Tanúkihallgatások folynak a fideszes Szabó Zsolt ügyében

Belpol

A képviselő nem tud róla, hogy bármilyen nyomozásban is érintett lenne. 

„Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, jelenleg a tanúkihallgatások és egyéb adatgyűjtések vannak folyamatban” – tájékoztatta a Narancs.hu-t a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. Korábban lapunk is megírta: a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság még tavaly szeptemberben rendelt el nyomozást Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feljelentése nyomán Szabó Zsolt, a Fidesz hevesi képviselője, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkárának ügyében. 

Hadházy a múlt év júliusában tárt fel dokumentumokat Szabó Zsolt hatvani központú körzetét illetően. A gyanú szerint a térségben hasonló módszerekkel irányíthatták a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében zajló közbeszerzések menetét, ahogyan az Boldog István Jász-Nagykun-Szolnok megyei körzetében is történt – mint ismeretes, a kormánypárti képviselő ellen itt ügyészségi nyomozás indult.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságról – az elfogultság látszatát elkerülendően – átkerült a nyomozás a Borsod-Abaúj-Zemplén MRFK-hoz. A hatóság versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt folytat eljárást. Egyébként a képviselő ellen 2018 óta nyomoznak egy állítólagos offshore-számla miatt is.

További érdekesség, hogy Szabó Zsoltot idén február 8-án a Magyar Triatlon Szövetség elnökének választották, erről a tisztségéről április 21-én – teendőire hivatkozva – lemondott. Azt nem tudni, hogy ennek van-e bármi köze a tanúkihallgatásokhoz, mindenesetre megkerestük a képviselőt, hogy az eddigi nyomozati cselekmények érintették-e őt. Amint érkezik tőle válasz, beszámolunk róla. 

UPDATE:

Időközben befutott Szabó Zsolt válasza, aki kérdésünkre annyit írt:

„Nem tudok róla, hogy bármilyen nyomozás is érintene”.

Neked ajánljuk

Elszáll az Orion

„A témáról eddig még nem született átfogó kiállítás, amely ennyire komplex módon mutatná be a két háború közötti, metropolisszá nőtt Budapest világát” – olvasható a Magyar Nemzeti Galéria beharangozójában, ami alapján az intézmény nyári tárlata éppúgy lehet két­élű nosztalgiával átszőtt szemfényvesztés, mint az urbanizáció kelléktárának tételes feldolgozása történelmi tanulságokkal.

Zuhanástörténetek

„A Felfelé zuhanásban Kadarkai Endre a magyar popkulturális ikonok történeteit járja körül, akiknek életútja valamilyen tragikus fordulat kapcsán mélyzuhanást vett” – halljuk a nemrégiben indult riportsorozat bevezetőjében. Ígéretes felütés, de rejt magában rizikót. Rögtön a kérdés: mit is jelent egyáltalán az, hogy valaki „magyar popkulturális ikon”?

Élet, nagyság

Rengeteg kraft, nyitottság és bátorság van a szakmában, még a bérletrendszerben működő vidéki kő bábszínházakban is. Ám az erős mezőnyben is kiemelkedő volt a Free­szfe két előadása a Magyarországi Bábszínházak 15. Találkozóján, a nyolcéves kortól ajánlott A halhatatlanságra vágyó királyfi és a leginkább felnőtteknek, esetleg középiskolásoknak szánt Mundstock úr.

Az akasztott ember égő háza

Magyarországon a katolikus papság minden évben, Szent Miklós napján felszenteli a pálinkát. Magyarországon a miniszterelnök úgy akar újabb szavazókat felcsípni, hogy pálinkázós fotókat publikál magáról. A pálinka hungarikum, a hungarikum meg valamiféle pecsét, mely azt hivatott garantálni, hogy az illető produktum a földi javak legkiválóbbika, amelyet csak nekünk teremtett nagy jókedviben a szent atyaúristen.

Lendületből

Vasárnap több mint 50 településen pótolták a veszélyhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat. Összesen 74 különböző választást tartottak, számos helyen ugyanis párhuzamosan lehetett voksolni polgármesterjelöltekre és egyéni képviselőjelöltekre. A választások többsége pártpolitikai szempontból érdektelen volt, mert csak független jelöltek indultak. Ahol viszont versenybe szálltak a pártok, ott elég egyértelmű kép rajzolódott ki az ellenzék folytatódó vesszőfutásáról és a Fidesz egyre nyomasztóbb fölényéről.