Turisztikai szervezetek tiltakoznak az Airbnb-szabályozás ellen

  • narancs.hu
  • 2024. október 7.

Belpol

Huszonhat szervezet közös közleményt fogalmazott meg, amelyben egységesen elutasítják a rövid távú lakáskiadás teljes betiltását.

„A turisztikai célú rövid távú lakáskiadás egy budapesti, azon belül is a belső fővárosi kerületeket érintő ügy, sem a külső kerületekben, sem a vidéki városainkban nem vet fel kérdéseket. Az amúgy is megbolydult ingatlanpiacon és azon belül az albérleti piacon tovább fokozná a káoszt, ha egyes kerületekben tilos lenne, míg más kerületekben engedélyezett maradna a rövid távú lakáskiadás” – írják a turizmus.com-on megjelent szövegben. Az aláírók szerint a repülőtérnek, de a fővárosi vendéglátóhelyeknek és attrakciók üzemeltetőinek is komoly érvágás lenne a tiltás.

A szakmai szervezetek azt javasolják a kormánynak, hogy a kompromisszumos megoldásig „a magán- és egyéb szálláshelyek számára a működési engedélyek kiadása átmenetileg, 2026. január 1-jéig kerüljön felfüggesztésre”, készüljön hatástanulmány és az alapján szülessen szabályozási koncepció. „A rövid távú lakáskiadási piac kapacitásának meghatározása, esetleges korlátozása – pl. a kínálat szűkítése, a minősítési kritériumok szigorítása, vagy a kiadható napok maximálása – az európai nagyvárosokban bevált jó gyakorlatok és a témában készült felmérések, tanulmányok figyelembevételével kerüljön szabályozásra.”

A javaslatot olyan szervezetek írták alá, mint a Magyar Éttermi Szövetség, a Magyar Fesztivál Szövetség, Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség és a Magyar Fürdőszövetség.

A közlemény hatására a Nemzetgazdasági Minisztérium rövid közleményt adott ki az MTI-n: „A 26 turisztikai szervezet által megfogalmazott közlemény kapcsán a Nemzetgazdasági Minisztérium leszögezi, hogy Budapesten lakhatási probléma alakult ki, amely különösen sújtja a fiatalokat és fiatal családosokat. Ezért a kormány az Airbnb-szabályozásának felülvizsgálatát – hozzájárulva a lakásvásárlással és lakásbérléssel kapcsolatos problémák kezeléséhez – elsődleges prioritásként lakhatási kérdésnek tekinti. Ebből kiindulva a Kormány csak Budapesten kívánja szigorítani az rövid távú lakáskiadás szabályozását. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a tervezett intézkedések a vidéki turisztikai célú rövidtávú lakáskiadókat nem érintik, a kialakítás alatt lévő új szabályozás semmilyen módon nem befolyásolja tevékenységüket. A Nemzetgazdasági Minisztérium hangsúlyozza, a Kormány továbbra is együttműködik a szektor valamennyi szakmai szervezetével és elkötelezett az élénk szakmai párbeszéd fenntartása mellett.”

A közelmúltban a Terézvárosban hoztak olyan szabályozást, miszerint 2026-tól tilos lesz az Airbnb-kiadás. A helyi népszavazás tétjét Szentkirályi Alexandra emelte országos szintűre. Soproni Tamás terézvárosi polgármester úgy nyilatkozott, hogy ezt a szavazást egyfajta kísérletnek is gondolta. Kibékíthetetlen ellentétnek tűnik a helyiek és a turisták érdeke - írtuk a témával foglalkozó nagycikkünkben, amelyben utánajártunk, hogy lehet-e védekezni a turistahordák ellen, és hogyan lehet egyszerre segíteni a lakosokat és a vállalkozásokat.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk