Orbán az ÁSZ-szal lehetetlenítené el az ellenzéket

Senki pénze, mindenki büntetése  

Belpol

Hárommilliárd forintnál is többre büntetheti az ellenzéki pártokat az Állami Számvevőszék tiltott kampánytámogatás miatt. Ezzel végleg agyagba döngölnék a jövő évi választások előtt az amúgy is nagy bajban lévő ellenzéket, amely egy dologban ért egyet: mindent jól csináltak, semmiről nem tudtak.

Jelentéstervezetet küldött a napokban az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a 2022-es parlamenti választáson együttműködő hat ellenzéki pártnak, s abban 3,2 és 3,5 milliárd forint közötti büntetést helyezett kilátásba. Az összeget a tavalyi kampányban elköltött külföldi források miatt szabnák ki. Az ellenzéki pártok első reakciója szerint teljesen ellehetetlenül a 2024-es európai parlamenti, illetve önkormányzati választási kampányuk, ha a végleges anyag is ezt tartalmazza majd. Az ÁSZ 1,6 milliárd forintnyi tiltott támogatást talált, de még minden változhat: nem zárult le a NAV saját nyomozása sem, és még az sem biztos, hogy ezt a büntetést tényleg kiszabják. Annak viszont üzenetértéke van, hogy egy agyonnyert választás után a hatalom az ÁSZ közreműködésével épp egy olyan manőver miatt akarja pénzügyileg kivéreztetni a hat ellenzéki pártot, amelyhez hasonlót a Fidesz már nagyon régóta űz – szankció nélkül. (A büntetés, bírság stb. kifejezéseket az egyszerűség kedvéért használjuk, meg azért, mert de facto erről van szó. De jure az ÁSZ, mivel nem hatóság, nem szabhat ki bírságot, csupán megállapít. Ennek azonban ezekben az esetekben az a jogkövetkezménye, hogy az adott párt központi költségvetésből juttatott támogatását a megállapított tiltott támogatás mértékének megfelelő összeggel csökkenteni kell. Magyarországon nem lehet jogorvoslattal élni az ÁSZ megállapításaival szemben.)

A hatalmi szervek által elvégzett vizsgálat eddigi állása szerint az Action for Democracy nevű, amerikai székhelyű szervezet összesen 3 milliárd forinttal támogathatta a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom nevű szervezetet a 2022-es választás előtt. E pénz egy jelentékeny része az online kampányokat szervező cégeknél, főleg a Dat­Adat-csoportnál és az Oraculum 2020 Kft.-nél landolt. Ez pedig az ÁSZ álláspontja szerint kampányköltésnek minősül, márpedig külföldről nem fogadhatnak el kampánytámogatást a pártok. A kormányzat gyorsan felhúzta erre az egészre a „guruló dollárok” és a „dollárbaloldal” szlogenekkel ismertté vált üzenetét.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk