Villanás a híd alatt - Légiparádé

Gasztro

Kiemelték a Dunából azt a sportrepülőgépet, amely a Red Bull Air Race hétvégi budapesti futamán a Lánchídnak ütközött, majd a folyóba zuhant...

Kiemelték a Dunából azt a sportrepülőgépet, amely a Red Bull Air Race hétvégi budapesti futamán a Lánchídnak ütközött, majd a folyóba zuhant. A pilóta az ütközés során életét vesztette. Szakértők jelenleg is vizsgálják a baleset okait. Ugyancsak szakértők vizsgálják a híd állapotát: várhatóan holnapra dől el, milyen helyreállításokra lesz szükség, és mikor indulhat újra a forgalom.

*

Szörnyethalt az a pilóta, akinek a sportrepülőgépe a Red Bull Air Race hétvégi budapesti futamán a Parlament épületébe ütközött. A szerencsétlenség során nyolc ember vesztette életét, akik azokból az ablakokból követték figyelemmel a versenyt, ahol a becsapódás történt. Szakértők jelenleg is vizsgálják a baleset okait. Az épület helyreállítása akár fél évet is igény-be vehet, de az Országgyűlés őszi ülésszaka ennek ellenére a tervezett időben megkezdődik.

*

Mintegy százötven ember vesztette életét és körülbelül ezren sebesültek meg, amikor a Red Bull Air Race hétvégi budapesti futamán az egyik sportrepülőgép a Duna-parti tömegbe, majd egy lakóházba vágódott: a folyón felállított egyik akadály teljesítése után a pilóta nem tudott a magasba emelkedni. Az áldozatok azonosítása jelenleg is zajlik. Szakértők vizsgálják a baleset okait. Az 1,2 millió nézőt a Duna-partra csábító futam vonzó turisztikai célpontként irányította a figyelmet a magyar fővárosra, de a tragédia nyomán a szervezőknek el kell gondolkodniuk azon, szabad-e a jövőben lakott környezetben megrendezni a versenyt.

*

Szerencsére mindez fikció. Szerencsére nem ilyen mondatokkal kellett indítaniuk tudósításaikat az újságíróknak. De akár ez is előfordulhatott volna. Nevezzenek vészmadárnak vagy óvatos duhajnak, ahogy tetszik, nekem a tavalyi budapesti verseny óta mindig ilyesmi jár az eszemben. Meg hogy tisztelem Besenyei Péter repülőtudását, de a személyes szakmai becsvágyának kiélése - átrepülni a Lánchíd alatt - nem éri meg az ezzel járó közösségi kockázatot. Még olyan áron sem, hogy a kezdeményezésére idehozott versennyel Budapest hírnevét is terjeszti a világban az energiaital.

*

A Red Bull szóvivője, Sidló Noémi tájékoztatása szerint a tököli reptéren 2003-ban megrendezett verseny sikere nyomán neszelte meg az energiaital-gyártó, hogy ebben "főként televíziós szempontól" sokkal több van. Megkeresték az illetékeseket, a fővárost, a Miniszterelnöki Hivatalt, és sikerült megkapniuk a helyszínt tavaly augusztus 20-ra. Ahogy akkor, most is az RTL Klub közvetítette élőben az eseményt, amelyet az idén már a Magyar Turizmus Rt.-vel is együttműködve rendeztek meg. A szóvivő szerint minden illetékes szervvel egyeztettek: "a védelem, a biztonság a legfontosabb szempont". (Illetékes szerveken a rendőrség, a polgári légvédelem, a katasztrófavédelem, a tűzoltóság, a hajózási felügyelet értendő.) A szóvivő szerint a verseny megrendezésének engedélyéért "a Red Bull nem fizet" - látványosságot ad a nemzeti ünnepen.

*

A Miniszterelnöki Hivatal által a tűzijátékra lefoglalt területet a cég ingyen kapta meg, pontosabban a Duna-parton felállított technika (hangfalak, kivetítő) felállítása ellenében, amelyet a verseny helyszíni közvetítése után a tűzijáték hangulatosabbá tételére használtak. Tehát a cég egy augusztus 20-i látványosság ajándékozásával barterezi le grandiózus reklámakciójának lehetőségét.

*

Ha baleset történne, a viselendő felelősséggel kapcsolatban még a verseny előtt így válaszolt a cég szóvivője (azért ő, mert a Miniszterelnöki Hivatal sajtóosztályán hozzá irányítottak): "A Red Bull Air Race alatt a Red Bull vállalja a felelősséget. Nemzetközi biztostótársaságok által biztosított az egész világfutam. A nemzeti ünnep egyéb eseményeiért a magyar állam felelős. A Lánchídért mindenki aggódik, de igazából ha bármi történik, nem a Lánchíd sérül meg, hanem a gép és a pilótaÉ Ennek az esélye elenyésző, bármilyen probléma, pl. nem megfelelő vízszint esetén a pilóták nem repülnek. Felkészültünk minden esetre, rossz időre stb."

*

Persze mi mást mondhatna. Felkészültek minden esetre. De nem lehet minden esetre felkészülni. Amire nem lehet felkészülni, azt vis maiornak nevezi a biztosítási szakirodalom. Nem kell sok hozzá, csak valami előre nem látható műszaki vagy emberi hiba. Mindenki látott már légibemutatón lezuhanó repülőgépet. Viszont azokat legalább kinn tartják a mezőn, nem a város szívében, százezrek előtt. A kereskedelmi tévécsatorna nézettsége az egeket ostromolná, ha valami baj történt volna. De ekkora kockázatot szerintem még egyszer nem ér meg Budapestnek a Red Bull szárnyainak erősítése.

Figyelmébe ajánljuk