Ungváry Krisztián: A Nagy-Magyarország-szimbólum használata provokáció

  • narancs.hu
  • 2023. március 24.

Belpol

A súlyosan terhelt térkép a történész szerint nem alkalmas annak az üzenetnek a közvetítésére, amire az MLSZ hivatkozik.

„A fő problémát nem is abban látom, hogy Nagy-Magyarországot hivatalosan be kell-e tiltani a stadionokban, vagy sem, hanem abban, hogy az állam felelős vezetői részéről ezen a téren nemhogy példaadás nincs, hanem nyílt »ráutaló magatartással« próbálják legitimálni a kettős beszédet és ezt a szimbolikát” – fogalmazott Ungváry Krisztián a Népszavának adott interjújában arra reagálva, hogy a Magyar-labdarúgó Szövetség (MLSZ) mégsem tiltja ki a stadionokból a Nagy-Magyarországot ábrázoló szimbólumokat

A történet persze korántsem ilyen egyszerű, hiszen ahogy arról lapunk is beszámolt, az MLSZ kedden ugyan kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, az UEFA engedélyezte a Nagy-Magyarországot ábrázoló molinó bevitelét a nemzetközi meccsekre, szerdán a  Román Labdarúgó Szövetség (FRF) azonban kijelentette: „az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni az MLSZ által említett szimbólumok megjelenítését az európai szinten rendezett mérkőzéseken”.

A román sajtó ráadásul rá is kérdezett az UEFA-nál, hogy mit is engedélyeztek. A Gazeta Sporturilornak a szövetség azt írta, tisztában vannak azokkal a cikkekkel, amelyek szerint engedélyezték a Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók használatát, de a félreértések elkerülése végett kijelentik, hogy „az UEFA soha nem hagyta jóvá ilyen zászlók és transzparensek használatát”.

Ungváry Krisztián az üggyel kapcsolatban arról beszélt, ismeri ugyan a szurkolók érveit, miszerint ez csupán egy történelmi emlék, ennek ellenére „nyilvánvaló, hogy a Nagy-Magyarország-szimbólum használata provokáció.”

 „Nagy-Magyarország a magyar szurkolók számára arról szól, hogy azt érezhessék, egy olyan meccsnek a részesei, ahol szimbolikus győzelmeket arathatnak a másik felett”

– fogalmazott a történész.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor többször is nagy-magyarországos szurkolói sálban fotózkodott, Ungváry emlékeztetett, a történeti térkép súlyosan terhelt, mivel „ebben a kontextusban egy olyan magyar szupremácia (felsőbbrendűség) üzenetét hordozza, amelynek a nem magyar nemzetiségűek – nagyon finoman fogalmazva – soha nem örültek igazán.” Hozzátette, az ilyen jelképek használatát „kútmérgezésnek” tartja.

Az MLSZ szerda esti üzenete szerint nincs ellentmondás a történelmi jelkép ügyében, a szövetség által hangoztatott álláspont azonban, miszerint Nagy-Magyarország a határon túli magyar szurkolókkal való összetartozást szimbolizálja, a történész szerint „a nevetségesség határát súrolja”, mivel

„Nagy-Magyarország nem csupán a magyarokat jelenti, hanem a szlovákokat is, hiszen Szlovákia kompletten szerepel a térképen. Éppen ezért Nagy-Magyarország nem alkalmas annak az üzenetnek a közvetítésére, amire az MLSZ hivatkozik.”

Ungváry hozzátette, „erről a térképről, amely a teljes Szlovákiát tartalmazza, nem mondhatjuk azt, hogy csupán a határon túli magyar szurkolókkal való összetartozásról szól.”

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk