A töltelékként szolgáló tejkaramellakrém dulce de leche néven készen kapható delikátüzletekben, de egyszerűen előállítható házilag is: egy doboz cukrozott sűrített tejet felnyitás nélkül lábasba állítunk, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Három órán át főzzük gyöngyöző vízben, felbontás előtt teljesen kihűtjük. Folyamatosan ellenőrizzük, hogy a víz nem párolgott-e el, és a doboz teljesen víz alatt van-e, különben előfordulhat, hogy a konzervdoboz felrobban. Hasonló tejkaramellakrémmel orosz vagy francia élelmiszerüzletekben is találkozhatunk. Ha pedig nem jutunk hozzá, divatos sós karamella töltelékkel is készíthetjük. Ehhez 20 dkg cukrot karamellizálunk, amikor borostyán színű, hozzáadunk 5 dkg vajat, egy csipetnyi sót, majd 1,5 dl felmelegített tejszínt. Ez a keksz életveszélyesen jó, én szóltam!
Tejkaramella-krémes omlós keksz (alfajores)
Hozzávalók (25 darab)
12,5 dkg puha vaj
4 dkg porcukor
egy csipet só
1 vaníliarúd magjai
22 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
3 tojássárgája
15 dkg dulce de leche (készen kapható),
vagy karamellakrém
A tésztához elektromos kézikeverő dagasztókarjával összedolgozzuk a puha vajat a porcukorral, a sóval és a vaníliával. Összekeverjük a lisztet, az étkezési keményítőt és a sütőport, majd a vajas masszához keverjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáit, és tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagolva egy órára a hűtőbe tesszük pihenni. A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tésztából vékony lapot nyújtunk, és 50 darab 5 cm átmérőjű korongot szúrunk ki. Két adagban megsütjük. A sütési idő 15 perc, a keksz épp csak egy kis színt kapjon, de ne piruljon meg. A megsült korongokat teljesen kihűtjük. Két-két korong közé egy kávéskanál tejkaramellakrémet töltünk, összeragasztjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk. Kifejezetten jót tesz neki, ha egy napig áll.
A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com