chili&vanília

Spárgaszezon 2022 – a zöld

  • chili&vanília
  • 2022. május 18.

Gasztro

Zöld spárgás tabulé grillezett kecskesajttal

A spárgaszezon első pár hetének eufóriája után, a nagy spárgaklasszikusok elfogyasztását követően (úgymint magában, hollandi mártással, tojásokkal, sonkákkal, levesben stb.) egyszer csak elérkezik az a hétvége, amikor már van kedve és pénztárcája az embernek kísérletezgetni, újítani, merészebb ételeket főzni. Jöhet a világ körüli kulináris kalandozások és a kreatív gasztronómiai ötletek megvalósítása.

Például eperrel párosítva (a megsütött sípokra citromlével, csilivel és olívaolajjal kevert felkockázott eper és morzsolt feta keverékét halmozzuk), olaszos tésztákhoz keverve (carbonara vagy aglio e olio, azaz fokhagymás, olívaolajos spagettivel), wokban, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal pirítva. Ezekhez a fogásokhoz jobban passzol a vékonyabb, enyhén kesernyésebb zöld spárga. Ha már ázsiai ízek, akkor nagyszerűen használható csípős, currys krémlevesek betétjeként, de készíthetünk pazar kókusztejes thai levest (tom kha gai) csirke helyett spárgával. Hogy egy kicsit hazatérjünk, kipróbálhatjuk főzelékként (spárgás, tárkonyos krumplifőzelékben, illetve finomfőzelékben, karalábé helyett vagy mellett). Kisüthetjük ropogós bundában, sőt, kovászolhatjuk is, mint az uborkát. Halmozhatjuk közel-keleti krémek, például hummusz, labneh tetejére, de pazar az alább ajánlott petrezselymes tabulé salátában is. A vékony zöld, egészen friss spárgát nyugodtan használhatjuk nyersen is, vagy ha picit vastagabb, akkor néhány másodpercig leforrázhatjuk, hogy kissé veszítsen a nyerseségéből. Mellé grillezett kecskesajtot vagy bármilyen sült húst adhatunk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.