Mélyi József: Pálya a magasban

Peru és Bud

Egotrip

Baszkföldön a baszkok büszkék hagyományos baszk sportjaikra. Vannak közismertek, mint a pelota vagy a rönkfűrészelés, de akadnak kevésbé elterjedtek, mint a versenykaszálás (45 perc alatt ki vág le több füvet), az üllőemelés, vagy a leggyakrabban csapatban űzött kétágú favillás földforgatás. Mindezeket azonban jócskán háttérbe szorítja a leghagyományosabb és legbaszkabb sport, a kőemelés, vagyis a harri-jasotzea.

Persze mindig és mindenütt – Skóciában, Japánban, Svájcban, Walesben vagy a Feröer-szigeteken – mozgattak sportszerűen köveket; még mi, magyarok sem maradtunk el ebben. Nálunk a költői malomkő (eredete a szláv mlin és a balti-finn kivi) számít hungarikumnak: elhajítása az Arany János-évek és a falusi fesztiválok játékos eleme. Ami, vagy inkább aki a kőemelést, hogy úgy mondjam, baszkikummá teszi, az egyetlen ember: Iñaki Perurena.

Családja hosszú ideje marhatenyésztésből élt; Perurena gyermekkorában irigykedve nézte, ahogy apja puszta kézzel taglózta le az állatokat. Ő maga is hentesnek tanult, emellett korán fény derült sporttehetségére is. Baszkföld junior favágó bajnoka lett, de hamarosan átpártolt a kőemeléshez. Tizenhét éves korában, 1973-ban már részt vett a harri-jasotzea valamennyi ágának versenyeiben, vállára vette a hasáb és kocka alakú köveket, valamint a gömb és hengeres formájúakat is. Sorra döntötte a rekordokat, s talán 1984 körül ért nemzetközi hírneve csúcsára. Amikor a Vitoriában rendezett súlyemelő Európa-bajnokságra ellátogatott, az újságírók, sőt maguk a versenyzők is csak Perurenát akarták látni; Piszarenko és Szulejmanov, a korszak meghatározó emelői a tudósítások szerint tátott szájjal bámulták a 123 kilós, arányos óriást. Perurena a Képes Sportnak rövid interjút is adott: „285 kiló a világcsúcsom, ezt a súlyt két ütemben – először a térdre, majd tovább – öt perc alatt négyszer veszem fel a vállamra. Egy kézzel 240 kiló a rekord. Ezenkívül egyedüli vagyok a világon, aki 200 kilót egy kézzel 1 óra 47 perc alatt hatvanszor emel fel.” Később az eredményei csak javultak. 1994-ben 320 kilós eredménnyel döntötte meg a világrekordot, 1999-ben öt óra és négy perc alatt ezerszer emelt fel egy száz kilogrammos követ; 2003-ban még ezt is felülmúlta, amikor ugyanezt a súlyt kilenc óra alatt 1700-szor vette a vállára.

Karrierjét ekkoriban már több területen is tovább építette, helyi költőversenyeken állt rajthoz, és szerepet kapott a legnépszerűbb baszk szappanoperában, amelyből több mint háromezer epizód készült. Már elmúlt ötven­éves, amikor szobrászként is kipróbálta magát. Alkotásai manapság szülőfalujától nem messze, egy tágas réten tekinthetők meg: az egyik, egy nyolc méter magas, negyventonnás álló figura a vállán követ tart. (Valamiért leginkább a Corvin sétányon nemrég felállított Bud Spencer-szobor párjának tűnik.) Egy másik, karjaival és hátával mintha sziklákat feszítene szét, előtte a földből egy kéz nyúlik ki, amely egy karddal valamiért hasba szúrja, itt-ott vörös festék csorog. (Semmire nem emlékeztet.) A harmadik egy szintén a földből kiálló óriási kőkar. A szabadtéri szoborparkhoz egy múzeum tartozik, amelynek nevéből – Peru Harri – már kiolvasható, hogy benne a kőemelés és Perurena története elevenedik meg; az idegenvezető pedig gyakran maga a sportág legkiemelkedőbb alakja. A múlt ködéből kibontakoznak a legendás régiek: a száz évvel ezelőtti legnagyobb, Victor Zabala „Arteondo”, vagy a valaha volt legerősebb baszk nő, Damasa Agirregabiria. S fényképeik mellett ott vannak a kisebb és nagyobb kövek, amelyeket az egykor talán még náluk is legendásabb környékbeliek fölemeltek.

Az emlékállítás ahhoz a kultuszhoz hasonlítható, amely Oroszország délkeleti részén, Tuvában övezi a kodurer-das régi nagy alakjait. Ez a sportág lényegét tekintve azonos a harri-jasotzeával, de itt eredetileg nem a kőtörők vagy a parasztok kedvenc időtöltése, hanem a tuvai harcosok testgyakorlásának egyik módja volt. Ennek bizonyítékát látják a helybeliek a Szut-Holszki körzetben, a sztyeppe közepén felállított emlékmű feliratában is, amely arról tanúskodik, hogy a 19. század vége felé élt itt egy hős, akit Sojdan Ondarnak hívtak, és aki felemelt egy 427 kilogrammos kőtömböt (és vállán vitte át a lovát a befagyott folyón). A jelenlegi legerősebb tuvai, Sivit Kuular ekkora rekorddal nem büszkélkedhet. Az interneten megtalálható videón nem is követ cipel, hanem Kizil városának közepén a fagyban egy irgalmatlan nehezékekkel leterhelt súlyemelő állványt visz arrébb sok néző szeme láttára – a háttérben egy bronzszobor tűnik fel; még mindig Lenin mutatja az utat. A világ legerősebb embere versenyeken manapság unalomig felbukkanó cipelős számnak persze sokféle baszk megfelelője is van, a legismertebb közülük az ontzi eramatea, ami magyarul tejeskannahordást jelent, vagy a zaku eramatea, azaz a zsákcipelés. Ennek keretében háromfős csapatok váltófutásban viszik a 60 vagy 80 kilós, búzát vagy babot tartalmazó zsákokat.

A színész, dalnok, sportoló Bud Spencer hatalmas budapesti szobrának vállán lehetne akár babzsák is. Sőt, egy göndör, hosszú parókával feje még baszkká is formálódhatna, ahogy ez megtörtént az És megint dühbe jövünk című filmben, ahol egy játék erejéig a jai alai nevű hagyományos sportág kiválóságát alakította. De mégsem, a szobor vállán itt egy nyereg van. A szobrász Az ördög jobb és bal keze 2. című filmből azt a jelenetet ültette át bronzba, amikor Bambino (Bud Spencer) ballag a sivatagban, és éppen egy táborozó társasághoz közelít. A következő percekben elrabolja a lovaikat, a pénzüket és megeszi a babfőzeléküket. Ilyen szoborhőst valószínűleg nem látott még Baszkföld; kardjába is dőlne láttán minden baszk. Ahol ez még elképzelhető lenne, az Kizil (s Tuva).

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.