chili&vanília

A világ legrégebbi desszertje

  • chili&vanília
  • 2022. november 30.

Gasztro

Ünnepi gerslipuding

A legenda szerint, amikor Noé bárkáján a negyvennapos özönvíz alatt elfogyott az étel, Noé felszólította a jelenlevőket, hogy mindenki adja össze az összes élelmiszert, amije még van. Minden hozzávalót bedobtak egy nagy lábas vízbe, és egészen lassan elkezdték főzni. Mire megérkeztek az Ararát hegyhez, elállt a szakadó eső, és megfőtt a gerslipuding, amelyet az utasok elosztottak egymás között. Az ősi – talán legrégebbi – desszerttel kapcsolatos eme szokás a mai napig él, számos nemzet konyhájában és vallásában fontos szerepe van: amikor elkészítik, a szomszédoknak és barátoknak adnak belőle egy kis adagot – a békét és jóakaratot jelképezi. Már az Ótestamentumban és a Koránban is találni rá utalást.

Hasonló, gabonákból és magvakból álló édesség a mai napig több ország gasztronómiájában jelen van. Görögországban, Cipruson koliva a neve, és látványos, ünnepi díszítéssel tálalják. A Közel-Keleten burbara néven lehet vele találkozni, és december 4-én, Szent Borbála napján fogyasztják, az ukrán konyhában pedig a tizenkét fogásos, húsmentes, ortodox karácsonyi menü fontos fogása, a neve: „kutya”. Aki járt már Törökországban a téli időszakban, a piacokon ilyenkor találkozhatott a nagy zsákban árult búzaszemekkel, ott abból főzik, és az aszalt gyümölcsök és magok mellett gyakran bab és csicseriborsó is kerül bele. A cukrászdákban kapós ilyenkor az aşure, bár a többség otthon főzi, hiszen megajándékozza vele az ismerősöket.

Nem mellesleg, igazi modern desszert, amely maximálisan megfelel a mai táplálkozási szokásoknak: egészséges, tápanyagokban gazdag szuperélelmiszerekből készül. Az alábbi, örmény változat Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvének egyik meglepetése, eredetileg a levesfejezetben, örmény édes leves címen bukkan fel a világ egyik legrégebbi desszertje.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Ezeket fogadtuk meg a legtöbben 2023-ra

  • Fizetett tartalom

Az alábbi, 2023-ra vonatkozó best of újévi fogadalmak ugyan kifejezetten egy amerikai felmérés eredményei, de nem meglepő módon könnyen megtalálhatjuk a listában a saját titkos vagy kevésbé titkos vágyainkat is.

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.