chili&vanília

Hawaij és Baharat

Gasztro

Medvehagymás húsgombóc-ragu szárzellerrel, burgonyával

Ha a kamránk fűszerekben gazdag és jól felszerelt, akkor néhány szezonális alapanyaggal is bármikor „el­utaz­hatunk” a világ konyháiba. Hangulattól, időjárástól, utazástól, irodalmi, mozis élménytől vagy egyéb aktuális inspirációtól függően dönthetünk, hogy merre indulunk. Ha pedig néhány alap-, általános fűszerkeveréket is tartunk otthon, úgy még könnyebb dolgunk van. Ha van garam masala, akkor bármikor, bármiből összedobhatunk egy indiai curryt. Ha akad otthon rasz al-hánut (ras el hanout), akár hétköznap is főzhetünk egy marokkói tazsint (tagine-t). A kínai ötfűszerkeverék a szójás-gyömbéres távol-keleti, az arab hétfűszerkeverék a libanoni koszt kulcsa.

A Hawaij és a Baharat keverékeket a közel-keleti konyha használja, előbbi jellegzetes, eredetileg jemeni származású fűszer, utóbbi a török, arab, perzsa konyháknak is fontos hozzávalója. Egyfajta általános ízesítő, meleg, édeskés fűszerek keverednek benne – általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg –, és a legegyszerűbb húsgombócot, fasírtot, sült csirkét, rakott ételt is különlegessé varázsolja. A Hawaij napsárga színű, jemeni fűszer (a szó maga csak azt jelenti: keverék), leginkább levesek, tartalmas raguk, rizsek ízesítésére használják. Kétféle változata létezik: az egyiket sós ételekbe, a másikat kávéba keverik. Ami soha nem hiányzik belőle, az a kurkuma, a csodafűszer, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő – de óvatosan kell vele bánni, mert annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról, keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága).

Ha éppen nincs otthon pont ez a két fűszerkeverék, akkor is érdemes nekiállni az alábbi, tavaszi hangulatú ragunak, mind hétvégi családi ebédre, mind egy gyors hétköznapi vacsorára bevethető. Hawaij helyett használhatunk curryport, Baharat helyett pedig egy csipet római köményt és fahéjat. Húsgombóc nélkül, húsmentesen is megállja a helyét!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Soha nem volt nagyobb szükség önre! A sajtó az olvasókért szabad, és fennmaradásunk előfizetőink nélkül nem lehetséges. Legyen előfizetőnk, tegyen egy próbát velünk és támogassa a demokratikus és liberális Magyarország ügyét!

Neked ajánljuk

Megjött Barba papa

A Kőszegi Várszínház méretes színpada, több száz fős nézőtere és a Rózsavölgyi Szalon intim kávéház-színháza között igen nagy a különbség. Mégis működni látszik az a modell, hogy a kőszegi nagyszínpadon nyáron bemutatott darabokat ősztől a pesti szalonban játsszák. 

Gyógyító morajlás

Noha a szerző hosszú évek óta publikál, a kötet harminckét, három ciklusba rendezett verse közül mindössze három – a Vénasszonyok nyara után, a Hidegűző és A madár mindig én voltam – jelent meg korábban. Maguk a szövegek egységes világot alkotnak. 

Elmondható

  • Pálos György

A dán szerzőnek ez a tizedik regénye, ám az első, amely magyarul is olvasható. Thorup írásainak fókuszában főként nők állnak, ez a műve is ezt a hagyományt követi. A történet 1942-ben, Dánia német megszállása után két évvel indul.

Gyulladáspont

Első ránézésre egy tipikus presztízskrimi jegyeit mutatja Dennis Lehane minisorozata: ellentétes temperamentumú nyomozópáros, sötétszürke tónusok, az Ügy, a magánélet és a lassacskán feltáruló múltbeli traumák kényelmetlen összefonódásai.

Mármint

A hullamosói szakma aránylag ritkán szerepel fiatalemberek vágyálmai közt. Először el is hányja magát Szofiane, a tanulmányait hanyagoló, ezért az idegenrendészet látókörébe kerülvén egy muszlim temetkezési cégnél munkát vállalni kénytelen arab aranyifjú.