Egy hét kultúra 2022/42.

  • Narancs
  • 2022. október 19.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

ÉRTÉK Megkezdte 4851 képe elégetését Damien Hirst, ezzel végéhez ér a nyáron indított NFT-projektje. A művészeti akció keretében Hirst a The Currency kollekció 10 ezer eredeti, színes foltokat ábrázoló képét kínálta fel a vevőknek NFT-verzióban. Az NFT-ket 2000 dollárért lehetett megvásárolni, de a gyűjtőknek dönteniük kellett: a digitális alkotást tartják meg, vagy elcserélik a mű fizikai formában létező változatára. Azon alkotások esetében, ahol a vevő úgy döntött, hogy a digitális változatot szeretné véglegesen magáénak tudni, a művész elégeti az NFT-hez tartozó fizikai képet. A londoni Newport Street Gallery adatai szerint 5149 mű esetében a vevők a digitális verzió helyett a kézzel fogható művet választották, a fennmaradó 4851 kép viszont a tűz martalékává lesz, tulajdonosaik ugyanis inkább az NFT birtoklása mellett döntöttek. A több ezer számozott, egyedi alkotás elégetését a művész és asszisztensei október 30-ig, a művekhez tartozó kiállítás zárásáig fejezik be.

 

HATÁS Október 11. és január 15. között látható a madridi Museo Nacional Thyssen-Bornemisza új időszaki kiállítása, a Picasso/Chanel, amely az avantgárd művész és a divattervező műveinek egymásra hatását állítja a középpontba. A két alkotó között nem csak műveik révén volt kapcsolat, Picasso és Coco (Gabrielle) Chanel 1917-ben ismerkedett meg személyesen egymással. Jean Cocteau költő mutatta be őket, és kérte fel első közös munkájukra is, az Antigoné 1922-es színpadi adaptációjához, amelynek díszletét és maszkjait Picasso, míg jelmezeit Chanel tervezte. Később, 1924-ben hasonló munkamegosztásban Szergej Gyagilev Kék vonat című balettelőadásán is együtt dolgoztak. A most futó tárlaton és a múzeum weboldalán a közös munkák emlékeibe, illetve a két alkotónak a kubizmus egyszerűsége és a geometriai formák által meghatározott korszakaiba is betekinthetünk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.