chili&vanília

Egreses hetek

Gasztro

"A kertekben termő megért édes egrest csak úgy zölden tisztogasd meg, azutén végy annyi nádmézet, amennyit itélsz elégnek, az tortátához, avagy béleshez, törd meg mint a lisztet, hánd belé az egrest, tölts rózsavizet amennyi egy fél tyúkmony héjában férne, tedd eleven faszénre, hadd főjön annyira, hogy sűrű légyen, sáfrányt, szegfűszeget, fahéjat belé, főzd meg jól; de ne keverd, hogy az egres egészben maraggyon; és amikor a leve mind elfő, tedd ki hadd hűljön meg, és azután a bélesd töltsd meg véle, kemencében süsd meg, és add fel." - írja az első magyar nyomtatott szakácskönyv (a kolozsvári Misztótfalusi Kis Miklós Szakáts mesterségnek könyvetskéje, 1695.) receptje. Bár Európában is őshonos, nagyobb mennyiségben csak a 18. századi Angliában kezdték termelni ezt az elfeledett gyümölcsöt, nem véletlen, hogy az egyik legnépszerűbb brit desszertgyümölccsé nőtte ki magát. Sós ételekhez itt ritkábban használják, pedig délebbre haladva a sós felhasználásnak is hagyománya van, különösen Franciaországban, ahol a makréla klasszikus kísérője. Neve külön fejezetet érdemelne, talán nincs is gyümölcs, amelynek ennyi nevet adtak: A köszméte/pöszméte elnevezés a Tiszántúl északi részére, illetve a Hajdúságra jellemző, míg a piszke a Duna-Tisza közén és a Jászságban terjedt el. Kivétel ez alól a délkelet-alföldi püszke, illetve a Felvidék és a Borsod vidéke, ahol büszkének nevezik. Az egres egyértelműen a Dunántúlon használatos név.


Fűszeres egreses béles (rózsavízzel)

Hozzávalók (12-16 szelethez)

Tészta:

45 dkg liszt

30 dkg hideg vaj

2 tojás sárgája

1 dl jeges víz

csipet só

Töltelék:

1,2 kg egres, megtisztítva

3 dl víz

5 dkg méz

15 dkg nádcukor

2 cm friss gyömbér, lereszelve

1 rúd fahéj

2 szem szegfűszeg

1 evőkanál rózsavíz

 

Elkészítjük a béles tésztáját: a liszthez keverjük a sót, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat. Az ujjunkkal összemorzsoljuk, majd hozzáöntjük a tojássárgákat és a jéghideg vizet, és csak annyira dolgozzuk össze, hogy épp hogy összeálljon. Fóliába csomagolva 20 percig hűtőben pihentetjük. Közben elkészítjük az egreses tölteléket: a vizet felforraljuk a mézzel és a nádcukorral, hozzáadjuk a reszelt gyömbért, a fahéjat és a szegfűszeget. A szirupba tesszük a megpucolt egrest, majd addig főzzük alacsony lángon, amíg megpuhul, de nem főtt szét teljesen. Ha még marad alatta folyadék, azt erős lángon forraljuk, hogy elfőjön. A fahéjat és a szegfűszeget eltávolítjuk belőle. Összekeverjük a rózsavízzel. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát két részre osztjuk, és mindkettőt kb. 28x20 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik téglalapot a tepsibe helyezzük, majd rászórjuk a fűszeres egrest. A másik téglalapot óvatosan rásimítjuk, tetejét villával megszurkáljuk. Kb. 20-25 perc alatt sül meg. Kissé lehűtjük, felkockázzuk, majd langyosan, esetleg tejszínhabbal, vaníliasodóval vagy fagylalttal kínáljuk.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk

A kutya mellett

A filmművészetben a Baran című, egyszerre realista és költői remekmű (Madzsid Madzsidi) jóvoltából csodálkozhatott rá a világ először az iráni afgán menekültek sorsára.

Iszony

Kegyetlen, utálatos film Veronika Franz és Severin Fiala legújabb munkája (ők a felelősek a 2014-es, hasonlóan bársonyos Jó éjt, anyu! című horrorért).

Elvis gyémánt félkrajcárja

  • - turcsányi -

Van a Hülye Járások Minisztériumának egy vígjátéki alosztálya, ott írták elő, hogy ha valaki el akarja kerülni a helyzetkomikumok – művészileg nyilván szerfelett alantas – eszköztárának használatát, hősét úgy kell járatnia (lehetőleg a medence partján), hogy a mozgása végig magán hordozza a szerepét.

Saját magány

A Comédie-Française évszázadok óta egyre bővülő, immár többezresre duzzadt repertoárjából most a klasszicista szerző modern köntösbe bújt, Guy Cassiers rendezésében újragondolt változatát hozták el Budapestre – pár hónappal a premier után.

Az én bilincsei

A Losoncról származó Koós Gábor (1986) a Képzőművészeti Egyetem grafikaszakán végzett, és még tanulmányai idején monumentális, több mint két méter magas munkáival lett ismert.

Kihaltunk volna

Ez az átfogó nőtörténeti mű nem Hatsepszut, az egyiptomi fáraónő, vagy Endehuanna, a sumér költőnő, és még csak nem is a vadászó férfi, gyűjtögető nő meséjével kezdődik, hanem egy mára kihalt, hüvelykujjnyi, rovarevő, tojásrakó, pocokszerű lénytől indulunk el, amely még a dinoszauruszok lába mellett osonva vadászott.

Alexandra, maradj velünk!

"Alexandra velünk marad. S velünk marad ez a gondolkodásmód, ez a tempó is. A mindenkin átgázoló gátlástalanság. Csak arra nincs garancia, hogy tényleg ilyen vicces lesz-e minden hasonló akciójuk, mint ez volt. Röhögés nélkül viszont nehéz lesz kihúzni akár csak egy évet is."