chili&vanília

Gondi gombóc

Gasztro

Ez a darált csirkehúsból és csicseriborsólisztből készülő gombóc az egyike azon kevés ételeknek, amelyeket az iráni zsidóknak tulajdonítanak. Hagyományosan sabbátkor készítették, mivel hétköznapokon ritkán akadt hús. Manapság is ünnepi ételként tartják számon, zsidó újévkor gyakori fogás. Többnyire húslevesben tálalják, de találkozhatunk vele előételként is, utóbbi esetben pitával, savanyúsággal, újhagymával, retekkel és bazsalikommal, mentával körítik. Nagy valószínűséggel a teheráni zsidó közösségbe vezet vissza az eredete, de persze ahány család, annyiféle recept. A hús és a csicseriborsóliszt aránya változhat, a fűszerek általában megegyeznek: őrölt római kömény, kardamom, kurkuma. A végeredmény egy fűszeres, lágy, egzotikus maceszgombóc­hoz áll legközelebb, és hihetetlenül finom. Csicseriborsólisztet bioboltokban vagy a szokásos delikateszüzletekben lehet kapni (pl. Szép Kis India, Culinaris, Ázsia bolt), és érdemes otthon tartani, mert szuperegészséges, gluténmentes, és rendkívül magas a fehérjetartalma. A gombócon kívül sós palacsintákat süthetünk vele, a rántott hagymakarika pedig csicseriliszttel készítve nagyságrendileg übereli a sima lisztes nagytestvérét. A főzési idő első ránézésre hosszúnak tűnhet, de valóban ennyi, nem elírás.

A receptet Shir Halperntől, a tel-avivi termelői piac alapítójától kaptam, aki rós hásáná (a zsidó újév) estéjén ünnepi vacsorát főzött Budapesten több tucat magyar vendégnek. A gombócok mind egy szálig elfogytak.

 

Perzsa zsidó ünnepi húsleves csicseriborsós húsgombóccal (gondi)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

A leves: hagyományos, jófajta házi tyúkhúsleves, betétnek sárgarépa, főtt csicseriborsó,
petrezselyem- vagy zellerlevél.

 

Csicseriborsós húsgombóc (8 nagy vagy 16 kicsi gombóc):

250 g darált csirkehús

100 g csicseriborsóliszt (ún. gram)

½ hagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt kardamom

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

¼ teáskanál őrölt bors

50 ml olaj (napraforgó vagy olíva)

100 ml víz

 

Hagyományos módon ízlés szerinti húslevest főzünk. (Gyorsított változat arra az esetre, ha nincs időnk: kuktába teszünk fél kiló csirkeszárnyat vagy két csirkecombot, egy-egy sárgarépát és petrezselyemgyökeret, 2 liter vizet, sót, borsot, majd 45 percig főzzük.)

A gombóchoz egy nagy keverőtálba tesszük a darált csirkehúst, hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a finomra aprított hagymát, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk kb. fél deci olajat és egy deci vizet, mindkettőből annyit, hogy közepesen lágy, de még formázható masszát kapjunk. Lefedjük frissen tartó fóliával, és 20–30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni, ezalatt jobban összeáll. Nedves kézzel gombócokat formázunk: vagy 16, kb. 30–35 g súlyú, kb. nagyobb diónyi méretűt, vagy 8 nagyobb, kb. pingponglabda nagyságút. A húslevest leszűrjük, és forráspontig melegítjük. Belehelyezzük a gombócokat, és gyöngyöző hőfokon, lefedve kb. 35 percig főzzük (a gombócok térfogata igencsak megnő). A levesben tálaljuk az abban főtt zöldségekkel és a főtt csicseriborsóval együtt.

Figyelmébe ajánljuk