Tartalom

(2014-08-07)

Kis-Magyarország
Snoblesse
Publicisztika

Bolgár Dániel

Publicisztika

Mese

Viszontválasz Ungváry Krisztiánnak

Ungváry Krisztián Mese vagy valóság? (Magyar Narancs, 2014. július 24.) c. írásában nem arra válaszolt, amiről Mese a zsidó jólétről (Magyar Narancs, 2014. július 17.) c. cikkem szólt. Felelete javarészt azt bizonygatja, hogy a zsidók gazdagabbak voltak a keresztényeknél. Én viszont azt tárgyaltam, hogy az az állítás, miszerint a nemzet javainak hatalmas része, mégpedig negyede-ötöde volt a zsidóké a holokauszt előtt, részben az egykori antiszemita szerzők, részben az ő koholmánya. Írásom tehát nem szándékozott cáfolni a zsidók jóléti fölényét, hanem a fölény mértékével kapcsolatos tudás megbízhatóságát ellenőrizte. Azt mutatta meg, hogy amiről Ungváry azt állította, ott áll bizonyos szövegekben, nem áll ott. Nem lenne dolgom ennélfogva, hogy foglalkozzam azzal is, mi minden tudható és mi mindent tud még Ungváry a zsidók jómódjáról. De ha már így alakult, szólni fogok erről is.

Sághy Miklós

Publicisztika

Az ajánlat

Az illiberalizmus retorikája

Orbán Viktornak a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban elhangzott előadását látszólag nem az indulatokat, szenvedélyeket célzó szónoklatok közé, hanem az érvelő beszéd műfajához kell sorolnunk.

Egotrip
A szerk.

A szerk.

A szerk.

„Romák közötti leszámolás”

Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából kérdezte meg a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsora.

A szerk.

A szerk.

Megtörtént

Ha igaz, amiről kedd délután még nem tudjuk, hogy biztosan igaz-e, hogy tudniillik a három ellenzéki párt átfogó megállapodást kötött a koordinált indulásról a budapesti önkormányzati választáson, és hogy Falus Ferenc volt kórházigazgató és tiszti főorvos személyében megtalálták Tarlós István kihívóját, akkor is csak azt mondhatjuk el, hogy a nem elbaszás minimális kritériumának sikerült – nagyjából az utolsó pillanatban – megfelelniük.

Belpol

Interjú

Belpol

„Nem arcnak jöttem”

Cseri Miklós, az Emmi helyettes államtitkára

A szentendrei skanzen igazgatója úgymond csak kölcsönben van a tárcánál, de sokan azt várják, hogy ő lesz a kultúrához mit sem értő miniszter alá tartozó, szakmailag nem éppen acélos kulturális államtitkárság esze.

Tamás Gábor

Belpol

Orbán dinnyéje

Újra feszültség van az élelmiszeripar két területén, a dinnye- és a tejpiacon a kormányzat, a termelők és az árut döntő részben terítő áruházláncok között. A konfliktus első két szereplője mintha ugyanabból a kottából játszana: merev importellenesség, óvatos, de határozott multiellenszenv. És persze a napi piaci viszonyokat bármi áron felülíró patrióta gazdaságpolitika követelése: ide senki ne hozzon be semmit, hogy a hazai termelők ne bukjanak. Természetesen egyetlen olyan szakmai állásfoglalást sem találni, amelyben mindez direkt módon benne lenne; de aligha utalnak másra az olyasféle kitételek, hogy bizonyos korlátok közé kellene szorítani az importot, ellenőrizni a behozott áru tényleges származási helyét, kiszűrni azt a külkereskedelmi vállalkozói kört, amely a hazai beszállítók érdekeit rontja.

Külpol

Hogyan érintik Magyarországot az orosz szankciók?

Külpol

Da, da, dádá!

