„A gyűlölet, az irigység teljesen tönkretette a falut, ebben a csatában nincsenek győztesek”

Kis-Magyarország

A polgármester nélkül tartottak közmeghallgatást Zebegényben, ahol főként a polgármester személye volt a téma. A helyzet odáig fajult, hogy egyesek szerint a legjobb lenne feloszlatni a képviselő-testületet, mások szerint viszont ez lehetetlen, mert akkor megállna a település. 

Hiába lakják mindösszesen mintegy 1300-an a Dunakanyar gyöngyszemének kikiáltott Zebegényt, hasonlóan megromlott közhangulatot csak kevés helyen lehet tapasztalni, ha lehet ilyet tapasztalni egyáltalán. A településen 2022 októbere után élesedtek fel az ellentétek, ekkor tartottak ugyanis időközi polgármester-választást, miután a község korábbi vezetője, Hutter Jánosné egészségügyi okokra hivatkozva lemondott posztjáról. Az indulók a választási kampányban az általuk vélelmezett települési korrupciót hozták fel, valamint bírálták a képviselő-testület munkáját. 

A választás szoros eredményt hozott, végül a politikában újoncnak számító, ám civilként a helyi közéletet régóta figyelemmel követő Parádi Katalin lett a polgármester, aki mindösszesen két szavazattal kapott többet, mint Krebsz Gábor, korábbi alpolgármester. 

Megválasztását követően Parádi nem volt könnyű helyzetben, ugyanis a héttagú képviselő-testületben kialakult egy négyes szövetség, melyet a helyi közbeszéd „Z4”-nek hív. Ettől függetlenül a polgármester választást követően lapunknak adott interjújából az derült ki, hogy egyfajta tisztogatás veheti kezdetét. Mint akkor fogalmazott, „éppen készülök lemenni a hivatalba, csak azért nem indultam el, mert a tegnapi sms-ekre, telefonokra reagálok. Hamarosan lemegyek és felkínálom nekik az öt másodperc előnyt, mielőtt nekiállok mappákat elővenni”. Továbbá azt is mondta, polgármesteri hatáskörében eljárva visszaminősíti Ferenczy Ernőt, a község alpolgármesterét önkormányzati képviselővé, amely azonban azóta sem történt meg. 

Törésvonalak

Már a lapunk által közölt interjú is nagy felháborodást keltett a településen, de az elmúlt egy évben a feje tetejére állt a zebegényi közélet. A konfliktus eredete, hogy különböző okok miatt 2021-ben lemondott a képviselő-testület nagy része, és mivel javában dúlt a koronavírus-járvány, nem lehetett választásokat kiírni, ezért olyan képviselők kerültek a lemondottak helyére a testületbe, akik még 2019-ben indultak jelöltként, de nem kaptak ehhez kellő szavazatot. Ezért sokan politikai értelemben nem is tartják legitimnek a mostani képviselőket, így a Z4 tagjait sem. 

Parádi Katalinról pedig kiderült, hogy gyodon van (gyermekek otthongondozási díja), mert egyedül neveli középsúlyos értelmifogyatékos tinédzser gyermekét, ami lehetővé teszi neki, hogy napi nyolc órából négyet home office-ban tölsön – ez pedig nehezített terepet jelent a községvezetői feladatok ellátását illetően, ami szintén nem tetszik egyeseknek. 

Felsorolni is nehéz, hogy milyen feszültségek feszítették szét Zebegény képviselő-testületét az elmúlt egy évben: helyi ügyekkel foglalkozó Facebook-csoportokban való üzengetések, személyeskedő belső levelezések, hangos vitákba torkolló képviselő-testületi ülések jellemezték az elmúlt időszakot. A helyzet odáig fajult, hogy a képviselő-testület idén májusban felfüggesztette a polgármester fizetését, arra hivatkozva, hogy nem vezeti a munkaidő nyilvántartását, pedig ennek alapján lehetne az illetményét megállapítani. Nem sokkal később Parádi Katalin arról tett közzé egy bejegyzést a község hivatalos Facebook-oldalán, hogy kezdeményezi a képviselő-testület feloszlatását. Erre végül nem került sor, a bejegyzést pedig törölték. 

 
Vonat halad át a festői szépségű Zebegényen keresztül. Kis község, nagy feszültség. 
Fotó: Jászai Csaba / MTVA/Bizományosi (2022. október 9.)
 

Ostobák, bűnösök és pechesek

Az említett viták elegendőek voltak ahhoz, hogy totálisan megrekedjen a településen a munka. Ilyen hangulatban érkeztünk meg a múlt héten tartott közmeghallgatáshoz, melyen Parádi Katalin nem is jelent meg, ugyanis betegszabadságát töltötte (a polgármester információink szerint azt ígérte, később fog tartani egy újabb közmeghallgatást). 

A fórum első felszólalója Faludi Károly, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke volt, aki hosszasan sorolta, milyen eredményeket sikerült elérni az elmúlt időszakban, de kitért a jelenlegi állapotokra is. Mint fogalmazott, „Az elmúlt 8-9 év egy komplett tragédia, ezt nem is kell nagyon ragozni.

A gyűlölet, az irigység teljesen tönkretette a falut. Azt kell, hogy mondjam, ebben a csatában nincsenek győztesek.

Ebben a csatába csak bűnösök vannak, akik ezt a helyzetet megteremtették. Vannak az ostobák, akik a bűnösök után mentek, és a pechesek, akik megpróbáltak változtatni, de alulmaradtak”.

Hozzátette, mindig sikerült egy-két képviselőnek „úgy távoznia” a testületből, hogy összekeverték „az önös érdeket a közös érdekkel. Összekeverték a szolgálatot a karrierépítéssel. Megcsinálták a cirkuszokat, elmentek, és ez azzal járt, hogy képviselők lemondtak, a polgármestert lemondatták”, sorolta. 

Faludi szerint „van polgármesterünk, de nincs”, ami borzasztó a falura nézve. Az elnöknek a képviselő-testülettel van a legnagyobb problémája: mint mondta, amint ezt látták, azonnal fel kellett volna oszlatni magukat. A legnagyobb probléma szerinte, hogy „ki vagyunk túrva” a közös önkormányzati közösségből, ami Márianosztrát, Ipolydamásdot, Letkést, Ipolytölgyest jelenti. „Nem akarnak velünk együtt dolgozni”. Elmondta, több jegyző is, valamint a műszaki vezető is távozott az önkormányzatból, „a hivatalban a lányok bizonytalanságban vannak, azt sem tudják, mi lesz velük. Két-három ember szédeleg bent”. 

Faludi Károly beszámolója után a lakosok is kérdezhettek a képviselő-testület tagjaitól. Az első kérdés az önkormányzati újságra vonatkozott, a felszólaló egy cikket kifogásolt, amelyben őt is megnevezték. Mádai Ferenc képviselő úgy fogalmazta át a kérdést, hogy hogyan engedheti meg az önkormányzat, hogy „veszekedős, közösséget szétziláló cikkek” jelenjenek meg, Ferenczy Ernő alpolgármester viszont azt válaszolta, hogy az önkormányzat nem cenzúráz, bárki írhat bármit, ők lehozzák a cikket, csak annyi feltétel van, hogy ne hitlerezzenek, ne zsidózzanak, ne szítsák a gyűlöletet.

A szóban forgó cikk egy közéleti írás volt, melyben nem találtak tartalmi kifogásokat. Szerinte nem igaz az sem, hogy a zebegényi újság a Z4-eké lenne, „elnézést, ez egy marhaság”, majd sorolta, hogy kik és hogyan rakják össze a nyomtatványt. Mádai Ferenc szerint viszont ez nem igaz, mert ha ő szeretne berakni egy cikket „azt nem engedi a Z4”. Ferenczy erre azt mondta, ilyen eset nem volt, nyugodtan küldje el a cikkét. „Egy volt valóban, talán két évvel ezelőtt, amit az előbbi okok miatt kihúztunk, természetesen” – tette hozzá. 

A korábban kifogásolt, megjelent cikk szerzője, Borda Lajos csak később, a közmeghallgatás második felében reagált a Konzekvenciák című írásával kapcsolatban, melyben a polgármestert kritizálta. Egyebek mellett azt írta, hogy nem világos, hogy Parádi Katalin polgármester „miért lett Zebegény orákuluma, eligazításért miért zarándokolnak többen is hozzá, mert attól, hogy valaki diplomás és jól tud érvelni nem következik, hogy másoknál okosabb, intelligensebb és jobb ember. Valószínű, hogy ő és követői is meg vannak győződve arról, hogy Zebegény érdekében tevékenykednek, de

valójában kevesen ártottak és ártanak többet a falunak, mint ez a felvilágosító társaság”. 

A közmeghallgatáson azt mondta, korábban Parádinak megjelent egy írása a zebegényi újságban, amelyben minősíthetetlen hangon szidalmazta a képviselőket. „Személyeskedett, háborút hirdetett, úgy állítván be a falut, hogy itt valami szörnyű jogsértések történnek. Korrupció, Isten tudja micsoda, és ő majd rendet fog csinálni”. Szerinte Parádi megválasztása egy katasztrófa volt a falu számára, amit nem mindenki lát így, majd megjegyezte, hogy Mádai képviselő támogatja „ezt a kíváló elmét”. Azt kérte, hogy ha történt törvénysértés vagy korrupció, akkor nevezzék meg a felelősöket.

Ki vezeti a hivatalt?

Mádai Ferenc azt mondta, ő nem valakit véd vagy valaki ellen beszél, hanem tájékoztat. Még a közmeghallgatás elején Ferenczy azt mondta, mivel nem jött el Parádi, és írásos beszámolót sem küldött, ezért nem tudják ismertetni Zebegény pénzügyi helyzetét. Mádai erre reagálva azt mondta: „Gyakorlatilag a választások után Ferenczy Ernő alpolgármester vezeti a hivatalt. Lehet mondani, hogy nem csinálta meg a polgármester... Az alpolgármesternek kéne megcsinálnia! Mondom tovább, ami rossz dolog. (...) Hónapok óta én, képviselőként kérdezem az alpolgármestert, hiszen még egyszer, ő alpolgármester, de gyakorlatban ő a polgármester, hogy

tessék már elmondani nekem, hogy egész nyáron, hónapokon keresztül kinek fizetett ki pénzt, munkadíjat úgy, hogy az gyakorlatilag nem szabályosan van elkönyvelve?” 

– dobta fel a labdát sejtelmesen Mádai, aki szerint erre a kérdésére nem kapott korábban választ Ferenczytől. 

A képviselő hangos szóváltásba keveredett Borda Lajossal, a felszólalására többen is reagáltak. Ferenczy Ernő ugyanakkor azt mondta, a Mádai által bedobott ügy esetében valójában egy közmunkásról van szó: korábban a strandon diákmunkások végezték a strandőrséget, ám idén egyetlen embert sem találtak a feladatra, végső elkeseredésében pedig megkereste az egyik képviselő fiát, könyörgött neki, hogy ráérjen, és őt vették fel három hétre. „Ebből a Mádai úr csinált egy akkora jelenetet, hogy nagy pénzek mennek ki, kinek fizetünk seftesen, feketén. Na ez konkrétan nem igaz! Napi szinten ezekkel harcolunk. Ugyanígy Parádi polgármester asszonnyal is, mert ilyen állításokat fogalmaz meg folyamatosan”. 

Ferenczy Ernő arra is reagált, miszerint ő vezetné a hivatalt: „Ez a polgármester amióta bejött, október óta, nem volt testületi ülésünk. (...) Mennek a folyamatos vádaskodások, hogy mi vagyunk azok, akik nem engedjük őt dolgozni. Hát hol van most? Hát ez nonszensz, nem mi mondtuk, hogy ne jöjjön ide. Hát könyörgöm, mi követeljük, könyörgünk, már a kormányhivatal felé próbáljuk jelezni, jegyző úrnak könyörgünk, hogy írja meg neki, hogy hívja már össze a rendes testületi ülést, hát nem volt még egy rendes testületi ülésünk, emberek, csak rendkívüli ülésünk” – sorolta Ferenczy magából kikelve. 

Az alpolgármester szerint ezért nem haladnak a munkák a községben. Mint mondta, nem ő akarta ezt a széket magának, „ez rám esett ez a feladat”. Reagált arra is, hogy a képviselő-testületnek fel kellene állnia:

„Soha! Lehetetlen! Lehetetlen, megáll a település!”

Bár Mádai képviselő akart volna még az elhangzottakra reagálni, Ferenczy nem adta meg neki a szót, ezért a képviselő távozott a teremből. 

A teljes, mintegy három órás közmeghallgatás közvetítését itt lehet visszanézni. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk