Nyomozás a Corvin sétány kapcsán

Végjáték a sétányon

Belpol

Végéhez közeledik a nyomozás, amelyből kiderül, vajon a főváros eddigi legnagyobb, több mint 3 milliárd forint értékű ingatlanpanamája történt Józsefvárosban az elmúlt tíz évben, vagy éppen ellenkezőleg, senki nem követett el hűtlen kezelést, és az önkormányzat kifejezetten a haszonélvezője a Corvin sétány fejlesztésének.

A 22 hektárt érintő józsefvárosi városrehabilitációs projekt vonatkozásában több mint 100 ingatlan esetében merült fel jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja, a nyomozást 2009. szeptember 9-én rendelték el. A HírTv hat gyanúsítottról tud. A narancs.hu kérdésére a BRFK azt közölte, hogy a nyomozás ismeretlen tettes ellen tart, és még folyamatban van. A projekt kezdetén volt ugyan pályáztatás, ezt a Corvin Zrt. nyerte meg, ám később módosultak a projektbe bevont ingatlanok, ezeket a narancs.hu információi szerint a befektető pályáztatás nélkül szerezte meg, ráadásul nyomott áron, az önkormányzatot pedig összességében több mint 3 milliárd forint kár érhette.

Alföldi György, a projektet az önkormányzat részéről menedzselő Rév8 Zrt. volt vezérigazgatója a narancs.hu-nak kizárta a visszaélés lehetőségét. Mint fogalmazott, a társaság nem volt döntési helyzetben, így fel sem merülhet a hűtlen kezelés gyanúja. Őt magát nem gyanúsította meg a rendőrség. Császy Zsolt, a RÉV8 igazgatóságának volt elnöke a HírTv-nek azt mondta, ő sem tud arról, hogy meggyanúsították volna az ügyben. A narancs.hu értesülései szerint a gyanúsítottak között lehet a városháza több vezető beosztású munkatársa, és akár a volt SZDSZ-es polgármester, Csécsei Béla is.


Fotó: Narancs

 

Hogy pénzügyileg mi történt a projekt kezdete, 2002–2003 óta, azt a rendőrségi nyomozás nyilván tisztázza majd. A BRFK 2010 februárjában az üggyel összefüggésben iratokat, illetve adathordozókat foglalt le nemcsak a RÉV8-nál és az önkormányzatnál, hanem a kerületi kapitányságon is.

A városrehabilitációs projektet 2009-ben az önkormányzat megbízásából pénzügyileg és jogilag átvilágította a Microorg Kft. Az abban foglaltakat azonban Csécsei Béla és az azóta nyugalmazott jegyző, Xantus Judit titkosíttatta, így sem a gazdasági bizottságnak, sem a képviselő-testületnek nem volt módjában tárgyalni. (Xantus Judit ellen jelenleg a Budapesti Nyomozó Ügyészség folytat vesztegetés miatt eljárást. – A szerk.) A képviselő-testület ehelyett „ellenvizsgálatot” rendelt el, amely aztán kétségbe vonta az előző megállapításait. A narancs.hu mindkét dokumentumot megszerezte. Az első átvilágításban olyan figyelemre méltó megállapítások szerepeltek, amelyek muníciót adhatnak a nyomozáshoz.

Az eredeti szerződést 2005-ben módosította az önkormányzat, a Rév8 és a befektető, a 2004-től a Futureal csoporthoz (Futó Péter érdekeltsége) tartozó Corvin Zrt. Az eredeti átvilágítás szerint a Rév8, illetve az önkormányzat a 2003-as szerződésben szereplő árakhoz képest magasabb és reálisabb vételárat alkudhatott volna ki. De nem tették, ehelyett a korábbi, a projekt tízéves (2003–2013) időtartamára vetített vételársávot vették figyelembe, amelyben az induláskor megállapodtak. Eszerint a telkek átvételének négyzetméterára 60 ezer forint, ami a fejlesztés utolsó évében 71 ezer forintra nő. „Az ingatlanok vételára alig változik évről évre, míg a befektető által érvényesített értékesítési átlagár a 2002–2003-ra becsült négyzetméterenkénti 260 ezer forinthoz képest lényegesen emelkedett. Mai adatokkal számolva körülbelül a duplájára” – fejtette ki az átvilágítás. Ha a jelentés helytálló, akkor 2005 és 2008 között minimum nettó százezer forintért kellett volna eladni a telkek négyzetméterét a Futurealnak. Ugyanakkor a vizsgálat szerint az önkormányzat költsége 280 ezer forint volt négyzetméterenként, hiszen a kiköltöztetés, a bontás és az elhelyezés kiadásait is magára vállalta. A vizsgálat a versenyeztetés elmulasztását is kifogásolta: „A befektetési terület nyilvános versenytárgyalás nélküli kiterjesztése az államháztartásról szóló törvényben foglaltak szerint aggályos.” Ez a megjegyzés arra a 38 ingatlanra vonatkozik, amelyeket pályáztatás nélkül kapcsoltak az eredeti projekthez a befektető igénye alapján. A szakértők szóvá tették, hogy az ingatlanokat nem a reális forgalmi érték alapján adták el, és 2003-ban, 2005-ben nem készült tételes értékbecslés.

 


Fotó: Narancs

„Az üres telkek esetében a piaci értéknél alacsonyabb telekárak következtében 1 milliárd 400 millió forintot meghaladó bevételkiesés állapítható meg. A felépítményes ingatlanoknál az értékbecslések elmulasztásából eredő bevételkiesés meghaladja az 1 milliárd 600 millió forintot” – olvasható a jelentésben. Az átvilágítók szerint a Futureal csoportnak történő szabálytalan telekértékesítések folytatódtak, ezért javasolták a bevételkiesés teljes körű felmérését. Alföldi György lapunknak az átvilágítói jelentés megállapításait tévesnek nevezte, ezért szerinte nem is csoda, hogy azokat 32 oldalon cáfolta meg a későbbi jelentés.

 

A belső vizsgálat egyébként arra is felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzat által átadott közterületek esetében akár százmillió forint áfabefizetés maradhatott el. „A vizsgálat alapján az adózó terhére megállapítható, adóhiánynak minősülő bírságalap összege 165 millió 695 ezer forint” – állapította meg az APEH Közép-magyarországi Regionális Igazgatóságának kiemelt adóalanyok ellenőrzési osztálya a józsefvárosi önkormányzat 2005–2006-os bevallásainak utólagos vizsgálatakor. Az önkormányzat, amelyet ekkor már Kocsis Máté vezetett, Xantus Judit jegyző által kifogást emelt. Ezt az adóhatóság elfogadta, belátta tévedését, sőt jóváírásban részesítette Józsefvárost.

A Corvin sétány projekt befektetője, a Corvin Zrt. a belső vizsgálattal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az önkormányzat által 2002-ben meghirdetett kétfordulós, nyílt, nemzetközi pályázat nyerteseként választották ki. A kerület nem veszített, hanem éppen ellenkezőleg, nyert a projekten a tervezett költségvetéshez képest. Kocsis Máté polgármester nem kívánt a narancs.hu-nak nyilatkozni.

Korábbi cikkeink a Corvin sétányról:

Édes grundok – Ingatlanfejlesztés a Józsefvárosban

Promenád a grundra

A változás igénye

Kényelmesen lejtő zsákutca

Figyelmébe ajánljuk