chili&vanília

Hawaij és Baharat

Gasztro

Medvehagymás húsgombóc-ragu szárzellerrel, burgonyával

Ha a kamránk fűszerekben gazdag és jól felszerelt, akkor néhány szezonális alapanyaggal is bármikor „el­utaz­hatunk” a világ konyháiba. Hangulattól, időjárástól, utazástól, irodalmi, mozis élménytől vagy egyéb aktuális inspirációtól függően dönthetünk, hogy merre indulunk. Ha pedig néhány alap-, általános fűszerkeveréket is tartunk otthon, úgy még könnyebb dolgunk van. Ha van garam masala, akkor bármikor, bármiből összedobhatunk egy indiai curryt. Ha akad otthon rasz al-hánut (ras el hanout), akár hétköznap is főzhetünk egy marokkói tazsint (tagine-t). A kínai ötfűszerkeverék a szójás-gyömbéres távol-keleti, az arab hétfűszerkeverék a libanoni koszt kulcsa.

A Hawaij és a Baharat keverékeket a közel-keleti konyha használja, előbbi jellegzetes, eredetileg jemeni származású fűszer, utóbbi a török, arab, perzsa konyháknak is fontos hozzávalója. Egyfajta általános ízesítő, meleg, édeskés fűszerek keverednek benne – általában paprika, koriander, római kömény, fahéj, kardamom, szerecsendió, szegfűszeg –, és a legegyszerűbb húsgombócot, fasírtot, sült csirkét, rakott ételt is különlegessé varázsolja. A Hawaij napsárga színű, jemeni fűszer (a szó maga csak azt jelenti: keverék), leginkább levesek, tartalmas raguk, rizsek ízesítésére használják. Kétféle változata létezik: az egyiket sós ételekbe, a másikat kávéba keverik. Ami soha nem hiányzik belőle, az a kurkuma, a csodafűszer, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő – de óvatosan kell vele bánni, mert annyira erősen színez, hogy ember legyen a talpán, aki könnyen lemossa a kezéről (ruhákról, konyharuhákról, fakanalakról, műanyag kancsókról, keverőtálakról nem is beszélve, amelyeken örök nyomot hagy a sárgasága).

Ha éppen nincs otthon pont ez a két fűszerkeverék, akkor is érdemes nekiállni az alábbi, tavaszi hangulatú ragunak, mind hétvégi családi ebédre, mind egy gyors hétköznapi vacsorára bevethető. Hawaij helyett használhatunk curryport, Baharat helyett pedig egy csipet római köményt és fahéjat. Húsgombóc nélkül, húsmentesen is megállja a helyét!

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.