Matolcsy bukott, a könyvhét épphogy megúszta

  • narancs.hu
  • 2016. március 24.

Hírnarancs

Meztelenül, élő farkasokkal menne az Eurovízióra egy énekes, és nem feltétlenül ez a nap legmeglepőbb híre. A főváros parkolót csinálna Budapest egyik legfontosabb turisztikai teréből, a bíróságok pedig megnehezítik Matolcsy dolgát. Már a fideszeseknek sem tetszik, amit a kormány művel.

Mégis közpénz Matolcsy pénze

false

Sorra bukják el a pereket a jegybank alapítványai. Most az MNB kecskeméti alapítványa veszítette el másodfokon a Magyar Narancs újságírója által indított közadatpert. „A fellebbezés alaptalan” – mondta ki tegnapi jogerős verdiktjében a Kecskeméti Törvényszék. A másodfokú ítélet arra kötelezi a Magyar Nemzeti Bank által több mint 30 milliárd forintos vagyonnal kistafírozott Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványt (PADMA), hogy a Narancs közérdekű adatigénylésben megfogalmazott kérdéseit 15 napon belül megválaszolja. Tudomásunk szerint ez immár a harmadik olyan per, amelyben a bíróság az Alaptörvény és a hatályos jogszabályok rendelkezéseit értelmezve jogerősen arra a következtetésre jut, hogy a jegybank által alapított egyik vagy másik Pallas Athéné alapítvány tevékenységével, működésével és gazdálkodásával kapcsolatos adatok közérdekű adatok.

A perről, melyet kollégánk a Transparency segítségével indított, itt írtunk részletesen. A pernek azért van különös jelentősége, mert az Országgyűlés külön törvénnyel próbálta meg eltitkolni az MNB alapítványainak és cégeinek szerződéseit (az emlékezetes „elveszíti közvagyon jellegét” indoklással). Áder János köztársasági elnök azonban az Alkotmánybíróságnak küldte el a több mint 300 milliárd forint elrejtését lehetővé tevő módosítót.

Már a Fidesz szavazóinak sem tetszik a kormány politikája

Ez derül ki legalábbis a Nézőpont Intézet egy nem nyilvános felméréséből, mely az Index birtokába került. A felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada egyetért a pedagógusok felháborodásával és követeléseivel. A megkérdezettek többsége szerint rossz irányba mutatnak a kormány közoktatási reformjai, és 60 százalék szerint túlzottan központosított lett a rendszer. Ezek az eredmények magyarázzák, hogy a kormány miért támadt neki olyan erővel a tüntetések egyik szervezőjének (Pukli Istvánnal és Törley Katalinnal az e heti Magyar Narancsban olvashat interjút).

Az embereknek nem tetszik a Fidesz adópolitikája sem, mely inkább a jobb módúaknak kedvez, és a szegényektől von el többet. Az alacsony jövedelem- és magas fogyasztási adóval dolgozó Fidesszel szemben az emberek ennek pont a fordítottját szeretnék.

A jelentés kitér a Fidesz legújabb alkotmánymódosítási tervezetére is. A válaszadók legnagyobb része nem értett egyet azzal az ötlettel, hogy kormány a parlament felhatalmazása nélkül léptethessen életbe különleges intézkedéseket „terrorveszély” esetén.

A határzár felállítása viszont nagyon bejött a Fidesznek: a Nézőpont felmérése szerint a kerítés felállítása óta egyre többen támogatják a kormány menekültekkel kapcsolatos politikáját.

Vasárnap újra vásárnap?

A Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a kormány eltörölné a kötelező vasárnapi zárva tartást. A lap úgy tudja, hogy kormány részéről már puhatolóznak kiskereskedelmi láncoknál a vasárnapi nyitva tartás visszaállításának hatásairól. A Fideszben ugyanis arra számítanak, hogy a kopasz barátokkal rendelkező Erdősi Lászlóné botrányos körülmények között beadott népszavazási kérdése elbukik a Kúrián: a kormány számára pedig egy vesztes népszavazásnál kisebb presztízsveszteség lenne, ha saját maguk vonnák vissza az utóbbi évek egyik legnépszerűtlenebb rendelkezését. A Népszabadság szerint egyelőre sem államtitkári értekezleten, sem kormányülésen nem volt szó a visszakozásról.

Nem Kocsis Máté fúrta meg a könyvhetet

Kocsis Máté, a helység kalapácsa

 

Fotó: MTI

Ahogy arról délelőtt beszámoltunk, a Ünnepi Könyvhetet szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete megerősítette a Narancs információját arról, hogy a Láng Zsolt II. kerületi és Kocsis Máté VIII. kerületi polgármesterek által vezetett Tulajdonosi Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottság nem engedi, hogy idén az 1929 óta megrendezett esemény a Vörösmarty téren legyen. Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk Kocsistól, melyben azt írta, hogy a 87. Ünnepi Könyvhét megrendezésére vonatkozó döntést még nem hozott a bizottság. „A Könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogom, sőt munkatársaimon keresztül magam ajánlottam fel a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének Könyvhetet.”

A Fidesz kommunikációs igazgatójának reagálása azonban több kérdést is felvet. Ha ugyanis támogatja a könyvhét Vörösmarty téri megrendezését, akkor miért van szükség egy kiemelt VIII. kerületi helyszínre?

Az Együtt budapesti elnöke, Pataki Márton is kiadott egy közleményt. Ebben azt írja: „Kocsis Máté megint hazudott: miközben azt állítja, ő maga nem fúrta meg az Ünnepi Könyvhetet, aközben a Fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottsága, amelynek Kocsis Máté az alelnöke, március 8-án 423./2016 (03.08.) határozatában döntött arról, hogy április 29-től a József nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren. Magyarul: június 9-től éppen ők döntöttek arról, hogy nem lehet Ünnepi Könyvhét a Vörösmarty téren, mert ott épp autók fognak parkolni.” Cikkünk megjelenésére a Főpolgármesteri Hivatal is reagált: ők is támogatják az Ünnepi Könyvhét Vörösmarty téri helyszínét. Bár a tér Harmincad utca felőli része tényleg parkolási terület lesz, de ez „nem befolyásolja könyvhét által igényelt területet”. További részleteket itt olvashat az Ünnepi Könyvhét kontra Kocsis ügyről.

Posta lesz a takarékokból

Újabb tuti biznisz hullhat Spéder Zoltán ölébe. A 444 vette észre, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán benyújtott egy újabb törvénymódosítást, mely tovább fokozza az FHB–posta–takarékok–közműszolgáltatók–MFB felállású nemzeti pénzügyi szolgáltató összefonódását (az FHB és Spéder szerepéről a konglomerátumban a Magyar Narancs múlt heti számában írtunk részletesen).

false

Lázár módosítója ugyanis kimondaná, hogy a tízezer főnél kisebb településeken pénzügyi intézmények is működhessenek postaként. Elvben ugyan bármely bankfiók szerződhetne a postával, de legtöbb helyen az állami ernyő alá terelt takarékszövetkezetek vannak jelen, és a takarékok amúgy is stratégiai partnerei a postának.

Kamutanulmányok, gyanús cégek, rokoni megbízások – ezúttal az Emminél

Több uniós projektnél is kamuprogramokra költhették a közpénz egy részét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőnél (Emet), illetve a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél – közölte az LMP-s Hadházy Ákos, aki csütörtöki korrupcióinfóján beszélt az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményéről, és a szervezet néhány furcsa közbeszerzéséről. Az LMP-s politikus két uniós forrásból finanszírozott programot is említett, ezek vizsgálata során talált gyanús közbeszerzéseket. Az összesen több mint ötmilliárd forint összértékű programokban az Emet és a Széchenyi Programiroda együtt végezte a projektvezetést. Az LMP-s politikus a fentebb már említett TÁMOP- és TIOP-program kapcsán azt mondta: „Amikor már a tavalyi év végén szorította az idő a minisztérium háttérszervezetét, gyorsan kifolyatták a pénz egy részét – minden bizonnyal – kamuoktatásokra. Ezeket a közbeszerzéseket nehéz komolyan venni, és kétséges, hogy az azokban megjelölt képzéseknek valóban volt érdemi hasznuk, ha egyáltalán megtörténtek” – hangsúlyozta Hadházy Ákos. Balog Zoltán minisztériumának korrupciógyanús ügyeiről (például az államtitkár fiának megbízatásáról) itt olvashat részletesen.

