chili&vanília

Hawaij és Baharat

Gasztro

Medvehagymás húsgombóc-ragu szárzellerrel, burgonyával

Ha a kamránk fűszerekben gazdag és jól felszerelt, akkor néhány szezonális alapanyaggal is bármikor „el­utaz­hatunk” a világ konyháiba. Hangulattól, időjárástól, utazástól, irodalmi, mozis élménytől vagy egyéb aktuális inspirációtól függően dönthetünk, hogy merre indulunk. Ha pedig néhány alap-, általános fűszerkeveréket is tartunk otthon, úgy még könnyebb dolgunk van. Ha van garam masala, akkor bármikor, bármiből összedobhatunk egy indiai curryt. Ha akad otthon rasz al-hánut (ras el hanout), akár hétköznap is főzhetünk egy marokkói tazsint (tagine-t). A kínai ötfűszerkeverék a szójás-gyömbéres távol-keleti, az arab hétfűszerkeverék a libanoni koszt kulcsa.

A Hawaij és a Baharat keverékeket a közel-keleti konyha használja, előbbi jellegzetes, eredetileg jemeni származású fűszer, utóbbi a török, arab, perzsa konyháknak is fontos hozzávalója. Egyfajta általános ízesítő, meleg, édeskés fűszerek keverednek benne – általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg –, és a legegyszerűbb húsgombócot, fasírtot, sült csirkét, rakott ételt is különlegessé varázsolja. A Hawaij napsárga színű, jemeni fűszer (a szó maga csak azt jelenti: keverék), leginkább levesek, tartalmas raguk, rizsek ízesítésére használják. Kétféle változata létezik: az egyiket sós ételekbe, a másikat kávéba keverik. Ami soha nem hiányzik belőle, az a kurkuma, a csodafűszer, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő – de óvatosan kell vele bánni, mert annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról, keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága).

Ha éppen nincs otthon pont ez a két fűszerkeverék, akkor is érdemes nekiállni az alábbi, tavaszi hangulatú ragunak, mind hétvégi családi ebédre, mind egy gyors hétköznapi vacsorára bevethető. Hawaij helyett használhatunk curryport, Baharat helyett pedig egy csipet római köményt és fahéjat. Húsgombóc nélkül, húsmentesen is megállja a helyét!

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk