egotrip

Sajó László: Öt és feles

Viszonylatok (2B, Jászai Mari tér – Pesterzsébet, Pacsirtatelep)

Egotrip

Megindulása (augusztus 13.) óta Pest leghosszabb villamosvonala, menetrend szerinti ideje 48 perc. Ideje, hogy K. Dezső is felszálljon rá.

Jászai Mari tér, ide járt Réz Pál lakásába Holmi-honoráriumért, a nagy ablakban a Duna. Erre lakott a folyami költő, Kántor Péter („A kikötőben az a jó: / Jön egy hajó, megy egy hajó.”), a kikötőből indult a Halászbástya gyászhajó, a Duna-parti bérlőtárs, Attila hamvaival; K. Dezső nem vitt virágot, szégyellte, talált a hajón művirágot, azóta is ott lebeg az Északi összekötő vasúti hídnál, szégyelli. És az örömhajó (Ez a Titanic?, K. Dezső oly szellemes), a Dunaföldvár is innen csapattársa, Béla 65. születésnapján. Itt rejtették el, ne is lássák Nagy Imre szobrát a Vértanúk teréről, az Országház mellől („Csapataink harcban állnak!”). De haladjunk, sose érünk Pacsirtatelepre.

Országház, látogatóközpont, körbe a Kossuth téren, mindenki járt itt, (nem) tüntetni. A kanyar után kezdődik Európa legszebb villamosútja – a magyar túlzások e hazájában bízvást mondhatja K. Dezső (aki persze legfeljebb Prágában villamosozott). Egy ismerőse depresszió ellen utazik, a Boráros térig (az már rosszkedvünk tere, onnan…). Széchenyi István tér, most lezárva, gyászlobogó az Akadémián (vagy mindig kint van?). Eötvös tér, de K. Dezső a budai partot nézi, pesti (vidéki) gyerek. Vigadó tér, innen nézte a tűzijátékokat, gyerekeivel a nyakában. A könyvhetek immár idáig érnek, s végig a korzón, Március 15. tér, gyerekek itt is nyakában, kokárda a (gyerekeire) büszke mellen, Petőfi-szobor („Megyünk az Agyrém-térre / Tün- / Tet- / Ni! […] Az Agyrém-téren / Nincs / Sem- / Mi.”). A Gödör (ez egy másik, sok van) helye, az egyetemről ide ültek ki napozni. Fővám tér, vagyis Dimitrov, Nagycsarnok (ide még visszajövünk). A Corvinus (Marx Károly Közgazdasági) Egyetem, itt nem találta fia diplomakiosztóját, „új épület”; azt hitte, korán jött, ment a Grinzingibe vízipólómeccset nézni (olimpia, tavaly), amikor telefon, hol vagy? most volt vége, kiitta a sört, maradt. Zsil utca, közel a Bakáts tér, lánya itt született a Schöpf-Mereiben (megszűnt), vitte a kismamának az önkiszolgáló étteremből (megszűnt) a csontlevest, azt kívánt, azóta kapcsolatuk (megszűnt). A Kinizsi utcában a róla elnevezett mozi (későbbi Blue Box & Kultiplex, lebontották), a Castróban (már máshol) Fürjes Péter (kitűnő, elfeledett költő, meghalt) barátjával sokszor.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk