Szarka: „A szakadék széléről került visszarántásra” az SZFE

  • narancs.hu
  • 2021. április 29.

Belpol

A kancellár szerint az egyetem hallgatói egy Patyomkin-egyetemet akartak megvédeni tőle.

 

„Ez az egyetem a modellváltással intézményi szempontból a szakadék széléről került visszarántásra” – nyilatkozta az M5 televíziócsatorna Libretto című műsorában Szarka Gábor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kancellárja. Az interjút a Telex idézte.

Szarka Gábor  beszélt arról a két hónapról, amíg nem tudott bejutni az épületbe. Az útját álló hallgatók szerinte egy szabadságélményt védtek, „egy Patyomkin-egyetemet”, amely – ezzel nem voltak tisztában – nem működött normálisan. Rosszulesett neki, hogy a történetben őrá és másokra is a gonosz szerepét osztották, akik azért jöttek, hogy tönkretegyék az intézmény, elvegyék a függetlenségét. Úgy látja, sokan nem is akarták, hogy az új fenntartó átlássa az egyetem működését, ezért verték a habot – legalábbis ő ezt szűrte le az átvilágítás eredményéből.

Az átadás-átvételi jegyzőkönyvet a kancellár még nem írta alá, mert úgy találta, nem felel meg a valóságnak. Például a blokád idején készült jegyzőkönyvben nyolc műtárgy szerepel, miközben ők 335-öt számoltak az intézményben. Utalt Szarka Gábor az Állami Számvevőszék jelentésére, amely szerint átláthatatlan volt a gazdálkodás az egyetemen.

Bár korrupcióra utaló nyomot ő nem talált, szerinte mégsem lehet véletlen, hogy a könyvvizsgáló nem hitelesítette a 2020-as évről szóló beszámolót.

Az SZFE-n új szenátust állítanak fel. Szarka azt mondta, az erről szóló dokumentumokat kedden küldték el a hallgatói önkormányzatnak véleményezésre, és péntekig várják a visszajelzést.

Neked ajánljuk