chili&vanília

Spárgaszezon 2022 – a zöld

Gasztro

Zöld spárgás tabulé grillezett kecskesajttal

A spárgaszezon első pár hetének eufóriája után, a nagy spárgaklasszikusok elfogyasztását követően (úgymint magában, hollandi mártással, tojásokkal, sonkákkal, levesben stb.) egyszer csak elérkezik az a hétvége, amikor már van kedve és pénztárcája az embernek kísérletezgetni, újítani, merészebb ételeket főzni. Jöhet a világ körüli kulináris kalandozások és a kreatív gasztronómiai ötletek megvalósítása.

Például eperrel párosítva (a megsütött sípokra citromlével, csilivel és olívaolajjal kevert felkockázott eper és morzsolt feta keverékét halmozzuk), olaszos tésztákhoz keverve (carbonara vagy aglio e olio, azaz fokhagymás, olívaolajos spagettivel), wokban, gyömbérrel, fokhagymával, szójaszósszal pirítva. Ezekhez a fogásokhoz jobban passzol a vékonyabb, enyhén kesernyésebb zöld spárga. Ha már ázsiai ízek, akkor nagyszerűen használható csípős, currys krémlevesek betétjeként, de készíthetünk pazar kókusztejes thai levest (tom kha gai) csirke helyett spárgával. Hogy egy kicsit hazatérjünk, kipróbálhatjuk főzelékként (spárgás, tárkonyos krumplifőzelékben, illetve finomfőzelékben, karalábé helyett vagy mellett). Kisüthetjük ropogós bundában, sőt, kovászolhatjuk is, mint az uborkát. Halmozhatjuk közel-keleti krémek, például hummusz, labneh tetejére, de pazar az alább ajánlott petrezselymes tabulé salátában is. A vékony zöld, egészen friss spárgát nyugodtan használhatjuk nyersen is, vagy ha picit vastagabb, akkor néhány másodpercig leforrázhatjuk, hogy kissé veszítsen a nyerseségéből. Mellé grillezett kecskesajtot vagy bármilyen sült húst adhatunk.

A cikk további része csak előfizetőink számára elérhető.
Ha szeretné elolvasni, legyen ön is a Magyar Narancs előfizetője, vagy ha már előfizetett, jelentkezzen be!

Neked ajánljuk

Hurrá, itt a gyár!

Hollywood nincs jó bőrben. A Covid-járvány alatt a streamingszolgáltatók behozhatatlan előnyre tettek szert, egy rakás mozi zárt be, s az azóta is döglődő mozizási kedvet még lejjebb verte a jegyek és a popcorn egekbe szálló ára.

Profán papnők

Liane (Malou Khebizi), a fiatal influenszer vár. Kicsit úgy, mint Vladimir és Estragon: valamire, ami talán sosem jön el. A dél-franciaországi Fréjus-ben él munka nélküli anyjával és kiskamasz húgával, de másutt szeretne lenni és más szeretne lenni. A kiút talán egy reality show-ban rejlik: beküldött casting videója felkelti a producerek érdeklődését. Fiatal, éhes és ambiciózus, pont olyasvalaki, akit ez a médiagépezet keres. De a kezdeti biztatás után az ügy­nökség hallgat: Liane pedig úgy érzi, örökre Fréjus-ben ragad.

Viszonyítási pontok

Ez a színház ebben a formában a jövő évadtól nem létezik. Vidovszky György utolsó rendezése még betekintést enged színházigazgatói pályázatának azon fejezetébe, amelyben arról ír, hogyan és milyen módszerrel képzelte el ő és az alkotógárdája azt, hogy egy ifjúsági színház közösségi fórumként (is) működhet.

Kliséből játék

A produkció alkotói minimum két olyan elemmel is élnek, amelyek bármelyikére nagy valószínűséggel mondaná egy tapasztalt rendező, hogy „csak azt ne”. Az egyik ilyen a „színház a színházban”, ami könnyen a belterjesség érzetét kelti (ráadásul, túl sokszor láttuk már ezt a veszélyesen kézenfekvő megoldást), a másik pedig az úgynevezett „meztelenül rohangálás”, amit gyakran társítunk az amatőr előadásokhoz.