Snoblesse Oblige 2024/13.

  • Narancs
  • 2024. március 26.

Interaktív

 Heti kulturális programajánló 

A láng felé kinyújtott tenyér / Fényt tapint az éj ütőerén

(Platon Karataev)

péntek március 29. 15.00 Holt költők társasága

A múlt század közepén egy hagyománytisztelő amerikai iskola tanári karában felbukkan egy sajátos módszerekkel oktató pedagógus, John Keating. Carpe diem két részben, az 1989-es világsikerű Oscar-díjas filmklasszikus alapján, Vidovszky György, az ifjúsági drámák avatott szakembere rendezésében.

(Átrium, Bp. II., Margit krt. 55.)

 

péntek március 29. 19.00 SabbathSong Klezmer Band – koncert

Avagy klezmerpénteki vacsorához szól a zsidó zene, az együttes vezetője Masa Tamás. A tagok egytől egyig kiváló muzsikusok, a felhozatal pedig haszid és jiddis zenék, izraeli dalok, hóra, örmény dallam, arabos hatás, dzsessz-szólók, de lesznek improvizációk, keringő és roma muzsika is.

(Spinoza-ház, Bp. VII., Dob u. 15.)

 

péntek március 29. 19.00 Fatal Error – koncert

Ez a zenekar az organikus under­ground fejlődés iskolapéldája. Koncertről koncertre, dalról dalra hódították meg közönségüket az elmúlt 14 év alatt. Most aztán jó hosszú műsort adnak régi és új dalokkal, és Zsola, a frontember még csokit is fog dobálni. Vendég a hasonlóan kiváló Csikk zenekar.

(Turbina Kulturális Központ, Bp. VIII., Vajdahunyad u. 1.)

 

péntek március 29. 20.00 Fiúk, Damara – koncert

A 2019-ben alakult föld alatti pop zenekar Szobák felett című turnéjának első állomása lesz a második nagylemezüket bemutató buli. Vendégük a Damara, aztán koccintás.

(Helynekem, Miskolc, Kandia u. 9.)

 

szombat március 30. 19.30 Nick Cave: Hit, remény és vérontás – könyvbemutató, koncert és parti

Sean O’Hagan beszélgetéskötete a világsztárral Németh Róbert zenész-publicista fordításában jelent meg, akivel az este folyamán Lovasi András és Bihari Balázs beszélgetnek egy rendhagyó Wanted podcast keretében. Utána a Klinik lemezkiadó művészeiből verbuválódott, Bad Seed Boysra keresztelt, alkalmi formáció játszik Nick Cave dalaiból, aztán buli. A könyv a helyszínen is kapható, a belépés ingyenes.

(Három Holló, Bp. V., Piarista köz 1.)

 

szombat március 30. 21.00 Borbély Műhely – Jazz Vigilia

Nagyszombati meditációk Borbély Mihály szaxofonos király, Tálas Áron zongorista sztár, Horváth Balázs bőgős fenomén és G. Szabó Hunor dobcsászár előadásában.

(Jedermann kávézó, Bp. IX., Ráday u. 58.)

 

szombat március 30. 21.00 Bambi: a mi Vidámpark-kazettánk – koncert

Ezen az estén megidézik Őzike, azaz Őz Zsolt szellemét, és az is lehet, hogy az ősidők hangulatát idéző Vidámpark-buli alakul. A Bambi szupergroup tagjai: Keleti András (Colorstar, ex-Vidámpark), Rósz György (ex-Ugatha Christie, Vidámpark), Farkas Zoltán (ex-Ugatha Christie, Vidámpark), Dévényi Zoltán (ex-Vidámpark), Papócsi László (Lidérc, ex-Vidámpark) és Horváth Gábor (Balaton, Lidérc, ex-Vidámpark). Vendégek: Legát Tibor és Dudás Zsombor.

(Hunnia Art Bisztró, Bp. V., Bank u. 5.)

 

szombat március 30. 23.30 Cyberpunx 6.0 party

A legnagyobb cyberpunk buli, ahol a legdurvább sötét synthwave-től a midtempón át egészen EBM-es dark technóig lesz minden, ami fülnek, lábnak ingere. A pult mögött Quixotic, az új retrowave hullám legismertebb hazai úttörője, a Stranger Synths- és Waves-bulik rezidense, valamint Megahit biztosítja majd az autentikus cyber hangzást, most először csatlakozik a D9 (Darknine) bulikból már jól ismert Johanna Bozai az ütős techno szettjével nem kíméli majd a Night Cityt.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

vasárnap március 31. 10.00 Boribon kirándul

Marék Veronika mesehőseiért a mostani gyerekek úgy tudnak rajonganak, mint a szüleik. Az előadáshoz Erdélyi Erika írta át a történeteket zenés bábdarabbá, a Nefelejcs Bábszínház számára.

