chili&vanília

Gondi gombóc

Gasztro

Ez a darált csirkehúsból és csicseriborsólisztből készülő gombóc az egyike azon kevés ételeknek, amelyeket az iráni zsidóknak tulajdonítanak. Hagyományosan sabbátkor készítették, mivel hétköznapokon ritkán akadt hús. Manapság is ünnepi ételként tartják számon, zsidó újévkor gyakori fogás. Többnyire húslevesben tálalják, de találkozhatunk vele előételként is, utóbbi esetben pitával, savanyúsággal, újhagymával, retekkel és bazsalikommal, mentával körítik. Nagy valószínűséggel a teheráni zsidó közösségbe vezet vissza az eredete, de persze ahány család, annyiféle recept. A hús és a csicseriborsóliszt aránya változhat, a fűszerek általában megegyeznek: őrölt római kömény, kardamom, kurkuma. A végeredmény egy fűszeres, lágy, egzotikus maceszgombóc­hoz áll legközelebb, és hihetetlenül finom. Csicseriborsólisztet bioboltokban vagy a szokásos delikateszüzletekben lehet kapni (pl. Szép Kis India, Culinaris, Ázsia bolt), és érdemes otthon tartani, mert szuperegészséges, gluténmentes, és rendkívül magas a fehérjetartalma. A gombócon kívül sós palacsintákat süthetünk vele, a rántott hagymakarika pedig csicseriliszttel készítve nagyságrendileg übereli a sima lisztes nagytestvérét. A főzési idő első ránézésre hosszúnak tűnhet, de valóban ennyi, nem elírás.

A receptet Shir Halperntől, a tel-avivi termelői piac alapítójától kaptam, aki rós hásáná (a zsidó újév) estéjén ünnepi vacsorát főzött Budapesten több tucat magyar vendégnek. A gombócok mind egy szálig elfogytak.

 

Perzsa zsidó ünnepi húsleves csicseriborsós húsgombóccal (gondi)

Hozzávalók (4–6 adag)

 

A leves: hagyományos, jófajta házi tyúkhúsleves, betétnek sárgarépa, főtt csicseriborsó,
petrezselyem- vagy zellerlevél.

 

Csicseriborsós húsgombóc (8 nagy vagy 16 kicsi gombóc):

250 g darált csirkehús

100 g csicseriborsóliszt (ún. gram)

½ hagyma, finomra aprítva

1 teáskanál őrölt kardamom

1 teáskanál őrölt római kömény

1 teáskanál kurkuma

¼ teáskanál őrölt bors

50 ml olaj (napraforgó vagy olíva)

100 ml víz

 

Hagyományos módon ízlés szerinti húslevest főzünk. (Gyorsított változat arra az esetre, ha nincs időnk: kuktába teszünk fél kiló csirkeszárnyat vagy két csirkecombot, egy-egy sárgarépát és petrezselyemgyökeret, 2 liter vizet, sót, borsot, majd 45 percig főzzük.)

A gombóchoz egy nagy keverőtálba tesszük a darált csirkehúst, hozzáadjuk a csicseriborsólisztet, a finomra aprított hagymát, a fűszereket, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk kb. fél deci olajat és egy deci vizet, mindkettőből annyit, hogy közepesen lágy, de még formázható masszát kapjunk. Lefedjük frissen tartó fóliával, és 20–30 percre a hűtőbe tesszük pihentetni, ezalatt jobban összeáll. Nedves kézzel gombócokat formázunk: vagy 16, kb. 30–35 g súlyú, kb. nagyobb diónyi méretűt, vagy 8 nagyobb, kb. pingponglabda nagyságút. A húslevest leszűrjük, és forráspontig melegítjük. Belehelyezzük a gombócokat, és gyöngyöző hőfokon, lefedve kb. 35 percig főzzük (a gombócok térfogata igencsak megnő). A levesben tálaljuk az abban főtt zöldségekkel és a főtt csicseriborsóval együtt.

Figyelmébe ajánljuk

Minden nap egy forradalom

A történelem nem ismétli magát, hanem rímel. Paul Thomas Anderson egy szinte anakronisztikusan posztmodern filmet rendezett; bár felismerjük őrült jelenünket, láz­álomszerűen mosódik össze a hatvanas évek baloldali radikalizmusa a nyolcvanas évek erjedt reaganizmusával és a kortárs trumpista fasisztoid giccsel.

Japán teaköltemény

A 19. század derekán, miután a Perry-expedíció négy, amerikai lobogókkal díszített „fekete hajója” megérkezett Japánba, a szigetország kénytelen volt feladni több évszázados elszigeteltségét, és ezzel együtt a kultúrája is nagyot változott.

Maximál minimál

A nyolcvannyolc éves Philip Glass életműve változatos: írt operákat, szimfóniákat, kísérleti darabokat, izgalmas kollaborációkban vett részt más műfajok képviselőivel, és népszerű filmzenéi (Kundun; Az órák; Egy botrány részletei) révén szélesebb körben is ismerik a nevét. Hipnotikus minimalista zenéje tömegeket ért el, ami ritkaság kortárs zeneszerzők esetében.

Egy józan hang

Romsics Ignác saját kétkötetes önéletírása (Hetven év. Egotörténelem 1951–2021, Helikon Kiadó) után most egy új – és az előszó állítása szerint utolsó – vaskos kötetében ismét kedves témája, a historiográfia felé fordult, és megírta az egykori sztártörténész, 1956-os elítélt, végül MTA-elnök Kosáry Domokos egész 20. századon átívelő élettörténetét.

Aktuális értékén

Apám, a 100 évvel ezelőtt született Liska Tibor közgazdász konzisztens vízióval bírt arról, hogyan lehetne a társadalmat önszabályozó módon működtetni. Ez a koncepció általános elveken alapszik – ezen elvekből én próbáltam konkrét játékszabályokat, modelleket farigcsálni, amelyek alapján kísérletek folytak és folynak. Mik ezek az elvek, és mi a modell két pillére?

Támogatott biznisz

Hogyan lehet minimális befektetéssel, nulla kockázattal virágzó üzletet csinálni és közben elkölteni 1,3 milliárd forintot? A válasz: jó időben jó ötletekkel be kell szállni egy hagyomány­őrző egyesületbe. És nyilván némi hátszél sem árt.

Csak a nácikat ne!

Egy Magyarországon alig létező mozgalommal harcol újabban Orbán Viktor, miközben a rasszista erőszak nem éri el az ingerküszöbét. A nemzeti terrorlista csak első ránézésre vicces: igen könnyű rákerülni.

Ha berobban a szesz

Vegyész szakértő vizsgálja a nyomokat a Csongrád-Csanád megyei Apátfalva porrá égett kocsmájánál, ahol az utóbbi években a vendégkör ötöde általában fizetésnapon rendezte a számlát. Az eset után sokan ajánlkoztak, hogy segítenek az újjáépítésben. A tulajdonos és családja hezitál, megvan rá az okuk.