Pénteken életbe lépett az Oroszországgal szembeni újabb európai gazdasági büntetőcsomag. A Kreml külön nem vág vissza Magyarországnak, de az OTP, a Mol és a Richter mégis szívhat. A szankciók a paksi bővítést és annak finanszírozását nem érintik.

Interaktív
Film
Zene

Narancsfül melléklet

Zene

Van, ami rock and roll

Világzenei színpad

A Világfalu színpadon nem lesznek itt a visszatérő, esetenként lassan már unalmassá váló nagy sztárok sem a Balkánról, sem távolabbi földrészekről. Jön viszont jó néhány, előttünk eddig ismeretlen – de nem feltétlenül kezdő zenész, együttes. Néhányukat biztosan érdemes megismernünk.

Narancsfül melléklet

Zene

Toljad az ütemet!

Elektronikus (tánc)zenék a Szigeten

Kihagyhatatlan ajánlataink az érzéki basszusok, a mesteri hangminták és a tört ritmusok rajongóinak.

Narancsfül melléklet

Zene

„Gördülékeny legyen”

Nóvé Soma, Papp Dávid – Middlemist Red

A két éve alakult zenekar száznyolcvankét ország sok-sok tehetséges fiatal zenekara közül került be idén a Deezer online zenei szolgáltató Young Guns versenyére, és nagy fölénnyel megnyerte. Előtte az Index alternatív dalversenyén (A Szám) lett első az évente csak egyszer virágzó, rózsaszerű virágról elnevezett társaság. A Sziget-fellépés és az első nagylemez előtt álló zenekarról Nóvé Soma énekessel és Papp Dávid gitárossal beszélgettünk.

Narancsfül melléklet

Zene

Lötyögjünk bátran!

Pop-rock

Egyáltalán nem ájultunk el a Sziget idei popzenei kínálatától, de a Queens Of The Stone Age mellett az alábbiakról is úgy gondoljuk, hogy igazán csábító ajánlatok.

Opera

Zene

Milyen Napóleon?

Kodály: Háry János

Nemzeti klasszikus – ez a jelzős szerkezet a magyar zenés színházi világban jószerint csupa problematikus, sérülékeny mű leírására szolgál.

Színház

Színház

Mindig a jók győznek – Művészeti cenzúra Oroszországban

Július elején léptek életbe az orosz nyelvtörvény kiegészítő rendelkezései, amelyek nemcsak az obszcén kifejezéseket és a pornográfnak tartott jeleneteket száműzik a színpadról és a filmvászonról, de a kártékony idegen szavaktól és a negatív érzelmektől is védik a lakosságot.

Könyv
Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

A hírnév parazitái

Öntörténetiesítés. Cavellini 1914–2014

Mára a par excellence under­groundnak indult (mail-art) vagy a műtárgypiacot ab ovo elutasító mozgalmak, művészeti irányzatok (fluxus, koncept art) produktumai bevonultak a nagy múzeumok kiállítótereibe – hírnevet és elismerést biztosítva az alkotóknak.

Riport

Riport

Azért a szikvíz az úr

Bendes Gyula gyűjtő, szódalovag

Halászból lett régiséges, a néprajz és a történelem, de legfőképpen a szódásüvegek szerelmese. Életre szóló hobbija egy halálos szerelemmel kezdődött.

Lélek

Alkoholizmus Magyarországon III.

Lélek

Nem magánügy

A minimum 800 ezer hazai alkoholista közül évente 6-7 ezren halnak meg májzsugorodásban. Cikkünkben az alkoholisták kezeléséről lesz szó. Azokról, akik túlélhetik, mert idejében felismerték, hogy már-már gyógyíthatatlan betegek.

Tudomány

Konyhai kémia XLVIII.

Tudomány

Zölderősek

Petrezselyem, zeller

A legjobb zöldfűszerek a világon, miközben alapzatuk is felséges. Azt viszont senkinek sem ajánljuk, hogy pucér lábbal gázoljon közéjük.

Gasztro
Tévétorrent
Ételhordó