Koronavírus: mérsékeltről magasra módosította a WHO korábbi helyzetértékelését

  • narancs.hu
  • 2020. január 27.

Katasztrófa

A válság kezdete óta hat helyzetjelentést adott ki a szervezet. A harmadik jelentéstől már veszélyhelyzetet állapított meg.

Mérsékeltről magas szintűre módosította a tüdőgyulladással járó új koronavírus nemzetközi veszélyességét hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Korábban az ENSZ szakosított szervezete azt írta, hogy a veszély "nagyon magas Kínában, magas regionális szinten és mérsékelt nemzetközi szinten". "Fogalmazási hiba történt" – módosított az AFP francia hírügynökségnek a genfi székhelyű szervezet egyik szóvivője.

A javítás ellenére a WHO továbbra sem minősítette "nemzetközi mértékű egészségügyi vészhelyzetnek" a járványt.

A WHO meghatározása szerint a globális vészhelyzet olyan "rendkívüli esemény, amely összehangolt nemzetközi reagálást igényel". Korábban az amerikai kontinensen fertőző Zika-vírus, a sertéspestis és a járványos gyermekbénulás idején hirdettek ki nemzetközi vészhelyzetet.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó nCoV-2019 influenzához hasonló tüneteket produkál, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. Hétfőig Kínában már 80 halálos áldozata volt. A vírustól 14 országban 2794 embert fertőződött meg.

A WHO-t hevesen bírálták az elmúlt években. Míg 2009-ben rémhírterjesztéssel vádolták a H1N1 vírus okozta járvány idején, később, a 2014. évi nyugat-afrikai ebola-járvány idején az volt ellene a kifogás, hogy nem mérte fel a válság méretét a járvány kiszélesedése előtt.

Legutóbbi cikkeinket a témában itt találja: