélyezték az Ukrajnának szánt helikopterek áthaladását a magyar légtéren.

Április közepén a Politico kiszivárgott amerikai hírszerzési iratokra hivatkozva arról írt, hogy miközben a magyar kormány oroszbarát, nyugatellenes retorikát folytat a háborúval kapcsolatban, lehetővé teszi a szövetséges államoknak a magyar légtér használatát az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások céljára. A brüsszeli lap által idézet dokumentumok egyike ismertet egy tervet, amely szerint ukrán pilóták Horvátország által adományozott katonai helikoptereket a magyar légtéren keresztül szállítanának Ukrajnába. A HM a Napi.hu-nak cáfolta a Politico értesüléseit. „Magyarország továbbra sem küld sem fegyvereket, sem lőszert, sem katonákat Ukrajnába, és nem enged át katonai szállítmányokat Ukrajna felé. A háborúnak csak az azonnali tűzszünetet és a béketárgyalások vethetnek véget” – állt a minisztérium válaszában.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.

Befejezhetetlen

Az életmű alakulása idején úgy tűnt, hogy Kabai Lóránt (korábban k. kabai lórántként jegyezte munkáit) meglehetősen nagy energiákat összpontosít arra, hogy a versek mögötti ént szét­írja, hogy az alanyiságot az alany erodálásával kérdőjelezze meg, redukálja, satírozza ki.