chili&vanília

Alfajores

Gasztro

Nehéz megfelelő jelzőt találni erre a kekszre, legyen elég talán annyi, hogy olyanokat is levett a lábukról, akik állítólag egyáltalán nem kekszbarátok. Eredetileg a spanyol gyarmatosítók vitték Latin-Amerikába (de az még egy teljesen más változat volt), ma számos országban népszerű, talán Argentínában fordul elő leggyakrabban, de Peruban is az egyik legkedveltebb édes snack.

A töltelékként szolgáló tejkaramellakrém dulce de leche néven készen kapható delikátüzletekben, de egyszerűen előállítható házilag is: egy doboz cukrozott sűrített tejet felnyitás nélkül lábasba állítunk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Három órán át főzzük gyöngyöző vízben, felbontás előtt teljesen kihűtjük. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el, és a doboz teljesen víz alatt van-e, különben előfordulhat, hogy a konzervdoboz felrobban. Hasonló tejkaramellakrémmel orosz vagy francia élelmiszerüzletekben is találkozhatunk. Ha pedig nem jutunk hozzá, divatos sós karamella töltelékkel is készíthetjük. Ehhez 20 dkg cukrot karamellizálunk, amikor borostyán színű, hozzáadunk 5 dkg vajat, egy csipetnyi sót, majd 1,5 dl felmelegített tejszínt. Ez a keksz életveszélyesen jó, én szóltam!

Tejkaramella-krémes omlós keksz (alfajores)


Hozzávalók (25 darab)

12,5 dkg puha vaj

4 dkg porcukor

egy csipet só

1 vaníliarúd magjai

22 dkg liszt

3 dkg étkezési keményítő

1 teáskanál sütőpor

3 tojássárgája

15 dkg dulce de leche (készen kapható),

vagy karamellakrém

A tésztához elektromos kézikeverő dagasztókarjával összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztából vékony lapot nyújtunk, és 50 darab 5 cm átmérőjű korongot szúrunk ki. Két adagban megsütjük. A sütési idő 15 perc, a keksz épp csak egy kis színt kapjon, de ne piruljon meg. A megsült korongokat teljesen kihűtjük. Két-két korong közé egy kávéskanál tejkaramellakrémet töltünk, összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

Európa hálás lehet Trumpnak

Az öreg kontinens eddig drámai helyzetekben bizonyította tettrekészségét és vállalt történelmi szerepet abban, hogy többé ne váljon világháború terepévé. Az eddig az Egyesült Államokkal közösen vitt szerepben a jelek szerint most egyedül maradt, de ismét tanúbizonyságát kész adni annak, hogy felismerte felelősségét.