Ujhelyi: Nem vicces ez a fideszes Barátok Közt

  • narancs.hu
  • 2024. március 10.

Belpol

A mostani Orbán–Matolcsy-viszály szerinte többet árt, mint Kósa Lajos 2010-es bejelentése az államcsődközeli helyzetről.

Nem nevetséges, mert árt a magyar gazdaságnak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök egymást bírálja a nyilvánosságban – erről ír Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, aki 2014 óta minden vasárnap körlevélben elemzi az illiberális állam működésének jellegzetességeit.

Emlékeztet, hogy 2010-ben Kósa Lajos debreceni polgármester államcsődközeli helyzetről beszélt, és arról, hogy szükség lehet bizonyos alkotmányossági szabályok felfüggesztésére. Akkor az a nyilatkozat bedöntötte a forintot. Ujhelyi szerint ami most zajlik Orbán Viktor és Matolcsy György között, már nem ilyen kósalajosizmus.

A miniszterelnök ugyanis tíz éve úgy fogalmazott, Matolcsy a jobbkeze, ők ketten úgy dolgoznak együtt, mint a német újjáépítés idején Adenauer és Erhard. Jó ideje azonban látszik, hogy Orbán és jobbkeze között megromlott a viszony, Ujhelyi fölidézi, hogy Matolcsy György többször is kritizálta a kormány munkáját, feltűnő volt, amikor 2022 végén a válságkezelést és gazdaságpolitikát bírálta. 

 Ujhelyi úgy látja, az Országgyűlés elé kerülhet a jegybanktörvény módosítása, ezért esett megint egymásnak a jegbankelnök és a miniszterelnök. A kormány szerinte erősebb saját kontroll alatt próbálja tartani az MNB alapítványait, amelyekbe az utóbbi időben súlyos közpénzmilliárdok vándoroltak át. Az EP-képviselő a Bloombergnek hisz, ami Orbán és Matolcsy személyes viszonyát illeti, nem a kormányzati sajtószóvivőnek, de ezzel nem csak ő volt így, mert a forint is elindult lefelé.

„Az bizonyosan nem segített a helyzeten, hogy Matolcsy ismét páros lábbal beleszállt a nyilvánosság előtt egykori helyettesébe és a nemzetgazdasági bársonyszékben jelenlegi utódába, Nagy Mártonba; aki persze nem volt rest szintén visszamarni egykori főnökébe. Ha akarom, akkor még szórakoztató is lehetne ez a fideszes Barátok Közt, de közben a cicaharcukkal épp a magyar gazdaság finomhuzaljait rángatják az urak. Az, hogy az MNB és a kormány között szakmai ellentét van, teljesen normális. Az egyik az infláció féken tartásában érdekelt, a másik az inflációt hajtó növekedést erőlteti – amíg ez a vita megmarad pusztán szakmai szkandernek, addig nincs baj. De, amikor két – egyébként is magát, kizárólagos képességgel bíró pénzügyi látnoknak gondoló – figura ilyen jelentős pozícióban egymásnak feszül és képesek az óvodai homokozó szintjéig lehajolni, akkor ott már baj van” – elemez az ellenzéki politikus. 

Az, hogy Orbán hagyni szokta a beosztottai közötti hatalmi harcokat, sőt, szítja közöttük az ellentétet, hogy ne erősödjenek meg túlságosan a trónkövetelők, eddig célravezetőnek látszott. Egykori jobbkezével azonban szemlátomást nem tud mit kezdeni – állapítja meg Ujhelyi.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk