Egy hét tudomány 2024/24.

  • Narancs
  • 2024. június 12.

Interaktív

Rövid hírek: Hold, rémálom, űrhajó...

RÉMÁLOM A rémálmok és hallucinációk gyakoriságának növekedése jelezheti az autoimmun betegségek, például a lupusz korai szakaszát – erre jutottak a Cambridge University és a londoni King’s College kutatói. A korai figyelmeztető jelek felismerése javíthatja a betegek állapotát, és az időben történő beavatkozások nyomán megelőzheti a súlyos fellángolásokat. Az eClinicalMedicine-ben nemrégiben megjelent tanulmányban a két angol felsőoktatási intézmény kutatóiból felállt csoport 676 lupuszban szenvedő személyt és 400 olyan klinikai dolgozót vont be a vizsgálatba, akik az ilyen betegségben szenvedőket látták el. A lupusz egy autoimmun gyulladásos betegség, amely több szervet érint, beleértve az agyat is. A vizsgálatban 29 neurológiai és mentális egészségügyi tünet, például depresszió, hallucinációk és egyensúlyvesztés időpontjáról kérdezték meg a betegeket. Az egyik leggyakrabban jelentett tünet a megzavart álomciklussal kísért alvás volt, amelyet minden öt beteg közül három tapasztalt, és egyharmaduk megjegyezte, hogy ez a tünet több mint egy évvel a lupusz megjelenése előtt jelentkezett. Négy emberből alig egy számolt be hallucinációkról, közülük a túlnyomó többségnél ez a tünet csak a betegség kezdete körül vagy később jelentkezett.

VAKCINA A HPV (humán papillomavírus) elleni oltás legalább olyan hatékony lehet a férfiaknál, mint a nőknél – állítják kutatók, akik később publikálandó eredményeket egyelőre az amerikai klinikai onkológiai társaság (ASCO) éves találkozóján mutatták be. A HPV-t mindkét nemnél összefüggésbe hozták a torok- és végbélrákos megbetegedésekkel, valamint a férfiaknál a pénisz daganatos megbetegedése, a nőknél pedig a méhnyak-, hüvely- és szeméremtesti daganatok kialakulásával. A HPV-vel kapcsolatos tévhitek tartják a kívánatosnál jóval alacsonyabban a vakcináció mértékét mind a férfiak, mind a nők körében. A méhnyakrák a női rák leggyakoribb típusa, amely a humán papillomavírushoz kapcsolódik. Az amerikai egészségügyi hatóság (CDC) adatai szerint évente csaknem 200 ezer nőnél diagnosztizálnak méhnyakelőrákot, és több mint 11 ezer nőnél diagnosztizálnak HPV okozta méhnyakrákot. Az Egyesült Államokban évente körülbelül 4 ezer nő hal meg a betegségben. Létezik egy HPV elleni vakcina, amely az ezzel összefüggő rákos megbetegedések több mint 90 százalékát képes megelőzni. 2022-ben azonban az amerikai fiatalok kevesebb mint 40 százaléka kapott a két ajánlott adag közül legalább egyet.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!