kertész lesek

KGB

  • kertész lesek
  • 2017. október 28.

Gasztro

A budapesti kiülős helyeknek is van hierarchiája. Ha a csúcsnak a Dunakorzó teraszai számítanak, az alvilágot egyértelműen a főútvonalak járdáira kipakolt asztalok és székek testesítik meg: elég a Nagykörúton végigmenni, hogy egyértelművé váljék, a füstös, zajos közegben a filléres kocsmáknak és a gyorsbüféknek áll a zászló. A Kálvin tér V. kerületi felé­re is ráillik mindez, sorakoznak a kiülősök, talán csak a csehókat hiányolhatjuk közülük. Közös bennük a rapid fogyasztás és a felszolgálás hiánya, de kinek is lenne kedve hosszasan időzni a csatazajban?

Elsőre az itt található KGB nevű helyről sem feltételezünk többet. A nevet inkább turistacsalogatónak gondolnánk, bár manapság már az orosz vonatkozású gyorsbüfé sem lenne túlzottan meglepő. De azt a legmerészebb álmunkban sem hittük volna, hogy a három bűvös betű a Kálvin Gastro Bistro rövidítése, mint ahogy azt sem, hogy felszolgálás is van, meg nagy ívű választék.

A libatepertőkrém házi kenyérrel (1290 Ft) kellemes indításnak bizonyul, legfeljebb a mellé adott erős paprikával bánhattak volna diszkrétebben, mert ahol felbukkan, ott minden íznek nyoma vész. Úgy tűnik, a cuccból a rizstésztás kacsalevesbe (1290 Ft) is jutott, ezért nem a meghatottságtól csordul ki a könnyünk. Amúgy nem lenne rossz, sőt a tésztába csomagolt hús kifejezetten nagy ötlet, de miért nem lehetett azt a paprikát külön szervírozni?

Mostanában gyakori jelenség, hogy a hamburger a hely nevét viseli, noha alapból semmiféle nevet nem lenne szabad viselnie, már azon kívül, hogy hamburger. Az itt kapható KGB-burger (2250 Ft) mégis rászolgál a megkülönböztetésre: nemcsak dupla adag húst és sajtot csomagoltak a kitűnő zsemlébe, de a szószuk is eredeti, és a zöldeket is jól csoportosították. Ám a nagy mutatványnak a főtt marhapofát (2690 Ft) tekinthetjük, amit mézes paszternákkal és gesztenyével tálalnak. Az omlós húshoz remekül passzolnak az édes és fanyar ízek.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.