(Puskin mozi, Bp. V., Kossuth Lajos u. 18.)

 

vasárnap március 31.  18.00 Húsvéti orgonazene

Akinek egy kis húsvéti áhítathoz van kedve, az hallgasson komolyzenét. Ruppert István az orgonánál, kölni a zsebben, nyuszi a fűben.

(Deák téri evangélikus templom, Bp. V., Deák tér 4.)

 

vasárnap március 31.  19.00 A döntés

Csányi Sándor és Tenki Réka első közös előadása Edith Eva Eger világsikerű műve alapján.

(MomKult, Bp. XII., Csörsz u. 18.)

 

vasárnap március 31.  19.00 Gyilkosság az Orient Expresszen

Poirot nyomozó kényelmes hazaútra vágyik a legendás, káprázatos Orient expresszen. Csakhogy az előkelő útitársak között akad valaki, aki nagyon gyanús. A klasszikus krimi színházi változatát magyar színpadon, egyedülálló látványvilággal először itt lehet látni Emil Goodman látványterveivel és Szirtes Tamás rendezésében. Poirot szerepében Szervét Tibor.

(Thália Színház, Bp. VI., Nagymező u. 22.)

 

hétfő április 1. 18.00 Káli holtak

Térey Jánost nem felejthetjük. Utolsó regénye alapján készült három éve ez az előadás Bíró Bence és Dömötör András munkája nyomán.

(Katona Kamra, Bp. V., Ferenciek tere 4.)

 

hétfő április 1. 19.00 Húsvéti locsolóbál

Húsvéthétfőn hagyományosan hatalmas táncházzal vár mindenkit az Erdőfű zenekar. A táncházzenészekből álló csapat tagjai elkötelezett hívei a Kárpát-medencei népzenei hagyomány hiteles előadásának, és nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek a hangszeres népzene megszólaltatásában.

(Fonó, Bp. XI., Sztregova u. 3.)

 

hétfő április 1.19.00 Liliom

Molnár Ferenc talán legjobb színdarabját számtalan értelmezésben mutatták már be. Kovalik Balázs rendezése is különlegesnek tűnik abban a tekintetben, hogy darabokra szedte és új formában rakta össze a jól ismert történetet. Liliom szerepében Alföldi Róbert.

(Budaörsi Latinovits Színház, Budaörs, Szabadság út 26.)

 

kedd április 2. 10.00 MADI univerzum / Poliuniverzum – kiállítás

A MADI (mozgás, absztrakció, dimenzió és invenció) egy művészeti irányzat, amelynek gyökerei a 20. század eleji avantgárd irányzatokból erednek. Dárdai Zsuzsa és Saxon Szász János több mint harminc éve gyűjtői, alkotói ennek a műfajnak, és nekik köszönhetően most 20 országból több mint száz alkotó műve látható itt június 4-ig, keddtől péntekig 10 és 18 óra között és szombaton 9 és 13 óra között.

(Deák17 Galéria, Bp. V., Deák F. u. 17.)

 

kedd április 2. 19.00 Kitagadottak

Oltai Kata bemutatja Kőszegi Edit és Szuhay Péter filmjét a Harmadik szem dokumentumfilmklubban. A filmet, amely a rejtélynek, pontosabban egy rejtélyes képnek ered nyomába. A vetítés után a rendezőkkel és a közönséggel beszélget a klubvezető.

(Eötvös10 Művelődési Ház, Bp. VI., Eötvös u. 10.)

 

kedd április 2. 19.00 A kutya különös esete az éjszakában

Christopher, a főhős küldetése kinyomozni, hogy ki ölte meg hidegvérrel Wellingtont, a szomszéd kutyáját. Nagy kihívás ez egy olyan fiúnak, aki egyedül még nem járt sehol, csak az utcában, ahol lakik. Mark Haddon angol író regényéből – amely egyszerre szól fiataloknak és felnőtteknek is – Simon Stephens készített színpadi adaptációt. A történet különlegessége, hogy főhőse autizmus spektrumzavarral él, és mivel a történetet ő meséli el, vele együtt élheti át a közönség, hogy milyen az, ha valaki más, és milyen egy meglepő és leleplező szemszögből látni a világot. Az ifjúsági előadás főszereplője: Böröndi Bence.

(Városi Ifjúsági Klub, Budaörs, Károly király u. 3.)

