chili&vanília

Hawaij és Baharat

Gasztro

Medvehagymás húsgombóc-ragu szárzellerrel, burgonyával

Ha a kamránk fűszerekben gazdag és jól felszerelt, akkor néhány szezonális alapanyaggal is bármikor „el­utaz­hatunk” a világ konyháiba. Hangulattól, időjárástól, utazástól, irodalmi, mozis élménytől vagy egyéb aktuális inspirációtól függően dönthetünk, hogy merre indulunk. Ha pedig néhány alap-, általános fűszerkeveréket is tartunk otthon, úgy még könnyebb dolgunk van. Ha van garam masala, akkor bármikor, bármiből összedobhatunk egy indiai curryt. Ha akad otthon rasz al-hánut (ras el hanout), akár hétköznap is főzhetünk egy marokkói tazsint (tagine-t). A kínai ötfűszerkeverék a szójás-gyömbéres távol-keleti, az arab hétfűszerkeverék a libanoni koszt kulcsa.

A Hawaij és a Baharat keverékeket a közel-keleti konyha használja, előbbi jellegzetes, eredetileg jemeni származású fűszer, utóbbi a török, arab, perzsa konyháknak is fontos hozzávalója. Egyfajta általános ízesítő, meleg, édeskés fűszerek keverednek benne – általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg –, és a legegyszerűbb húsgombócot, fasírtot, sült csirkét, rakott ételt is különlegessé varázsolja. A Hawaij napsárga színű, jemeni fűszer (a szó maga csak azt jelenti: keverék), leginkább levesek, tartalmas raguk, rizsek ízesítésére használják. Kétféle változata létezik: az egyiket sós ételekbe, a másikat kávéba keverik. Ami soha nem hiányzik belőle, az a kurkuma, a csodafűszer, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő – de óvatosan kell vele bánni, mert annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról, keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága).

Ha éppen nincs otthon pont ez a két fűszerkeverék, akkor is érdemes nekiállni az alábbi, tavaszi hangulatú ragunak, mind hétvégi családi ebédre, mind egy gyors hétköznapi vacsorára bevethető. Hawaij helyett használhatunk curryport, Baharat helyett pedig egy csipet római köményt és fahéjat. Húsgombóc nélkül, húsmentesen is megállja a helyét!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

A képekbe dermedt vágy

Az Aspekt című feminista folyóirat társ­alapítója, Anna Daučíková (1950) meghatározó alakja a szlovák és a cseh feminista és queer művészetnek és a kilencvenes évektől a nemzetközi szcénának is.

Emberarcú

Volt egy történelmi pillanat ’56 után, amikor úgy tűnt: a szögesdrótot ha átszakítani nem lehet ugyan, azért átbújni alatta még sikerülhet.

Fától fáig

  • - turcsányi -

A Broke olyan, mint egy countrysláger a nehéz életű rodeócowboyról, aki elvész valahol Montanában a méteres hó alatt, s arra ébred, hogy épp lefagyóban a lába.

Kis nagy érzelmek

Egyszerű és szentimentális, de mindkettőt büszkén vállalja Baltasar Kormákur filmje. Talán az Előző életek volt utoljára ilyen: a fordulatok és a hősök döntései néha elég vadak, de sosem annyira, hogy megtörjék az azonosulás varázsát, az érzelmek őszintesége pedig mélységes hitelességet kölcsönöz a filmnek.

Nincs bocsánat

Az előadás Balássy Fanni azonos című kötetéből készült. A prózatöredékekből összeálló, műfajilag nehezen besorolható könyv a 2020-as években felnőtté váló fiatalok életkezdési pánikhelyzetéről ad meglehetősen borús képet.

Az individuum luxusa

  • Balogh Magdolna

Igazi szenzációnak ígérkezett ez a láger­napló, hiszen a mű 1978-ban csak erősen megcsonkítva jelenhetett meg a szerző magán­kiadásában, többszöri kiadói elutasítás és a publikálás jogáért folytatott 12 évnyi küzdelem után.