Vigyázni kell - Tom Lantos (1928-2008)

  • Eörsi Mátyás
  • 2008. február 14.

Belpol

Temetni jöttem és dicsérni. Egy nagy ember távozott közülünk. Egy nagy ember, akinek sok minden sikerült, amit csak kevesen tudtak elérni. Magyarországon született, zsidó holokauszt-túlélő volt, és amerikai lett. Ízig-vérig magyar maradt és zsidó és mindenekelőtt amerikai. Ez sem számára, sem új hazájának nem jelentett gondot. Amerikát is dicséri, hogy 1980 óta minden alkalommal megválasztották a Kongresszusba erős és azonnal felismerhető magyar akcentusa dacára, és Tom Lantost sosem kényszerítette arra, hogy válasszon identitásai között.

Temetni jöttem és dicsérni. Egy nagy ember távozott közülünk. Egy nagy ember, akinek sok minden sikerült, amit csak kevesen tudtak elérni. Magyarországon született, zsidó holokauszt-túlélő volt, és amerikai lett. Ízig-vérig magyar maradt és zsidó és mindenekelőtt amerikai. Ez sem számára, sem új hazájának nem jelentett gondot. Amerikát is dicséri, hogy 1980 óta minden alkalommal megválasztották a Kongresszusba erős és azonnal felismerhető magyar akcentusa dacára, és Tom Lantost sosem kényszerítette arra, hogy válasszon identitásai között. Ám csak Tom Lantos volt képes arra, hogy ezt ilyen elegánsan, ilyen hatékonyan és ilyen elvhűen menedzselje. Ízig-vérig demokrata volt. Mindig, minden körülmények között kiállt minden embertársa alapvető szabadságjogaiért, egyformán szívén viselte a határainkon kívül rekedt magyarok, a holokauszt borzalmait elfeledni sose tudó zsidók gondját-baját a terroristák fenyegette amerikaiak és a diktatúra elnyomása alatt szenvedő irakiak mellett. Politikai hitvallása közvetlenül táplálkozott saját múltjából: egyik első törvényjavaslata alapján tiszteletbeli állampolgárságot kapott Raoul Wallenberg, sok száz budapesti zsidó - közöttük Lantos - megmentője. A demokrata párt rendíthetetlen tagja volt, és nagy tekintélyű vezetője lett. Ez azonban sosem akadályozta abban, hogy pártérdekek fölé emelkedve együttműködjön Amerika érdekei és a szabadság védelmében a republikánus kormányzattal, lett légyen szó az észak-koreai atomfegyverek leszereléséről, vagy a líbiai diktatúra terroristái által felrobbantott repülőgép utasairól. Komoly tekintélyt vívott ki magának világszerte; korunk egyik legbefolyásosabb, legsikeresebb politikusa volt. Észak-Korea leszerelte nukleáris fegyvereit, Líbia elismerte a bűnt, és kártérítést fizetett az áldozatok hozzátartozóinak.

Tom Lantos - Lantos Tamás - azonban azt is tudta, amit annyi demokrata téveszt szem elől napjainkban. Tudta, hogy a demokráciára vigyázni kell, mint a szemünk fényére. Hogy nem elég azt egyszeri alkalommal kivívni, hanem meg is kell őrizni - akkor is, ha ez olyan eszközöket kíván, amelyeket a demokrácia alapjában véve nem kedvel. Megértette, hogy a Szaddám Huszeinek és a hasonszőrűek életveszélyes fenyegetést jelentenek a demokrácia számára, s ellenük minden lehetséges eszközzel küzdeni kell, össze kell fogni minden demokratának, jobb- és baloldalinak egyaránt.

Amerika egyik vezető politikusát, Magyarország egyik legfontosabb barátját és támogatóját vesztette el. Gyászában ott állunk gyerekkori szerelme, későbbi felesége, Anette mellett, akivel közel hetven évig osztotta meg életét. Ott állunk lányai és unokái mellett. A gyász napjai után pedig folytatjuk harcát az emberi jogokért és a demokráciáért, ott, ahol ő abbahagyta. Magyarországon és világszerte.

Figyelmébe ajánljuk