Verzió 18: Visszhang

Arica

  • - kg -
  • 2021.11.03 21:00

Film

„Tipikus történet, hogy fejlett országok multinacionális vállalatai olyasmit tesznek a tengerentúlon, amiről odahaza álmodni se mernének.”

A tapasztalt jogi szakértő szerint tehát, amit a svéd bányászati és kohászati óriás, a Boliden tett a nyolcvanas években, egyáltalán nem kirívó a multik gyakorlatában: a cég 20 ezer tonna, fémgyártásból származó hulladékot szállított svédországi üzeméből a chilei Aricába. Ha megtörtént volna a svéd szemét ártalmatlanítása, Lars Edman és William Johansson bizonyára más témát keresnek a vizsgafilmjük számára, így viszont a két fiatal filmet készített a mérgező hulladék közelében fekvő városrész lakóiról, akik közül sok százan betegedtek meg az évek során. Filmjük, a 2010-ben bemutatott Toxic Playground olyasmit tett, amit dokumentumfilmnek csak ritkán sikerül elérnie: az ügy a svéd bíróságon folytatódott, Arica lakói kártérítési pert indítottak a svéd multi ellen.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk