A Fidesz-propaganda kísérletei Magyar Péter lejáratására

Szabadon szárnyal a fantázia

Belpol

Február óta szokatlanul gyenge eredménnyel keresi a Fidesz a fogást Magyar Péteren. Az elmúlt hetekben már az is terjed a pártban, hogy az egész Tisza az ő mestertervük. De azért maradt valami az eddig megszokott lejáratásokból is.

 

A vasárnapi kötcsei fideszes találkozón tapasztalt miniszterelnöki reakciók jól érzékeltették, hogy a Fidesz-propaganda eddig látványosan nem tudott mit kezdeni Magyar Péterrel. A sajtónak Orbán Viktor azt mondta, hogy a Tisza komoly felhatalmazást kapott a választóktól, és sok sikert kívánt a pártnak – ehhez hasonló fordulatokat akkor szokott elsütni, ha valamiről még nincs kialakult véleménye. Zárt körben beszédesebb volt a Szabad Európa értesülései szerint: elismerte az övéi előtt, hogy Magyar Péter felbukkanása komoly kihívás elé állítja a Fideszt, gyurcsányozni immár nem elég, „a szakpolitikai vitákban kell felülkerekedni” – jelentsen ez bármit is Orbán szájából.

Korábban is tapasztalhattunk már olyat, hogy a Fidesz legyőzhetetlennek gondolt gépezete megzavarodik: például a koronavírus-járvány megjelenésekor Orbán Viktor álproblémának minősítette a lehetséges veszélyeket, és később is jól láthatóan frusztrálta, hogy ezúttal nem a párt (a kormány) jelöli ki a társadalomra leselkedő legnagyobb veszélyt. Vagy 2022 februárjában napokig tanácstalan volt a propagandagépezet amiatt, hogy miként adja be az évek óta oroszpártivá átnevelt híveinek azt a tényt, hogy Vlagyimir Putyin hódító, területrabló háborút indított egy független állam ellen. Ezek a lefagyások nem tartottak sokáig, az állampárti gépezet magára talált, és mire kettőt pislogtunk, megszületett a „narratíva” a vírusnak drukkoló ellenzékről, illetve a háborúpárti baloldalról, amivel szemben a nemzet érdekeit mindenek elé helyező kormányoldal áll.

Magyar Péter esete merőben más. Magyar szavazatokat is akar szerezni, állandóan mozog, tematizálja a politikai napirendet, hogy e gyönyörű kifejezéssel éljünk, ráadásul nem eredménytelenül: valamit tényleg megmozgatott nagyon sok emberben. A legközelebb ehhez a szituációhoz a 2021-es őszi ellenzéki előválasztás utáni időszakban voltunk, de akkor az ellenzék Márki-Zay Péterrel az élen végül megtette azt a szívességet a Fidesznek, hogy a helyzeti előnyt nem használta ki, és néhány hónapra levonult a terepről. Magyar ezt nem tette meg, és bár egyáltalán nincs arra garancia, hogy nem tudják kizökkenteni eddigi ritmusából – messze van még 2026 –, egyelőre semmi jele annak, hogy a Tisza Párt és az elnöke lassítana. A Závecz Research augusztusban a biztos szavazók körében már 33 százalékra mérte a pár hónapos pártot.

„Megbízható forrásból tudom”

A Narancs pártközeli információi szerint a Fidesz környékén bevetették a suttogó „ellenpropagandát” is. Különféle alsóbb fórumokon azt terjesztik „megbízható forrásra” hivatkozva, hogy nem kell aggódni, Magyar Pétert valójában a párt agytrösztje találta ki. A pletyka terjesztése minden irányban hasznos: a fideszeseket megnyugtatja és megerősíti abban a tudatban, hogy a végén úgyis mindig Orbán Viktornak van igaza, az ellenzékieket elbizonytalanítja, lassíthatja a választóknak a Tiszához vándorlását a többi ellenzéki párttól, így generálva az újbóli összefo­gási kényszert. Miközben Magyar Péter egyik leghatározottabb üzenete éppen az, hogy ő ugyan nem közösködik az „óellenzékkel”. A magyarországi szavazók különböző szint­jein erősen jelen van a tanult politikai tehetetlenség, a hirtelen lelkesedést váltó gyors kiábrándulás. A propaganda e próbálkozása éppen erre épít: ha sokan elhiszik, hogy még a legspontánabbnak tűnő dolgokat is a kormány szervezi, akkor a változásba vetett hit is csorbul – mert hiszen melyik ellenzéki szavazó akar a Fidesz hasznos hülyéjévé válni.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A halál sava-borsa

Az űrből jött szörnyek műfajában máig verhetetlenek a banánfejű xenomorfok: savas vérükkel, páratlan ellenálló képességükkel, vérszomjukkal egyszerre keltenek rémületet és csodálatot.

Lépések a vonalon

  • - turcsányi -

A labdarúgásban, segítse immár a legkorszerűbb űrtechnika, ritkák az egyértelmű dolgok, kivált abban a tekintetben, hogy ki a jobb.

Kicsi a világ

  • Kiss Annamária

A játszók melegítenek az öltöző és tornaterem kombinációjából kialakított díszletben. Térdhajlításokat végeznek, szökdécselnek, aztán beállnak a starthoz, eldördül a pisztoly, kezdődik az előadás.

Fájjon Bicskéig

A magyar állam egyre mélyülő diszfunkcionalitása, az 1990 óta nem tapasztalt nemzetközi térvesztés idején Orbán Viktor a hétvégi fideszes dzsemborin azt találta mondani, hogy már nem elég gyurcsányozni, hanem a szakpolitikai vitákat is meg kell nyerni.

Külön utak

A tartományi választások Szászországban és Türingiában a szélsőjobboldali AfD előretörését és az országos kormány­koalíció pártjainak vereségét hozták. A kereszténydemokraták mindkét tartományban csak szélsőbaloldali pártokkal alakíthatnak parlamenti többséggel rendelkező kormányt.

Kukázás felsőfokon

Össznépi program lett üres flakonokkal telepakolt szatyrokkal sorban állni a REpont automaták előtt, ezzel együtt pedig megjelent a visszaváltásra épülő biznisz is. Az utcai kukák feltúrása helyett az igazán élelmes vállalkozók a társasházi hulladékgyűjtőkben válogatnak.

 

„Valahogy sötétebb”

A Dallas Bobby Ewingja a Lepattanó című sportvígjátékban egy milliárdost alakít, aki a véletlenek furcsa játékának köszönhetően egy magyar gombfocicsapat szponzorává válik. A megjelenésünk napján ismét hazánkba látogató művész nemcsak arról mesélt nekünk, hogyan került a filmbe, de felidézte a Dallas legendás zuhanyzós jelenetét, és megosztotta véleményét a tavalyi fővárosi diáktüntetésről is, amelybe a forgatás idején botlott bele.

„Olyan, mint egy robbanás”

Wild God címmel adta ki legfrissebb, sorrendben már tizennyolcadik albumát Nick Cave és a Bad Seeds. Ennek apropóján beszélgettünk Jim Sclavunosszal, aki a zenekarban ütőhangszereken, billentyűkön és vibrafonon játszik.

 

„Jobban mennek a dolgok”

  • Mihalicz Csilla

A Boko Haram iszlám fundamentalista terrorszervezet 2014-ben egy északkelet-nigériai kisváros, Chibok kollégiumából 276 diáklányt rabolt el, majd tartott fogva csaknem két évig. A nigériai szerző a hasonló traumán átesett áldozatokkal folytatott beszélgetések alapján írta meg A baobab árnyékában című regényét.