Ujhelyi: A háború előtt is inflációra hivatkozott a kormány

  • narancs.hu
  • 2022. november 6.

Belpol

Az EP-képviselő arra emlékeztet, hogy egy éve vezette be a kormány az üzemanyagok hatósági árát.

Egy éve Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a kormányinfón a koronavírus-járvány elleni intézkedésekről, az oltási kampányról és a rezsiválsággal kapcsolatos kormányzati döntésekről beszélt – emlékeztet vasárnapi nyílt levelében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

A baloldali politikus idézi Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szavait, aki arról beszélt – négy hónappal az ukrajnai háború kirobbanása előtt –, hogy Európában energiaválság van, egy év alatt 400 százalékkal nőttek a rezsiárak, és ez „rezsiválságot eredményezett”.

A miniszter akkor jelentette be, hogy 480 forintban maximálják az üzemanyagok árát, abban bízva, ez jó hatással lesz, mérsékli az inflációt.

Ujhelyi emlékeztet, a kormány szintén az inflációra hivatkozva idén januárban vezetett be hatósági árat bizonyos élelmiszerekre, és még akkor is valószírűtlennek tűnt, hogy háború lesz, olyannyira, hogy Bayer Zsolt azt mondta egy műsorban, „Oroszország nem fogja megtámadni Ukrajnát, ezt egy hülye is tudja.”  

Ez az időrendi áttekintés Ujhelyi szerint azért fontos, mert látszik, már hónapokkal Ukrajna megtámadása előtt gond volt, kezelni kellett a problémákat, ez pedig az EP-képviselő szerint azt bizonyítja, hogy a kormány most meghirdetett konzultációja hazugságon alapul. Mert az orosz támadás után bevezetett uniós szankciókra most „a Fidesz bőszen hivatkozik az elszabadult infláció, az áremelkedések, a forint gyengülése, az energiaválság és talán lassan még a rossz idő kapcsán is, egyfajta kizárólagos tényezőként, kizárólagos okozóként”.

„A valóság tehát – azoknak, akiket ez még egyáltalán érdekel – nem más, mint hogy a magyarországi megélhetési válságot, benne a forintgyengülést és a vágtázó inflációt alapvetően a rossz kormányzati gazdaságpolitika, a választások előtti felelőtlen osztogatás, az EU-val szembeni állandó arcoskodás és harcoskodás okozta, nem pedig az egyébként Orbán Viktor által is támogatott európai szankciók. Igen, a Putyin által indított háború kétségtelenül negatív hatással van szinte mindenre a mostani életükben, de az konkrétan nettó hazugság, hogy a véres agressziót indító rezsimmel szembeni szankciók feloldása azonnali áresést, forinterősödést, inflációcsökkenést és Kánaánt hozna. Hiszen látjuk, maga a kormány jelentette be jóval a háború előtt, hogy radikális lépésekre kényszerül az infláció elszabadulása és a forint romlása miatt. Tizenkét év korlátlan hatalomgyakorlás elszalasztott lehetőségeit, hibáit és bűneit akarják most ismét máson leverni: a soros, a migráns, a nemváltó óvodás után ismét vissza a régi recepthez, a távolból magyarelleneskedő brüsszelitákhoz” – írta a képviselő.  

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk