Tüntettek a debreceni akkugyárépítés ellen

  • narancs.hu
  • 2023. január 28.

Belpol

Mégse legyünk nagyhatalom?

Több százan tüntettek szombaton Debrecenben a város mellé tervezett akkumulátorgyár megépítése ellen.

A demonstrációt élőben közvetítette a Mérce.

Tavaly augusztus óta lehet tudni, hogy a CATL Európa második legnagyobb akkuüzemét építené meg a város mellett. A kormány nemzetgazdaságilag kiemelt beruházássá nyilvánította ezt a gyárépítést, 88 milliárd forintot szán az ipari park áramellátásának fejlesztésére, hogy a működés biztosított legyen.

A beruházás ellen azonban sokan tiltakoznak.  Például azért aggódnak, mert a gyár vízigénye a hírek szerint nagyobb lesz, mint a városé, a gyártáshoz sok mérgező anyagot használnak, és tartanak attól, ezek a vegyületek a természetbe is kijutnak. Attól is félnek, hogy a 9000 embernek munkát adó üzem építtetője nem fogja maradéktalanul betartani a magyar törvényeket. 

A kormány azonban nem lát semmilyen problémát a beruházás háza táján. Gulyás Gergely miniszter azt javasolta a helyieknek, fontolják meg az építkezés támogatását.

A fórumokon, ahol a beruházásról lehetett információt kapni, indulatos reakciók is voltak. A Fidesz helyi frakciója utóbb úgy találta, hogy az ellentéteket akkuüzemügyben az ellenzéki pártok szítják, és az egyeztetésből politikai cirkusz lett. A célzást az LMP magára vette, mondván, tényleg minden törvényes eszközt bevet annak érdekében, hogy ne valósuljon meg a beruházás, ilyen eszköz a népszavazás is. 

Szombaton a tüntetés Mikepércsről indult, mert az a település is közel lenne a tervezett gyárhoz. A tiltakozók dél után értek be a debreceni Kossuth térre. Az egyik szervező a Telex cikke szerint azt mondta, a tüntetést helyi családanyák szervezték, és szó sincs politikai indíttatásról. Elhangzott, hogy az emberek korábban számos kérdésükre nem kaptak választ. Szó volt arról a demonstráción, hogy ez a tiltakozás ösztönös önvédelmi reakció, az akkumulátorgyártó nagyhatalomról szóló kormányzati vízióról egy szónok azt mondta, az szembemegy a magyarok hosszútávú érdekeivel, „öngyilkosság”. 

Az akkumulátorüzem-építés miatt nem csak Debrecen mellett aggódnak, és kormánypárti aggódó is akad:

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk