Egy elszámoltatás utóélete Szegeden

Valakinek fizetnie kellett

Belpol

A 2010-es fideszes hatalomátvétel után az önkormányzati tulajdonú szegedi IKV Zrt. új vezetése feljelentette Balla Bélát. Kilenc évig járt a rendőrségre, bíróságra, nemrég bűncselekmény hiányában felmentették. Most kártérítési pert indít meghurcoltatása miatt egykori cége ellen, és nem érdekli, hogy már nem a Fidesz irányít.

Szegeden 2002 óta minden polgármester-választást Botka László nyert. Győzött 2010 októberében is, de a közgyűlésben kisebbségbe kerültek az őt támogató képviselők. Az MSZP és az Összefogás Szegedért színeiben 12 képviselő jutott be, 14 képviselő a Fidesz, egy a Jobbik, egy az LMP jelöltjeként futott be. A Fidesz, amely számíthatott a jobbikos és gyakran az LMP-s képviselőre is, leváltotta az önkormányzati cégek vezetőit, létrehozta a gazdasági és pénzügyi átvételi ideiglenes bizottságot. Szabálytalansági vizsgálat kezdődött például a Szegedi Közlekedési Kft.-nél a trolibeszerzések miatt, de nem találtak bűncselekményt. Hűtlen kezelés, a számvitel rendjének megsértése, adócsalás miatt feljelentést tett a bizottság a Szegedi Környezetgazdálkodási Kft.-nél. A Nemzeti Nyomozóiroda nem bukkant bűncselekmény nyomára.

Az elszámoltatásról szóló hírekben szerepelt a szegedi önkormányzati cégek zászlóshajója, az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó (IKV) Zrt. is. Itt dolgozott beruházási irodavezetőként Balla Béla. A MÁV-nál különböző építész beosztásokban eltöltött 28 év után, 2000-ben került a fideszes vezetésű szegedi önkormányzat cégéhez műszaki ellenőrnek. A szocialista Botka 2002-es győzelme után is számítottak a munkájára; Ballát a politika csak választóként érdekelte. Műszaki, beruházási téren Németh István vezérigazgató jobbkeze volt, amikor 2010-ben a közgyűlés fideszes többsége hozzálátott az „elszámoltatáshoz”.

Majd csak talál valamit

„A cégeknél nemcsak az igazgatókat váltották le, csoportos leépítések zajlottak – emlékszik arra az időszakra Balla Béla –, a leváltott vezetők háttérbe vonultak, nemigen szólaltak meg, miközben az újak keresték, mibe lehet belekötni az autó- és ingatlaneladástól a felújításig, karbantartásig. Olyan bizonyítékokat kerestek, amelyek alapján hűtlen kezelés gyanújával eljárást lehet indítani a leváltott vezérigazgató vagy a polgármester ellen. Ezt a szándékot nem is titkolták. Nálunk a vezérigazgató után a gazdasági igazgatót, a humánpolitikai vezetőt és másokat is leváltottak. Néhány hónap után, 2011 elején nekem is azt mondta az új vezérigazgató (Tápai Péter – B. A.), hogy meg akar válni tőlem. Fellépése, ahogyan a velem szemben felmerült kifogásokat sorolta, bántó és megfélemlítő volt. Megállapodtunk a feltételekről: közös megegyezéssel elmegyek, 60 évesen, védett korban. Később behívott, hogy beszéljünk. Azt gondoltam, arról, hogyan fogom megkapni azt, ami a szerződésünkben állt. Kiderült, hogy csak kávézni, beszélgetni akart velem. Áprilisban feljelentést tettek, októberben még egyet, ingatlanokkal kapcsolatos munkák miatt, azzal a gyanúval, hogy túlszámlázás történt. Én irodavezetőként ezeknek a munkáknak a műszaki ellenőre voltam.”

Ahogyan a többi céges vizsgálatot, ennek a megindítását is nyilvánosan jelentették be. Balla Béla kisebbik fia sírva fakadt, amikor a rádióban hallgatták, hogy B. Béla, az IKV dolgozója a gyanú szerint mit tett. Az irodavezető felesége hitt abban, hogy a férje nem tenne ilyet, de arra gondolt, a „körülmények” alakulhattak úgy, hogy esetleg jóhiszeműen keveredett bajba.

Balla Bélát egyebek közt azzal is gyanúsították, hogy amikor az IKV Zrt. a szegedi, Kárász utca 16. alatti lakóépület kapujának és homlokzati portáljának mázolását, karbantartását rendelte meg bruttó 3 millió forint értékben, nem a valóságnak megfelelő adatokkal készítette el a munka megrendelését, és ezáltal az IKV Zrt.-t 1 millió 116 ezer 73 forint kár érte.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk