Egy elszámoltatás utóélete Szegeden

Valakinek fizetnie kellett

Belpol

A 2010-es fideszes hatalomátvétel után az önkormányzati tulajdonú szegedi IKV Zrt. új vezetése feljelentette Balla Bélát. Kilenc évig járt a rendőrségre, bíróságra, nemrég bűncselekmény hiányában felmentették. Most kártérítési pert indít meghurcoltatása miatt egykori cége ellen, és nem érdekli, hogy már nem a Fidesz irányít.

Szegeden 2002 óta minden polgármester-választást Botka László nyert. Győzött 2010 októberében is, de a közgyűlésben kisebbségbe kerültek az őt támogató képviselők. Az MSZP és az Összefogás Szegedért színeiben 12 képviselő jutott be, 14 képviselő a Fidesz, egy a Jobbik, egy az LMP jelöltjeként futott be. A Fidesz, amely számíthatott a jobbikos és gyakran az LMP-s képviselőre is, leváltotta az önkormányzati cégek vezetőit, létrehozta a gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottságot. Szabálytalansági vizsgálat kezdődött például a Szegedi Közlekedési Kft.-nél a trolibeszerzések miatt, de nem találtak bűncselekményt. Hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése, adócsalás miatt feljelentést tett a bizottság a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nél. A Nemzeti Nyomozóiroda nem bukkant bűncselekmény nyomára.

Az elszámoltatásról szóló hírekben szerepelt a szegedi önkormányzati cégek zászlóshajója, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. is. Itt dolgozott beruházási irodavezetőként Balla Béla. A MÁV-nál különböző építész beosztásokban eltöltött 28 év után, 2000-ben került a fideszes vezetésű szegedi önkormányzat cégéhez műszaki ellenőrnek. A szocialista Botka 2002-es győzelme után is számítottak a munkájára; Ballát a politika csak választóként érdekelte. Műszaki, beruházási téren Németh István vezérigazgató jobbkeze volt, amikor 2010-ben a közgyűlés fideszes többsége hozzálátott az „elszámoltatáshoz”.

Majd csak talál valamit

„A cégeknél nemcsak az igazgatókat váltották le, csoportos leépítések zajlottak – emlékszik arra az időszakra Balla Béla –, a leváltott vezetők háttérbe vonultak, nemigen szólaltak meg, miközben az újak keresték, mibe lehet belekötni az autó- és ingatlaneladástól a felújításig, karbantartásig. Olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alapján hűtlen kezelés gyanújával eljárást lehet indítani a leváltott vezérigazgató vagy a polgármester ellen. Ezt a szándékot nem is titkolták. Nálunk a vezérigazgató után a gazdasági igazgatót, a humánpolitikai vezetőt és másokat is leváltottak. Néhány hónap után, 2011 elején nekem is azt mondta az új vezérigazgató (Tápai Péter – B. A.), hogy meg akar válni tőlem. Fellépése, ahogyan a velem szemben felmerült kifogásokat sorolta, bántó és megfélemlítő volt. Megállapodtunk a feltételekről: közös megegyezéssel elmegyek, 60 évesen, védett korban. Később behívott, hogy beszéljünk. Azt gondoltam, arról, hogyan fogom megkapni azt, ami a szerződésünkben állt. Kiderült, hogy csak kávézni, beszélgetni akart velem. Áprilisban feljelentést tettek, októberben még egyet, ingatlanokkal kapcsolatos munkák miatt, azzal a gyanúval, hogy túlszámlázás történt. Én irodavezetőként ezeknek a munkáknak a műszaki ellenőre voltam.”

Ahogyan a többi céges vizsgálatot, ennek a megindítását is nyilvánosan jelentették be. Balla Béla kisebbik fia sírva fakadt, amikor a rádióban hallgatták, hogy B. Béla, az IKV dolgozója a gyanú szerint mit tett. Az irodavezető felesége hitt abban, hogy a férje nem tenne ilyet, de arra gondolt, a „körülmények” alakulhattak úgy, hogy esetleg jóhiszeműen keveredett bajba.

Balla Bélát egyebek közt azzal is gyanúsították, hogy amikor az IKV Zrt. a szegedi, Kárász utca 16. alatti lakóépület kapujának és homlokzati portáljának mázolását, karbantartását rendelte meg bruttó 3 millió forint értékben, nem a valóságnak megfelelő adatokkal készítette el a munka megrendelését, és ezáltal az IKV Zrt.-t 1 millió 116 ezer 73 forint kár érte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

Az iskolapénz

Múlt pénteken öt, a polgári engedetlenségi akciósorozatban részt vevő fővárosi középiskolai tanárt rúgtak ki a fővárosi Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. E hét elején az illetékes tankerület vezetője személyesen adott át írásbeli figyelmeztetést a zuglói Szent István Gimnázium három pedagógusának.

Akkor minek?

A hét elején az Országgyűlés elfogadta azokat a törvényjavaslatokat illetve -módosításokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a kormány ki tudja énekelni az uniós források egyelőre felfüggesztett részét, 7,5 milliárd euró végösszegben, az Európai Bizottságtól és az Európai Tanácstól.