Snoblesse Oblige 2022/42.

  • Narancs
  • 2022. október 19.

Interaktív

Heti kulturális programajánló

Be szeretnék lenni / kegyosztó és kártékony! / Élesen őrzött / villa meg gk. / Előkóstolt étkek. / Országnyi beszarás. / Gonoszság / megoszthatatlan gyönyöre.

(Petri György: Egy vezér gyerekkora)

október 21., péntek, 10.00  Napjaink budapesti zsidó vendéglátóhelyei – fotókiállítás

A Jó lesz a bólesz – Zsidó étkezéskultúránk a török hódoltságtól 1945-ig című gasztrotörténeti időszaki kiállítás kiegészítése ez a november 27-ig – keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között – látható tárlat, amely a mai zsidó kultúra kulináris értékeit mutatja be a klasszikus éttermektől a kóser gyorséttermekig. (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Bp. III., Korona tér 1.)

 

október 21., péntek, 17.30  Mi vagyunk ’56 – interaktív sétaszínházi előadás

„Volt egy ’56, de ez most egy másik! Történetek, amelyekről közvetlen emlékeink aligha lehetnek. Kevés élő résztvevő személő adhatja csak tovább, mi történt 1956 októberében a budapesti utcákon. Visszautazunk az időben, és felidézzük a múltat. Aki eljön, résztvevő lesz, méghozzá a tűzvonalban.” A Független Színház társulata az 1956-os forradalom roma hősei előtt tiszteleg a Szegedi Tamás által rendezett részvételi jellegű előadással. Október 23-án ismétlés, aztán jövőre velük ugyanitt. (Independent Theater Hungary, Bp. X., Halom u. 42.)

 

október 21., péntek, 18.00  A csoda: levelek az elnök úrnak

1988-at írunk, Dzsungjong, a 17 éves ifjú zseni egy faluban él, ahol még a vonat sem áll meg, pedig csakis a síneken át lehet a faluból kijutni. Álma, hogy vasútállomást alapítson húga és a többi falubéli számára, ezért számtalan levelet ír az elnöknek, de választ nem kap. Vajon megvalósul-e a terv mégis valahogyan? Kiderül e romantikus drámából, amely a Koreai Filmfesztivál idei utolsó vetítése. (Corvin mozi, Bp. VIII., Corvin köz 1.)

 

október 21., péntek, 21.00  Persephone parti

A Persephone egy feminista kollektíva a női, a queer, a transz és a nem bináris, illetve a POC-művészek támogatására. Bulijuk fellépői a gyors kezű DJ Fazsy a Fukk the roles és PÉNZ kollektívából, valamint a költészeti projektekben is érdekelt, pop-bass-reggaeton-RnB mester Sarah1000. Ez az éjszaka nehezen fog véget érni a szövetkezeti kávézóban. (Gólya, Bp. VIII., Orczy út 46–48.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Post mortem

Az egész világot megrázó szörnyűségeknél gyakran előkerül a tettes ízlése – nem akarjuk elhinni, hogy egy átlagos ember is követhet el borzalmas dolgokat, keressük a furcsaságokat, az előjeleket, amelyeknek gyanúsnak kellett volna lenniük.

A szellemek ereje

  • - turcsányi -

Johnny Lobónak nehéz élete volt. Már a háború korai szakaszában megjárta Vietnamot, s hazatérve polgárjogi harcosnak állt; az indiánok jogaiért küzdött. 

A messzi káosz

„Mi ez az utazás nevű dolog? Miért nem hagyjuk abba idővel? Hát sosem nő be a fejünk lágya?” – tette fel ezt a három költői kérdést a szerző 2014-ben, utazós blogjának utolsó bejegyzésében.

Egy macska, egy lótusz

Egyiptommal és a fáraókkal krimitől a sorsjegyen át egészen a bútordarabokig bármit el lehetett adni már 100–150 évvel ezelőtt is. Az egyiptománia kutatása viszonylag fiatal terület, általában egyiptológusok vagy régészek, történészek foglalkoznak a témával, mellékprojektként. A fogalomba bármely egyiptomi motívum felhasználása beletartozik úgy is, hogy a kontextus teljesen független az egyiptomi kultúrától.