Török Gábor: „Mondtak már olyat nekem fideszesek: csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan”

  • narancs.hu
  • 2024. február 16.

Belpol

A politológus szerint Varga Mihály lehet Novák Katalin utódja.

„Varga Mihályra tippelek, szerintem ő a legesélyesebb” – jelentette ki a 24.hu-nak adott interjújában Török Gábor politológus, amikor a portál újságírói rákérdeztek nála, kit tart Novák Katalin legvalószínűbb utódjának.

Török Gábor biztos benne, hogy Orbán Viktor jelenleg „megbízható, kockázatmentes jelöltet akar.” Hozzátette: „Nemcsak a nőkkel vagy az újakkal, fiatalabb politikai szereplőkkel szembeni bizalmatlansága lehet most erős, de az általa kevésbé ismert személyeket is kockázatosnak tarthatja. Emiatt nem hiszem, hogy Maróth Miklós vagy Merkely Béla, akiknek a nevét bedobták, valóban esélyes lenne.” Trócsányi Lászlóval kapcsolatban azt mondta, „határeset”, aki „megbízhatónak látszik, de azt gondolom, hogy sokkal inkább egy régóta a fideszes belső körhöz tartozó, Áder Jánoshoz hasonló jelöltet választ a miniszterelnök”.

„A közvélemény, valamint a miniszterelnök elvárása is a lemondás volt”

– fogalmazott a politológus az interjúban, amit a hvg.hu szemlézett. Török Gábor szerint amikor az örmény elnökkel közös sajtótájékoztatóján először szembesítették az üggyel Novák Katalint, akkor „tagadott, terelt. Mindezt furcsa, bicskanyitogató stílusban tette az ügy jellegéhez képest.” Hozzátette, a lemondásáról szóló döntést szerinte nyilvánvalóan a kormányfő, vagyis Orbán Viktor hozta meg.

Arra a kérdésre, hogy mekkora lehet a kár, Török Gábor Tóka Gábort idézte, aki szerint három-négy százalékpontot csökken majd a Fidesz népszerűsége. „Ezt én nem merném ilyen pontosan belőni, még az is lehet, hogy támogatottsági adatokban nem is látszik meg azonnal, de azért ezek nagy cseppek a pohárban. És ha végiggondoljuk az elmúlt tizennégy év botrányait, akkor a kegyelmi ügy benne van a top háromban” – fogalmazott a politológus, aki úgy véli, Novák bukásából Orbán kiolvashat egy furcsa következtetést is. „A Fidesz stratégiájában benne lehetett, hogy fel kell építeni ilyen politikusokat, de amennyire Orbán Viktort ismerem, ez nem az ő meggyőződése volt, és

azt hiszem, most sajnos igazolva látja azt, hogy a politika nem nőknek való”.

Török Gábor szerint annak, hogy Magyar Péter, a szintén lemondott Varga Judit exférje kibeszél a rendszerből, korlátos következményei lehetnek. Feltüzeli ugyan az ellenzéki nyilvánosságot, előállhat még olyan erős mondatokkal, amelyeknek Török szerint akár komolyabb következményei is lehetnek, „de a kormánypárti szavazótábort nem tudja megbontani.” Feltételezése szerint azonban Magyar mondatainak a NER-en belül lehet hatása, mivel „hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek a belső ellentétek még mélyebbek legyenek”. Feszültségből pedig van bőven, mivel szerinte jelenleg akár öt nagy érdekcsoport is rendelkezhet politikai képviselettel a rendszeren belül.

Török Gábor beszélt Balog Zoltánról is. Szerinte „sokkal jobb lett volna a Fidesznek, hogyha Balog Zoltán is lemond”, a politikai logika pedig szintén azt követelte volna, „hogyha magára vállalja azt, hogy szerepe volt a kegyelmi ügyben, akkor távozzon.” Az interjú során szóba került a péntekre, a Hősök terére tervezett tüntetés is. Erről Török Gábor azt mondta, hogy „ha nem Gyurcsány Ferenc dominálja az eseményt, és egyes influenszerek készek akár csak időlegesen is politikai szereplővé válni, abból bármi kijöhet.” Hozzátette:

„Mondtak már olyat nekem fideszesek: csak nehogy a Hősök tere legyen a magyar Majdan.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk