Sajó László: Öt és feles  

Viszonylatok: 32-es busz, Göncz Árpád városközpont – Örs vezér tere (és vissza)

Egotrip

A 91-esen nyugodtan elalhatok (Györe Balázs)

Nincs alvás! Pompásan buszozunk (Garaczi László)

Beáll a busz a Göncz Árpád városközpont (fiúnevén Árpád híd) megállóba, a leendő utasok meglepődve látják a szélvédőn a feliratot: DÉLUTÁN FÉL NÉGYTŐL NYUGDÍJAS! Még csak (vasárnap) délután egy óra, lehet a nem nyugdíjasoknak is utazni? Aztán újabb meglepetés: első ajtós felszállás, ez új, jegyeket, bérleteket előkészítik, a kocsi belsejében megint ok a csodálkozásra: zene szól (Hot Jazz Band: A bankban nincsen betétem), az első ülésen cukorkák, a sofőr leopárdmintás kalapban, szemüvegben mosolyogva kínálja az új felszállókat – nem a busz, a buszvezető lesz nyugdíjas délután fél négytől, a feliraton ott a dátum: 19902022 és BKV Zrt. Harminckét évem elszelelt, a 32-esen letelt, mormolja K. Dezső, felszállva a buszra, örök bliccelő, se bérlete, se jegye, immár ingyen utazik; utolsó utadra kísérlek, mondja a rá oly jellemző szellemességgel Robinak és átad egy üveg pezsgőt; még nem az utolsó, lesz még egy kanyar, indulunk, és a mindjárt nyugdíjas bemondja a zenét (NahTe: Édes kedves vezető), Forgách utca, ezt K. Dezső olvassa a kijelzőn; itt vették fel, a metrónál anno, boldogult ifista korában és mentek a Budapesti Iszkra Olajbányász (hazai) meccsére Újpestre, a Pamut-pályára. Frangepán utca, K. Dezső előveszi a laposüveget, egészségedre!, Robi látja a visszapillantóból, egészségedre!, majd a garázsmenet után kibontja ő is a pezsgőt, Pap Károly utca, sárga mellényesek a buszon!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gulyás Gergely: A KDNP nem fog egy EP-frakcióban ülni a Tisza Párttal

  • narancs.hu

Erről a miniszter a kormányinfón beszélt, ahol a kommunista rémuralomhoz és a Rákosi-korszakhoz hasonlította az Európai Unió Bírósága ítéletét, melynek értelmében 200 millió euróra büntették hazánkat, mivel nem tartota be a bíróság egy korábbi, menekültügyben hozott ítéletét.

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.