chili&vanília

Hámántáska

Gasztro

Hamantaschen – meggyes-mákos hámántáska

A zsidó közösségek világszerte többek között ezzel a háromszög formájú, töltött aprósüteménnyel ünneplik a pénteken kezdődő purim ünnepet, a perzsa birodalomban élő zsidóság i. e. 450 körüli megmenekülésének emléknapját. Ezt az eseményt Eszter könyve örökíti meg. A történet szerint Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának hála, a zsidók megmenekültek a gonosz miniszteri tanácsadó, Hámán megsemmisítő tervei elől, a fenyegető életveszély egyik napról a másikra örömbe fordult – ezt ünneplik purimkor farsangi hangulattal, mulatással, eszem-iszommal.

A hámántáska elnevezése számos nézet szerint Hámán megjelenésére utal – azért, mert a süvegének volt állítólag ilyen alakja, mások szerint pedig akkoriban levágták a halálraítéltek fülét (hámánfülének is szokás nevezni). Leginkább azonban az lehet a legvalószínűbb, amit magyar, zsidó nyelvészek kutattak ki: hogy a Hámán valójában a mák jóvoltából került a sütemény nevébe, német-jiddis nyelven ugyanis a Mohntasch mákos táskát jelent. Márpedig az eredeti, hagyományos hámántáska mákos tölteléket rejt. Manapság azonban már mindenféle egyébbel is lehet tölteni, az újabb és újabb trendeknek és ötleteknek csak a kreativitás és a fantázia szab határt.

Csak néhány példa a világból különböző töltelékekre: mák, dió, bármilyen különleges lekvár, citromkrém, dulce de leche, nutella, vaníliapuding, túrókrém, fűszeres datolyamassza, pisztáciakrém, karamellizált almatöltelék, marcipán, aszalt gyümölcsök, mogyoróvaj, birsalmasajt – és akkor még nem is beszéltünk a sós ízekről (persze akkor nem édes a tészta): pizza, karamellizált hagyma, fetakrém, kecskesajt, spenót. Lehet aztán még tovább fokozni szóratokkal, mázakkal, liofilizált gyümölcsökkel, magokkal, szezámmaggal, mákkal.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.