Meglepő rövid hír

Áder János nem írta alá a Rogán Antal-féle, több elemében is gyanús lakáslottós törvénytervezetet. Áder szerint a törvény több szempontból is tisztázatlan és ellentmondásos. Most az Országgyűlésnek meg kell fontolnia a köztársasági elnök észrevételeit.

Nem meglepő rövid hír

Nem indul vagyonosodási eljárás Orbán Viktorral szemben. Erről Juhász Péter számolt be Facebook-oldalán. Az ellenzéki politikus szerint több mint százan kezdeményezték az eljárást a miniszterelnök miatt, annak hatvanpusztai birtokai miatt. Juhász azt állítja, hogy a környező földeket, több ezer hektárt, mind Orbán emberei vásárolták fel. Az Együtt politikusa azt írja: „Kedden (március 29.) ismét árverezés lesz, amikor éppen e mellett a birtok melletti 500 hektáros darabot fog valaki megvenni az államtól, tehát tőled.

De mi is odamegyünk. Már reggel 7-kor ott leszünk a székesfehérvári kormányhivatal előtt, hogy felhívjuk a földrablásra a figyelmet.”

40 évet kapott Karadžić

false

Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt a népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt találta bűnösnek a hágai Nemzetközi Törvényszék. A második világháború óta nem volt ekkora per háborús bűnök miatt. A törvényszék a 11 vádpontból tízet talált megalapozottnak. E szerint Karadžić felelős az 1992 és 1995 között elkövetett srebrenicai népirtásért és a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért is. A most 70 éves volt elnök visszautasította a vádakat, mondván, a bűnöket nem az ő parancsára követték el, hanem azok a katonák egyéni akciói voltak. A bíró szerint azonban Karadžić volt az egyetlen személy, aki meg tudta volna akadályozni a népirtást, és Szarajevó különösen kegyetlen ostroma sem történhetett volna meg az ő jóváhagyása nélkül. Elfogásáról és a vádiratról itt írtunk korábban.

Elhunyt Johan Cruyff

false

Hatvannyolc éves korában csütörtökön elhunyt Johan Cruyff, a hollandok legendás labdarúgója, edzője – írja az MTI. Cruyff – aki fiatal korától kezdve mintegy 25 éven keresztül erős dohányos volt – októberben hozta nyilvánosságra, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála egy barcelonai klinikán. Februárban még úgy fogalmazott, hogy nyerésre áll a tüdőrák elleni küzdelmének első félidejében.
 A Hendrik Johannes Cruijff néven Amszterdamban született labdarúgót minden idők egyik legjobb irányítójának tartják a sportágban. A Rinus Michels edző által kidolgozott totális futball képviselője volt az Ajax és a holland válogatott játékosaként is. 
Az amszterdami klubcsapattal játékosként – nyolc bajnoki cím mellett – háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa-kupáját, az Aranylabdát szintén háromszor kapta meg. A holland válogatottban 1966-ban Magyarország ellen mutatkozott be, és rögtön megszerezte első gólját. A nemzeti csapattal világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes volt.
 Az FC Barcelona vezetőedzőjeként ugyancsak ünnepelhetett BEK-győzelmet, valamint KEK-et is nyert. 1991-ben koszorúérműtéten esett át, és azután felhagyott a dohányzással. Edzőként legutóbb 2009 és 2013 között tevékenykedett, amikor a katalán válogatottat irányította. Tavaly novemberig az Ajax szaktanácsadójaként dolgozott.

Meztelenül, élő farkasokkal menne az Eurovízióra a fehérorosz énekes

false

És a címmel mindent el is mondtunk. A Calvert Journal beszámolója szerint Ivannak (Alekszandr Ivanov) különleges engedélyre lesz szüksége ahhoz, hogy élő állatokkal léphessen színpadra. A Help You Fly című dallal induló énekes szerint „Minden ember azonosítja magát valamilyen állat szellemével. Mi azt szeretnénk, hogy mindenki érezze azt a vékony határt, mely elválasztja egymástól az embert és a természetet”.

A 2016-os Eurovíziós Dalfesztivált Stockholmban rendezik meg május 10. és 14. között.

Neked ajánljuk