chili&vanília

Hámántáska

Gasztro

Hamantaschen – meggyes-mákos hámántáska

A zsidó közösségek világszerte többek között ezzel a háromszög formájú, töltött aprósüteménnyel ünneplik a pénteken kezdődő purim ünnepet, a perzsa birodalomban élő zsidóság i. e. 450 körüli megmenekülésének emléknapját. Ezt az eseményt Eszter könyve örökíti meg. A történet szerint Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának hála, a zsidók megmenekültek a gonosz miniszteri tanácsadó, Hámán megsemmisítő tervei elől, a fenyegető életveszély egyik napról a másikra örömbe fordult – ezt ünneplik purimkor farsangi hangulattal, mulatással, eszem-iszommal.

A hámántáska elnevezése számos nézet szerint Hámán megjelenésére utal – azért, mert a süvegének volt állítólag ilyen alakja, mások szerint pedig akkoriban levágták a halálraítéltek fülét (hámánfülének is szokás nevezni). Leginkább azonban az lehet a legvalószínűbb, amit magyar, zsidó nyelvészek kutattak ki: hogy a Hámán valójában a mák jóvoltából került a sütemény nevébe, német-jiddis nyelven ugyanis a Mohntasch mákos táskát jelent. Márpedig az eredeti, hagyományos hámántáska mákos tölteléket rejt. Manapság azonban már mindenféle egyébbel is lehet tölteni, az újabb és újabb trendeknek és ötleteknek csak a kreativitás és a fantázia szab határt.

Csak néhány példa a világból különböző töltelékekre: mák, dió, bármilyen különleges lekvár, citromkrém, dulce de leche, nutella, vaníliapuding, túrókrém, fűszeres datolyamassza, pisztáciakrém, karamellizált almatöltelék, marcipán, aszalt gyümölcsök, mogyoróvaj, birsalmasajt – és akkor még nem is beszéltünk a sós ízekről (persze akkor nem édes a tészta): pizza, karamellizált hagyma, fetakrém, kecskesajt, spenót. Lehet aztán még tovább fokozni szóratokkal, mázakkal, liofilizált gyümölcsökkel, magokkal, szezámmaggal, mákkal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk