Tartalom

Narancs XVII. évf. 34. szám (2005-08-25)

Egotrip
Publicisztika

Publicisztika

Operabál

Most hirtelen semmiféle válasz nem jut az eszünkbe arra a kérdésre: ki a hajó kapitánya. Mármint az Operaházban.

Publicisztika

Felmegy Elemér pumpája

I. István (II. Béla, V. László, XIII. Elemér, VI. Lenin, VIII. Kerület stb.) királyról alkalmi, politikai célú beszédeket előállítani egyszerre embert próbáló és lélekemelő feladat, úgy szakmai-művészi szempontból, mint a célhatékonyság követelményeit figyelembe véve.

Publicisztika

Antiszemita-e Orbán?

Ez a modern demokráciák természetes velejárója: a negatív kampány is lehet megalapozott, tartalmilag igaz, tehát erkölcsileg kifogásolhatatlan.

Külpol

Külpol

Nem neki lőttek - Etiópia

A vasárnapi pótválasztás két hét múlva nyilvánosságra kerülő eredménye szinte érdektelen - az már hónapok óta nem kérdéses, hogy a kormány a helyén marad. A kérdés az, hogy a történtek után merre léphet tovább az etióp vezetés.

Külpol

Tükörképtelenségek - Izraeli és palesztin tankönyvek

A világsajtó a gázai terület egyoldalú izraeli kitelepítésének a drámai képeivel van tele, s miközben a lépés politikai racionalitása aligha megkérdőjelezhető, a bemutatott szenvedélyek egyértelművé teszik: messze még a megnyugvás. Az alábbi írás nem fegyverekről szól, hanem egy olyan problémáról, amellyel éppúgy meg kell küzdeniük a feleknek, mint háborúpárti honfitársaikkal és ellenfeleikkel.

Belpol

Belpol

Sok bába közt - Összeurópai és nemzeti érdekek Brüsszelben

Az Európai Unió brüsszeli intézményeiben állandó a feszültség az európai és a nemzeti célok képviselete, a közösségi és az állami struktúrák közt. Az a sikeres tagállam, amelyik nem szó szerint értelmezi az euró-pai elveket, és embereit minden fronton összefogja. A nemzeti összefogás rendjén levő - egy pontig.

Belpol

Lábjegyzetek egy nagyvároshoz - Dr. Hans Stimmann építész

Immár tizennégy éve - előbb építési szenátorként, később a városfejlesztési hivatal államtitkáraként, 1999 óta pedig főépítészként - tartja kezében a berlini városfejlesztés szálait. Februárban Budapesten tartott előadást, azóta üldözzük kérdéseinkkel a nevéhez fűződő igen határozott, ám sokak által vitatott "radikálisan konzervatív" városfejlesztési programmal kapcsolatban. E-mailben sikerült elérnünk.

Zene
Könyv

Könyv

Káin balladája - James Dean filmjei (dvd)

Az összes elfér egy (dísz)dobozban. A nyáron megjelent gyűjtemény - a bőségesen adagolt extrákkal együtt is - magunkévá tehető egy szellemekkel zsúfolt hosszú éjszakán. Neki is csak alig másfél esztendő jutott az egészre... Egy olyan legendára, amihez foghatót csak nagyon keveset dédelget e világ. Mindjárt (szeptember 30-án) itt van halálának 50. évfordulója.

Film

Film

A firenzei suszterinas - Daniel Day-Lewis színész

Az én szép kis mosodám meleg neonácijaként robbant a köz-tudatba, A bal lábam mozgássérült hőse már az Oscart is meghozta neki. Az apám nevében, Az utolsó mohikán, Az ártatlanság kora és megannyi intenzív alakítás után négy évre eltűnt. Inkognitóban elszegődött cipészsegédnek Firenzébe. Most felesége, Rebecca Miller filmjében, a Jack és Rose balladájában látható a magyar mozikban. Berlinben beszélgettünk.

Film

"Jobb, ha halászni" - Youssou N'Dour

"Az évszázad afrikai művésze" (Folk Roots), "hangjában Afrika történelme" (Rolling Stone), "az egyik legjobb élő vokalista" (Peter Gabriel), "Nyugat-Afrika Stevie Wondere" - titulálták már sok mindennek Youssou N'Dourt, aki 46 éves korára kétségkívül az egyik legismertebb afrikai zenész lett a világon.

Trafik
Lokál

Lokál

Agit vagy prop? - Kiállítás az Asia Centerben

Különleges kaland várt mindazokra, akik a tűzijátékok és kenyérszentelések hétvégéjén az újpalotai bevásárlóközpontban töltötték szabadidejüket. A Vietnami Kulturális Napok elnevezésű rendezvénysorozaton szép, színes fotókat és még szebb, színes ruhákat állítottak ki.

Tudomány

Tudomány

A követ megedzik - Az ősember és a hőtechnológia

A világon eddig egyedülálló lelet feltárásán dolgoznak a miskolci Avason. A város közepén emelkedő dombtetőn a paleolitikum embere több tízezer éven át sajátos hőkezeléses technikával bányászta a kovakövet. Mindez azt jelentheti, hogy a kovakő megmunkálásakor már a Neander-völgyi előd is egészen modern eljárást alkalmazott, melyet eddig a felső paleolitikum emberéhez, a homo sapienshez kötött a tudomány.

Gasztro

Gasztro

Éhe kenyérnek - Gazdák és polgárok

Az idén már másodszor látogattak a bűnös Budapestre a folyvást elégedetlenkedő gazdák képviselői. Traktort keveset hoztak, ételt annál többet - a megjelent fővárosi polgárok pedig lelkes tuszkolódással köszöntötték az ünnepi ingyenebédet.