Visszatér a nyár, és csak papíron ér véget – időjárás a héten

A hétvégi erős lehűlésnek lassan híre-hamva sem marad: a héten ismét melegszik és még egy utolsó körre visszatér a nyár.

Az idei nyár leghosszabb, pontosan egy hétig tartó kánikulai periódusának az elmúlt hétvégén egy hullámzó frontrendszer vetett véget, mely sokfelé tetemes csapadékot és a nyomában komoly mértékű lehűlést hozott. E hét első, kissé még hűvös napján már kevés vizet zavar a lassan távolodó front és a nyomában egy újabb száraz, melegedő periódus kezdődik – a hűvös éjszakai/hajnalok azonban továbbra is az ősz derekát idézik! A hőmérsékletek keddtől szépen visszatornázzák magukat az augusztus végén szokásos szintre, sőt, a kalendáriumi nyár utolsó napjaiban már az átlagosnál melegebb nyár köszönt be: csütörtöktől szombatig Kelet-Magyarországra visszatér a kánikula is, de nyugatabbra sem fognak fázni (és már az éjszakák, de a reggelek sem lesznek oly csípősek).

Péntekre virradóan egy gyenge, felettünk feloszló hidegfront fut be: ez pénteken egy árnyalattal hűvösebb és nedvesebb, labilisabb levegőt szállít nyugatra és északra (némi záportevékenység kíséretében), miközben az előterében melegebb levegő áramlik főleg az ország keleti felére. Igen ám, de már szombat hajnaltól egy újabb (az előzőt részben magába olvasztó) hullámzó frontrendszer rostokol a Kárpát-medence nyugati részé felett, anélkül, hogy átvonulna rajtunk, így napokon át jelentős, akár 10-13 fokos különbség alakul ki az ország nyugati széle és belseje, pláne keleti harmada között.

Szeptember szombatra eső első napja az ország nagyobbik (középső és keleti) részére határozottan nyárias, sőt, többnyire kánikulai meleget hoz – talán csak nyugaton érzik meg az ősz közelségét. A stagnáló frontrendszer szombat délutánig még túl sok csapadékot ugyan nem hoz magával, de ekkorra hullámot vet és egy peremciklon képződik rajta, így szombaton délután, este majd vasárnapra virradó éjjel nagyobb területen is megnő a zivatarok kialakulásának esélye - de keleten ekkor sem fog esni! A frontrendszer még vasárnap is kettévágja majd az országot, de korántsem egyforma darabokra. A Dunántúl nyugati felén hűvösebb lesz, de még itt sem beszélhetünk a nyár végleges búcsújáról, az ország nagy részén (így a fővárosban) pedig még marad a nyár, az ország keleti felén-harmadán egyenesen kánikula várható. Vasárnap napközben is számíthatunk záporokra, zivatarokra, főleg nyugaton, de a középső országrészben is ( de már nem annyira intenzívekre, mint előző éjjel) és a hétfőre virradó éjszaka is főleg nyugaton, no meg a középső országrészben fog esni. A jövő hét első napján az ország nyugati felén inkább kora őszi idő lesz – de keleten, sőt a délután derekáig még a fővárosban is maradhat a nyári meleg, igaz, napközben mind többfelé számolhatunk záporokkal, zivatarokkal!

false

Melegedő napok

Hétfő: A Tiszántúlon, a keleti határ mentén kora délutánig még elszórtan eshet, de az országban többnyire változóan felhős-napos idő várható, délután még inkább csak 20, 26 fokos maximumokkal – keleten lesz a nyáriasabb idő, nyugaton inkább kora őszi hőmérsékleteket mérhetünk. A nap első felében a Nyugat-Dunántúlon még élénk északnyugati szél fog fújni, de délutánra már mindenhol mérséklődik a szél. Éjszaka már sehol sem fog esni, tovább gyengül a szél. Napkelte környékén 8, 16 fokos minimumokat mérhetünk: keleten, délkeleten lesz kevésbé hűvös a reggel.

Kedd: Zömmel napos időben délután már 24, 28 fokos csúcsértékekre számíthatunk: ismét keleten lesz melegebb. Az északnyugati és a középső országrészben kissé élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka sem lesz sok felhő felettünk, talán csak északkeleten fújhat még élénkebb északkeleti szél, így hajnalra egészen 12, 17 fokig hűlünk.

Szerda: Sok napsütésben bízhatunk, délután már 25, 29 fokos maximumokkal: délkeleten lesz a legmelegebb. Kora délutánig keleten még mérsékelt északkeleti szél fog fújni, később az Alpokalján a délkeleti szél élénkül meg. Éjszaka sem várható csapadék, reggelig (mérsékelt vagy gyenge légmozgás mellett) 12, 17 fokig csökken a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel napos, legfeljebb gyengén szeles időben 26, 30 fokig melegszünk: délen és keleten érheti el helyenként a hőmérséklet a 30 fokot. Késő délutánra északnyugaton megnövekszik a gomolyfelhőzet és itt kialakulhatnak záporok. Éjszaka is a Dunántúl nyugati és délnyugati részén alakulnak ki záporok, zivatarok. Hajnalban 14, 18 fokos minimumokra számíthatunk – bár a felszín közelében gyenge marad a légmozgás, ám a magasban zajló erőteljes melegadvekció miatt a hegycsúcsokon viszonylag enyhe lesz a reggel. A Dunántúlon átmenetileg megélénkül az északnyugati szél.

false

Péntek: A Dunántúlon, északkeleten, a középső országrészben és a főváros környékén (ahol több lesz a felhő és elszórtan csapadékra is számíthatunk) már csak 24, 27, de az ország végig napos keleti harmadán, a Dél-Alföldön, a Tiszántúlon 30 fok körüli  (29, 31 fokos) maximumok várhatók. Főleg délután az északi országrészben (igaz, csak elszórtan) záporok, zivatarok is kialakulhatnak, ezek környezetében hirtelen lehűlhet a levegő és feltámadhat az amúgy csak gyengén fújó szél. Éjszaka a Nyugat-Dunántúlon lesz záporos, sőt esős idő, máshol nem várható csapadék. Hajnalra 14, 19 fokig hűlünk, legfeljebb mérsékelt keleti szél fog fújni.

Szombat: Nyugaton erősebben gomolyfelhős, itt már a nap első felében is többfelé záporos, zivataros (sőt, a nyugati határnál esetleg tartósan esős) idő lesz – de az ország nagyobbik, keleti kétharmadán azért a napsütés fog dominálni. Ennek megfelelően napközben igen széles skálán alakulnak a hőmérsékletek: 20 és 33 fok közötti maximumokat mérhetünk! Ezen belül az Alföldön és a középső országrészben többfelé kánikulára, 30 fok feletti (de legalábbis, mint a fővárosban, a körüli) melegre számíthatunk – ehhez képest a Dunántúl nyugati részén kora ősziesen indul a szeptember. Délután már többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok: a Dunántúl nagy részén (így a Balaton mentén), majd az ország középső harmadán és a főváros környékén is (elszórtan még délkeleten). A zivatarok környezetében gyorsan lehűlhet a levegő és feltámadhat az amúgy csak mérsékelt, változó irányú szél is. Nyugaton és egy összeáramlási zóna mentén a középső országrészben éjszakára is marad a felhős, csapadékos idő - keleten ekkor sem fog esni. Közben hajnalra 15, 21 fokig csökken a hőmérséklet - többfelé (főleg keleten) megint nem megy 20 fok alá. Zömmel azért csak mérsékelt északkeleti-északi szél fog fújni.

Vasárnap: Az ország keleti kétharmadán már a napsütés fog dominálni - de a Dunántúl nagyobbik (nyugati,  északi,délnyugati) felén zömmel erősen gomolyfelhős, itt még mindig sokfelé csapadékos (záporos) idő lesz, ráadásul mind reggel , mind napközben a főváros környékén is kialakulhatnak zivatarok. A maximumok a nyugati határnál csupán 21-23 fok körül alakulnak, azért a Dunántúl nagyobb részén (így a Balatonon is) meglesz a 25 fok - záporokkal kísérve. A középső országrészben, így a főváros környékén 27, 29 fokot mérhetünk, viszont az ország keleti részén akár 30 és 34 fok között tetőznek a hőmérsékletek: itt többnyire kánikula várható. Kissé élénk keleti-délkeleti (de a nyugati határszélen északi) szél fog fújni. Éjszaka a Dunántúlon és a középső országrészben még sokfelé fog esni (főleg konvektív, záporos csapadék), hajnalra 15, 21 fokig hűlünk: keleten többfelé ismét trópusi éjszaka várható. Főleg északkeleten hajnalra is marad az élénkebb légmozgás.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk