A spárgaszezon első pár hetének eufóriája után, a nagy spárgaklasszikusok elfogyasztását követően (úgymint magában, hollandi mártással, tojásokkal, sonkákkal, levesben stb.) egyszer csak elérkezik az a hétvége, amikor már van kedve és pénztárcája az embernek kísérletezgetni, újítani, merészebb ételeket főzni. Jöhet a világ körüli kulináris kalandozások és a kreatív gasztronómiai ötletek megvalósítása.
Például eperrel párosítva (a megsütött sípokra citromlével, csilivel és olívaolajjal kevert felkockázott eper és morzsolt feta keverékét halmozzuk), olaszos tésztákhoz keverve (carbonara vagy aglio e olio, azaz fokhagymás, olívaolajos spagettivel), wokban, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal pirítva. Ezekhez a fogásokhoz jobban passzol a vékonyabb, enyhén kesernyésebb zöld spárga. Ha már ázsiai ízek, akkor nagyszerűen használható csípős, currys krémlevesek betétjeként, de készíthetünk pazar kókusztejes thai levest (tom kha gai) csirke helyett spárgával. Hogy egy kicsit hazatérjünk, kipróbálhatjuk főzelékként (spárgás, tárkonyos krumplifőzelékben, illetve finomfőzelékben, karalábé helyett vagy mellett). Kisüthetjük ropogós bundában, sőt, kovászolhatjuk is, mint az uborkát. Halmozhatjuk közel-keleti krémek, például hummusz, labneh tetejére, de pazar az alább ajánlott petrezselymes tabulé salátában is. A vékony zöld, egészen friss spárgát nyugodtan használhatjuk nyersen is, vagy ha picit vastagabb, akkor néhány másodpercig leforrázhatjuk, hogy kissé veszítsen a nyerseségéből. Mellé grillezett kecskesajtot vagy bármilyen sült húst adhatunk.
Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!