chili&vanília

Az első sütőtök

Gasztro

Sült sütőtökkrémes kagylótészta fetával, csilivel és pirított zsályával

Talán még kicsit korai megnyitni a tökszezont, de az első tökök beértek, az ősz kétségtelenül megérkezett, az alább ajánlott tészta pedig megérdemli, hogy minél hamarabb az asztalra kerüljön. A leg­ízletesebb, szürke héjú, nagydobosi fajtájú tökre még várni kell egy kicsit, ez az étel azonban sonkatökből is kiváló, őszi ráhangolódásnak, előszezonra pedig tökéletes. A krémes, selymes állagú zöldségpüré elkészítésének művészete amúgy is szintlépés lehet az otthoni főzésben. Azt gondolná az ember, hogy csak egy turmixgép vagy botmixer kérdése az egész, de akad azért néhány apró titok. Például, hogy előbb érdemes kevés folyadékot tölteni a tartályba/tálba, és csak arra tenni a puha (megsült vagy megfőtt) zöldséget, így könnyebben megbirkózik vele a gép. Aztán, hogy a főzővizet vagy más folyadékot ne egyszerre adjuk a zöldséghez, hanem fokozatosan, így magabiztosan tudjuk szabályozni a püré sűrűségét. Végül, hogy az összes éttermi színvonalú zöldségkrémnek a vaj az egyik titka, attól lesz telt, édes, szuper­krémes. (Persze az sem árt, ha komolyabb teljesítményű géppel pépesítünk). Ha nagyon muszáj (például kalóriaspórolási okok miatt, vagy mert növényi alapanyagoknál szeretnénk maradni), a vaj kihagyható, lehet helyettesíteni hidegen préselt olajokkal vagy tahinivel (pirított szezámkrém), de azért a vaj, az vaj. Az alábbi sütőtökkrémet igazi konyhai alapdarabnak tekinthetjük: ha egyszer megvan egy nagyobb adag, kisebb adagokban akár le is fagyaszthatjuk. Később lehet belőle köret, mártogató, humuszféle, krémleves, s az alábbi tésztaszósz. Ha a pürészabályokat betartjuk, olyan selymes lesz, hogy senki nem hiszi el, hogy nincs benne tejszín. Ugyanez a művelet és felhasználási paletta működik más őszi zöldségekkel is, például zellerrel, paszternákkal, csicsókával. Érdemes olyan formájú tésztát választani, amely bordás vagy üreges, és szépen felveszi a krémet: kagylótésztát, pennét, orsótésztát. Az édes püréknél kötelező a kontraszt: sós, csípős, kesernyés, akár mindhárom legyen rajta.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.