 

kedd április 2. 19.00 Lidércek, Shaxpeare, Delírium

Egy férfi. És még egy. Meg két nő. Egy ideális narrátori bariton, valamint egy rakás leszokófélben lévő ápolt egy drog- és alkoholrehabilitációs intézetben. Egynéhány viszonzatlan szerelem és még sok-sok, meg még több elferdített szó és szürreália. Van zene is, sőt sound­design Keresztes Gábor jóvoltából, koreográfia Egyed Beának köszönhetően, meg trükkmester is Ujvári Bors képében. Shakespeare nincs. A rendező, mint ebből már sejthető: Bodó Viktor. Az előadás másnap is látható.

(Örkény Színház, Bp. VII., Madách tér 7.)

  

szerda április 3. 19.00 Kutyaharapás

Egy világ, ahol mindenki mindenkit lenéz, mindenkit szid és mindenki mindenkivel szövetkezik. Aztán mindenki rajtaveszt. Egy film, amit mindenki látott, de senki sem tanult belőle. De régen volt már, hogy a Szkéné Színház, a Nézőművészeti Kft., a Vádli Alkalmi Színházi Társulás és a Tatabányai Jászai Mari Színház összefogott, hogy ezt a 16 éven felülieknek való mocskos szájú, de vicces gengszterdrámát megrendezze Szikszai Rémusz. Még mindig aktuális.

(Szkéné Színház, Bp. XI., Műegyetem rkp. 3.)

 

szerda április 3.  19.00 Kizárólag az utókor számára

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté, ebben az időszakban volt először igazán szerelmes, és miközben igyekezett derűvel szemlélni az életet, szembesült a vészkorszak legdurvább intézkedéseivel, amelyek saját családját is érintették. Keresztes Tamás rendezésében, Kucses Éva szerepében pedig a kiváló Sodró Elizával.

(6SZÍN, Bp. VI., Jókai u. 6.)

 

szerda április 3.  20.00 Platon Karataev – lemezbemutató koncert

Most érkezik a zenekar negyedik, Napkötöző című lemeze, amelyből először itt kaphat ízelítőt a nép, és persze nem akármilyen köntösben. Az új album központi szimbóluma a Nap lesz, amely a Hangdóm terében kel majd fel először a félgömb alakú vászon minden pontjára kivetítve. Izgalmas kísérlet tanúja lehet a néző, hiszen ezúttal egy háromdimenziós, egybefüggő, kisfilmjellegű videóklipcsokor lesz látható a rendhagyó térben. A vizuális világot Székely Ákos találta ki.

(Magyar Zene Háza, Bp. XIV., Olof Palme sétány 3.)

 

csütörtök április 4. 18.00 Dunaj Poetry Slam

Ismét itt a nemzeti slam poetry bajnokok és sztárok nemzetközi irodalmi versenye. Öt ország öt feltörekvő művésze – az osztrák Mieze Medusa, a cseh Tukan, a német Lisa Pauline Wagner, a magyar Friss Benjámin és a szlovákiai Mara – adja elő magát a zsűriként funkcionáló közönség támogatásával. A költészet ezen az esten nemcsak a nyelven, hanem a hangok ritmusán, hangján és dallamán, az arckifejezéseken és a test gesztusain keresztül szólal meg.

A többszörösen díjazott osztrák művésznő, Katharina Wenty lesz az est vezetője, a moderáció angol nyelven zajlik, és az élő előadások alatt angol feliratozás is lesz.

(Akvárium Klub, Bp. V., Erzsébet tér 1.)

 

csütörtök április 4.  19.00 Díva, dáma, perszóna

A darab a nők megfelelési kényszeréről és a mesternő tapasztalatairól szól. Az előadásban elhangzó szövegek – kivéve a személyes vallomásokat – a nőknek szóló újságokból, online felületekről valók. Előadják: Ágens és Valkó-Mester Nikolett. Ajándék a nőknek és áldás a férfiaknak!

(Pinceszínház, Bp. IX., Török Pál u. 3.)

 

csütörtök április 4.  19.30 Káosz

Mika Myllyaho fekete komédiája három nőről, akik a modern világ összes bajával meg vannak áldva. Sofia tanár, házas és két gyermek anyja. Julia pszichoterapeuta. Nincs férje, nincs gyereke. Nővére, Emmi újságíró, egy gyermek anyja, alkohol- és gyógyszerfüggő. Diego de Brea látványtervezte és rendezte, Homonnai Katalin, Kakasy Dóra m. v. és Nyakó Júlia játsszák.

(Stúdió K. Színház, Bp. IX., Ráday u. 32.)

 

csütörtök április 4.  19.30 Unique: Testközelben – koncert

A 25 éves zenekar szezonnyitó tavaszi nagykoncertje emblematikus slágerekkel, mint a Csillagtenger, a Hiszed vagy sem, a Mozaik, a Mi van a nevedben?, az Angyal. A hangvétel meg személyes lesz, ahogy a cím is ígéri.

(A38 hajó, Bp. XI., Petőfi híd budai hídfő)

 

 

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?