Lerészegedésért feljelentett kocsmáros

Hol a határ?

Bűn

Egy jogász azt írta a helyi kocsmárosoknak, hogy ha a testvére náluk részegedik le, akkor szabálysértési, ha pedig ittassága miatt sérülést is elszenved, akkor büntető- és kártérítési eljárást indít ellenük. Az október elején szétküldött figyelmeztetést követően az egyik italbolt-üzemeltető ellen rendőrségi eljárás is indult.

„Egykor Orosháza volt a legkocsmásabb város az egész országban, és erre büszkék is voltunk. A lakosságszámhoz képest itt volt a legtöbb kocsma. Ezek számát anno, még bőven a rendszerváltás előtt, úgy 270 fölé lőttük be, de a szokások megváltozása, a válságok és a pénztelenség miatt most jó, ha 80 italmérés lehet ebben a városban” – mondja nosztalgiázva a Narancsnak a saját és kocsmája nevét mellőzni kérő vendéglátóipari egység tulajdonosa. Orosházán a legfrissebb népszámlálás adatai szerint alig több mint 25 ezren élnek.

Az utolsó csepp

„Testvérem (…), akinek arcképet mellékelem, gyakran jár az orosházi italboltokba, és ezért már többször súlyosan lerészegedett, sőt az is elfordult, hogy ittassága miatt elesett és megsérült. Ezzel kapcsolatban felhívom a figyelmét, hogy a szabálysértésről szóló 2012. évi II. törvény 200. paragrafusa 1. bekezdésének c. pontja értelmében »aki a szeszes ital eladása során közterületen vagy nyilvános helyen szemmel láthatóan részeg állapotban lévő személynek szeszes italt szolgál ki, szabálysértést követ el«” – áll abban a levélben, amelyet tucatnyi orosházi kocsma és italmérés megkapott október első hetében. A levélíró arra figyelmeztette az érintett kocsmárosokat és a munkáltatóikat, hogy „amennyiben a testvéremet az Ön italboltjában kiszolgálják és emiatt leittasodik, akkor az italbolt személyzetével szemben feljelentést fogok tenni a rendőrségen”, továbbá, ha a testvére az ittassága miatt megsérülne, akkor a büntető törvénykönyv alapján gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés miatt is feljelentést tesz. A levélíró utóbbi esetben érvényesíteni fogja az érintett italkimérésekkel szemben a keletkező sérülések miatti kártérítési követelést is.

A levél előbb zavart, majd felháborodást és értetlenséget váltott ki az orosházi kocsmárosok körében. Rövid nyomozás után megtaláltuk a levélírót, aki jogász végzettségű, Orosházán lakik, és Békéscsabán, egy nagy állami hivatalban dolgozik. A férfi kérte, hogy neve és munkahelye ne szerepeljen a cikkben, a kérdéseinkre viszont készséggel válaszolt.

„Az jelentette az utolsó cseppet a pohárban, hogy testvérem, aki alkoholbetegségben szenved, október 2-án nagyon részegen érkezett haza. Ezért elhatároztam, hogy másnap levelet írok az orosházi kocsmáknak, és nyomatékosan felhívom a figyelmüket, ha részeg embert kiszolgálnak, akkor szabálysértési vétséget követnek el, ami nem maradhat következmények nélkül. Nagyon sajnálom, hogy ezzel a rájuk vonatkozó rendelkezéssel sokan nincsenek tisztában, de ha szükséges, én megtanítom őket erre” – mondta lapunknak a jogász. Más forrásból megtudtuk, hogy a két testvér közös fedél alatt él. A jogász testvérének hosszú ideje nincs munkája, egyébként remekül tud angolul, korábban alkalmi tolmácsként is dolgozott. Nagyon szeret olvasni, de leginkább kocsmákban, egy-egy üveg sör mellett. A jogász férfi hétköznaponként a csaknem negyven kilométerre lévő békési megyeszékhely egyik hivatalában dolgozik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk