Az Alkotmánybírósághoz fordultak a helyi lakosok a Club Aliga miatt

  • narancs.hu
  • 2021.02.06 08:01

Kis-Magyarország

Kettészakadt a balatonvilágosi képviselő-testület a Club Aliga-fejlesztés kapcsán. A hét tagból néggyel tárgyalnak a hajdani pártüdülő új, Fidesz-közeli tulajdonosának képviselői. Ezzel egy időben a Club Aliga elzárása ellen három évtizede harcoló üdülőtulajdonosi egyesületet kizárták az egyeztetésekből. A helyiek a napokban az Alkotmánybírósághoz benyújtott alkotmányossági panasszal szeretnék elérni, hogy mégse legyen kiemelt állami beruházás a Club Aliga-projekt, de megkeresték az alapvető jogok biztosát is.

A képviselő-testületi négyek feloszlatták a grémium településfejlesztési bizottságát is, melyet az Aligai Fürdőegyesület alelnöke vezetett. Vagyis felgyorsultak az események Balatonvilágoson tavaly augusztus óta, amikor a Narancs.hu legutóbb beszámolt az ott történtekről. 2020 nyarán adtak hangot aggodalmuknak a helyiek a fürdőegyesület fórumán amiatt, mert a Club Aliga fejlesztését a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította. A helyi lakosok és üdülőtulajdonosok véglegesen veszni látták az elmúlt évtizedekben – többek között tüntetésekkel – kiharcolt jogaikat, mint például a 47 hektáros üdülőkomplexumban kijelölt 7 hektárnyi közterület (utak, parti sétányok, móló, vízparti közpark) használatát.

Amit tudni érdemes: Balatonvilágos, amelynek Budapest felé eső része Aliga, 4,5 kilométer Balaton-partjából

csak 180 méter van önkormányzati tulajdonban, az sem egyben, hanem több kisebb darabban.

Rákosiék anno úgy államosították a Budapest felől az első déli parti falu vízpartját pártüdülő céljára, hogy mindössze ennyi szabad Balaton-part maradt.

„Itt egy falu fog megsemmisülni”

Ahogyan korábban megírtuk, a Club Aligát tulajdonló Pro-Mot Kft.-be az az Appeninn Nyrt. vásárolta be magát, amely akkor még Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltsége volt. Azóta mindketten kiszálltak; a főbb tulajdonosok az ugyancsak NER-közeli Jellinek Dániel, Balázs Attila és az OTP-csoport lettek. (Jellinek Dániel egyéb ügyleteivel ebben és ebben a cikkünkben foglalkoztunk.) A Szabad Európa nemrégiben arról írt, annak a Szivek Norbertnek is van érdekeltsége, aki a Pro-Mot megvásárlásakor még az MNV, a nemzeti vagyonkezelő vezérigazgatója volt. A lap szerint nem véletlen, hogy 2013-ban hiába egyeztek meg a Pro-Mot akkori tulajdonosai az akkori világosi képviselő-testülettel abban: a Club Aliga állami tulajdonban maradt, a Pro-Motnak csupán vagyonkezelésbe adott 7 hektárnyi közterülete önkormányzati tulajdonba kerülhet, erre a mai napig sem került pecsét az állam részéről.

Az Aligai Fürdőegyesület mérnöki végzettségű alelnöke szerint félő, hogy erre már nem is kerül sor. Bukovszki András, aki 2019 októberében bekerült a balatonvilágosi képviselő-testületbe, már a tavaly augusztusi fórumon is arra hívta fel a figyelmet: azzal, hogy a Club Aliga-fejlesztés kiemelt kormányzati beruházás lett, „540 méternyi Balaton-partot veszít a falu, a közút megszűnik közútnak lenni, a közparkot, a strandot, az ősfást beépítik. Itt egy falu fog megsemmisülni. A Club Aliga a Rákosi-féle, kártalanítás nélküli kisajátítás után a Kádár-időkig köztulajdon volt, majd utána harminc évig senki nem merte elvenni a partot. Most ez is megtörténik.”

„Ez életveszélyes!”

Vagy legalábbis megtörténhet, merthogy valójában mik az új tulajdonos szándékai, nem lehet tudni. Az emlegetett augusztusi fórumon még azt mondta Fülöp Balázs, a fürdőegyesület elnöke, hogy „bízunk, mást aligha tehetünk. És harcolunk. A Pro-Mot Kft. szeptember-októberre ígért terveket, tájékoztatást”. Csakhogy ez a tájékoztatás nem úgy valósult meg, ahogy azt a világosiak elképzelték.

„Akkortájt valami történt, a mai napig nem tudjuk, mi, csak találgatunk” – mondta a Narancs.hu-nak Bukovszki András.

„A polgármester és három képviselő (így a testület többsége) puccsszerűen megszüntette az általam vezetett településfejlesztési bizottságot,

s ugyanezen a napon a polgármester előállt azzal, hogy másnapra válaszolnia kell a képviselő-testület tagjainak: aláírnak-e az Appeninn kérésére egy bennfentesi nyilatkozatot; aki ezt megteszi, csak azzal hajlandók tárgyalni. Ez voltaképp titoktartási kötelezettséget jelent, büntetőjogi felelősséggel. Én és még két képviselőtársam nem írtuk alá, négyen, a polgármester és három képviselő igen. Az Appeninn azóta csak velük tárgyal, az önkormányzat kizárta a tárgyalásokból a fürdőegyesületet. Az elmúlt hónapok mindegyikében szerettünk volna egy cikket megjelentetni az egyesület álláspontjáról az önkormányzati újságban, de a polgármester ezt mindannyiszor „kicenzúrázta”, nem engedte megjelenni. Nem volt hát más választásunk, indítottunk egy weboldalt Balatonvilágos Fórum elnevezéssel, egy nyomtatott kiadványt pedig saját költségünkön juttatunk el a falu lakóinak postaládájába, a helyi újságból kimaradt írásokkal” – részletezte a történteket lapunknak Bukovszki András.

Az alelnök szerint „a négyek a község számára életveszélyes játékba kezdtek”. Hiszen most már mondhatja a tárgyalópartner, hogy a négyek álláspontja a falu hivatalos véleménye. Méghozzá annak ellenére, hogy a fürdőegyesület még a nyáron átadott egy petíciót 7300 aláírással a polgármesternek, amiben követelték az aláírók a Club Aliga útjainak, közparkjának és szabad parti sétányának önkormányzati tulajdonba vételét.

„Nem tudjuk, hogy a tárgyalások során a négyek ezt az álláspontot képviselik-e, vagy engednek, és annak szellemében viselkednek, ahogyan az augusztusi fórumon Tretykó István alpolgármester nyilatkozott. Ő ugyanis azt mondta: meg kell érteni, egy nagyobb hatalommal állunk szemben. Ráadásul vírushelyzet van, testületi ülések sincsenek, ilyenkor tüntetni sem lehet, nagyon nagy a baj, mert bármikor az új tulajok nevére írhatják a Club Aliga közterületeit és akkor mindennek vége” – idézte fel Bukovszki András.

 

 
Az egykori Kádár-villa a Club Aliga területén
Fotó: Narancs.hu

Titokban a közvagyonról?

A Balatonvilágos Fórum még csak nemrégiben indult, de már sokan kifejtették a véleményüket. Fülöp Balázs fürdőegyleti elnök írja a négyeknek címezve, hogy „közügyről beszélünk, és Önöket a köz választotta meg erre a feladatra. Nekik tartoznak elszámolással, a lelkiismeretükön kívül. Közügyekben nem lehet a közt kizárni, titkosan tárgyalni. Azt csak a magánügyekben lehetne. Kérjük, hogy a vészhelyzet alatt ne vigyék végleges irányba a tárgyalásokat, anélkül, hogy a közösség erről véleményt mondana. El tudják gondolni, hogy mekkora a felelősségük? Ami most el fog dőlni a Club Aliga sorsában, az örökre be lesz betonozva. Nem lesz olyan államszervezet, amelyik még egyszer kisajátítja a Club Aligát.”

Andó Éva helyi lakos is amiatt aggódik, mert „Önök (három képviselő kivételével) titkos tárgyalásokat folytatnak magáncégekkel a közvagyonról. Ez megengedhetetlen.” Hanga László képviselő sem írta alá a titoktartási nyilatkozatot. „Véleményünk szerint közügyekben a titkos tárgyalás, a nyilvánosság kizárása nem megengedett” – írja a weboldalon. „Ez nem egyéni, érzelmi döntés, hanem törvényi kötelezettség. Minket nem a Pro-Mot Kft. és nem is az Appeninn Holding választott meg bennfentes embereinek az önkormányzatba, hanem a falu választópolgárai, hogy képviseljük az érdekeiket” – tette hozzá. A képviselő szerint az végképp nem lehet a falu érdeke, hogy beletörődjön, és ne tegyen semmit azon területei megszerzésére, amelyeket már régen be kellett volna jegyezni az ingatlan-nyilvántartásba. 

A polgármester hallgat

A Narancs.hu megkereste a 2019 októberében megválasztott független polgármestert, Takács Károlyt, akit többen hiányoltak a tavaly augusztusi fórumról. Írásban tettük fel kérdéseinket. Érdeklődésünkre a településvezető titkárnője türelmet kért, de a válaszok mostanáig sem érkeztek meg.

Az egyértelműen kormányközeli Somogy Hírlap online felületén megjelent viszont egy cikk a közelmúltban. Ebben olvasható, hogy „a település önkormányzatával megkezdődött a közös munka annak érdekében, hogy a létrejövő településrész maximálisan szolgálja az ott élők érdekeit is.” A befektetők – akik közel 9 milliárd forintos állami támogatást kaptak a fejlesztésekre – képviselője tett egy halovány ígéretet arra, hogy a strand „kedvezményesen a jövőben is elérhető lesz az itt élők és a nyaralótulajdonosok számára egyaránt.” 

A Club Aliga felülről

 
A Club Aliga felülről
Fotó: A szerző felvétele

De megszólalt a megyei lapnak Takács Károly polgármester is, mondván, „alaptalan az aggodalom, hiszen a beruházó elemi érdeke, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek a létrehozott elemek”. Beszédes nyilatkozatot tett ugyanakkor a Szabad Európának Fekete Barnabás, a község előző, ugyancsak független polgármestere. Azt mondta, azért sem indult újra a választáson, mert „láttam a kilátástalanságot, hogy amiért küzdöttünk, hamuba hullt, nincs beleszólás, nincs ráhatás, azt csinálnak, amit akarnak. Fájdalmasan érint, hogy a NER-lovagok kiszorítják az embereket a Balaton mellől.”

Több mint száz panasz

A polgármester, ezáltal a négyek álláspontját így nem sikerült megtudnunk. Egyelőre homályban marad, miért vállalták a bennfentesi nyilatkozat aláírását, s az is, hogyan állnak a tárgyalások. Megkérdeztük hát Bukovszki Andrást: a befektetők több helyütt érvelnek azzal is, hogy folyamatosan egyeztetnek az üdülőtulajdonosokkal is. „Ez az állításuk fedi-e a valóságot?” – tudakoltuk.

Az egyesületi alelnök-képviselő nemmel felelt. „Január elején az Appeninn megküldte a fürdőegyesület elnökségének is a bennfentesi nyilatkozatot és akkor volt egy egyeztető tárgyalás, ami sem egyeztetésnek, sem tárgyalásnak nem volt nevezhető, hiszen nekik egyetlen céljuk volt: írjuk alá. Ezt nem tettük meg, és hiába érveltem, csak a kiemelt státuszról szóló kormányrendelet visszavonása esetén látunk arra garanciát, hogy a közterület a jövőben is az marad. Szerintünk a fejlesztés így is megvalósítható, a fejlesztő egyik képviselője úgy reagált: mi politizálunk. Ez persze nem igaz, és ebből is látszik, hogy semmiről nem hajlandók egyeztetni.”

Az egyesületi alelnök elárulta: tárgyalásokból kizárás ide, bizottsági feloszlatás oda, továbbra is gőzerővel dolgoznak;

éppen a napokban nyújtottak be alkotmányossági panaszt a Club Aliga ügyében az Alkotmánybírósághoz. Ebben a fejlesztést kiemelt beruházássá nyilvánító, szerintük alaptörvény-ellenes kormányrendelet megsemmisítését kérik.

„A fürdőegyesület tagjait is mozgósítottuk, hogy forduljanak az alapvető jogok biztosához az alaptörvényben biztosított jogaik megsértése miatt; úgy tudom, ezt mostanáig már több mint százan megtették” – mondta végül Bukovszki András.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!