Egyforintos polgármesteri jutalom kavarta fel a kedélyeket a csődközelbe jutott Balmazújvárosban

Kis-Magyarország

A helyi civilek frakciójából kivált képviselő szerint a polgármesteri kampány része, hogy Hegedüs Pétert egy forint jutalomra terjesztik fel az elvégzett fejlesztésekért. A várost alig egy hónapja a főispán húzta ki a csődből.

A magyar önkormányzatiság történetében példa nélkülinek tűnő elismerésről szavazhat jövőre Balmazújváros képviselő-testülete: Hegedüs Péter független polgármester nettó egy forint jutalmazását javasolta a város pénzügyi bizottsága december 18-án.

A bizottság elnöke, Hüse János a megvalósult beruházásokra hivatkozva indokolta az anyagilag is kifejezett elismerést. A megvalósult beruházások között említették azt, hogy használatbavételi engedélyt kapott a záportározó melletti csónakház; átadták az ipari területet; a Magyar Szürkék Útja projektben megvalósult a kézművesház és a Veres Péter Emlékpark épülete, a záportározó melletti rekreációs park fejlesztése; az önkormányzat a 2022-es és 2023-as években két pályázatot is elnyert, amelyek összértéke meghaladja a hétszáz millió forintot.

A kritikusok szerint ugyanakkor ezeket a projekteket még az előző fideszes önkormányzat nyerte el több mint hat éve, a megvalósításukat már jelentősen előkészítették, és csak töredékét képezik annak a mintegy húsz közösségi finanszírozású projektnek, amelyek java még nem készült el. Ráadásul a határidőre meg nem valósult projektek pályázati forrásainak visszafizetése roppant terhet jelentene a 6 milliárd forintból gazdálkodó városnak, mivel időközben az összesen hárommilliárdos támogatás jelentős részét már elköltötték. Volt már erre példa mostanában Balmazújvárosban, az uniós finanszírozású félbehagyott uszoda támogatását vissza kellett fizetni, ami a városnak 300 millió forint kárt okozott.

A képviselő-testület december 20-án szavazott volna a polgármester egyforintos jutalmáról, amit december 22-ig utaltak volna, de mivel nem sürgősségi javaslatként terjesztették be, nem vehették napirendre. Annak ellenére sem, hogy az elismerés fedezete – érvelt az előterjesztő bizottsági elnök – az önkormányzat 2023. évi költségvetésének személyi juttatások kiadási előirányzatában rendelkezésre áll.

Hegedüs Péter előbb a 2018-as időközi, majd a 2019-es önkormányzati választáson jelentős előnnyel lett a város független polgármestere, miután Veres Margitot, Balmazújváros előző, fideszes polgármesterét 2018-ban öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélték vesztegetés elfogadása miatt – börtönbüntetését azonban sohasem kezdte meg, végül köztársasági elnöki kegyelemben részesült. 

A független Hegedüs kényelmes többséggel tudott kormányozni a helyi Célbakísér Civil Szövetség 7 képviselőjének támogatásával a 4 fideszes képviselővel szemben. Az együttműködés azonban felbomlott, 2020 októberben két képviselő, Ferenczi Mária és Dobi Sándorné kivált a frakcióból a polgármester információkat elzáró, önkényes vezetői módszereire, a fejlesztések félbe- és elmaradására hivatkozva. Azóta 6-6 arányú döntetlenre áll az arány a képviselő-testületben.

A jutalmazásra három héttel azután került volna sor, hogy Balmazújváros önkormányzatát a megyei főispán megmentette a csődtől. A képviselő-testület ugyanis 2022 novembertől 2023 novemberig egy év alatt sem tudta elfogadni a 2022-es év költségvetés végrehajtását, módosításait tartalmazó módosítási és zárszámadási rendeletét – ennek elfogadását a négy fideszes és a két kivált képviselő akadályozta. Ezek hiányában azonban az államkincstár nem utalhatja át az önkormányzatok normatív támogatását, a köztisztiviselők bérét, az intézményeinek működési költségeit, és beáll a fizetésképtelenség – ez fenyegette Balmazújvárost is.

A Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetője végül a 2023. május 31-i törvényességi határidő lejárta után fél évvel, a Kúria felhatalmazásával saját hatáskörben, a képviselő-testület feladatát átvéve december 5-re megalkotta és kihirdette rendeleteket. A város ezzel kerülte el a csődöt, megérkeztek az elmaradt állami támogatások.

Ferenczi Mária a Narancsnak úgy vélte, az egyforintos jutalom már a polgármester kampányának része. Szerinte Hegedüs abban bízik, ha majd leszavazzák vagy nem szavazzák meg, azt hangoztathatja, hiába tesz annyi mindent a város fejlődéséért, még egy forinttal se jutalmazzák munkáját. Szerinte ha a polgármester jutalmat érdemlően dolgozott volna, az indoklásban szereplő 700 millió helyett 7 milliárd forintra is pályázhattak volna ebben a ciklusban. Azt kirívónak tartja, hogy egy csődközeli önkormányzatnál egyetlen forintról a pénzügyi és jogi bizottság ennyit beszél, miközben akár milliárdokat is veszítve csődbe mehet a város a meg nem valósult projektek miatt.

A zárszámadás elutasításáról lapunknak azt mondta, azért nem szavazták meg, mert a polgármestertől nem kaptak választ az eredeti költségvetéshez képest eltérő milliárdos pénzmozgások, módosítások okaira. 

Rácz Róbert volt fideszes országgyűlési képviselő, jelenleg a Hajdú-Bihar megyei kormányhivatal vezetője is ezt hangoztatta a polgármesternek is megküldött levelében. Mint írta, „a költségvetést módosító és a zárszámadási rendelettervezet adatai közt jelentős eltérések voltak, amelyeknek nem volt megállapítható indoka”. A kormányhivatal vezetője több jogsértést is megállapított, és hiányolta a polgármester tájékoztatását. „Az előirányzatok módosításával kapcsolatos polgármesteri dokumentum sem iratkezelési, sem döntéshozatali szempontból nem tekinthető jogszerűnek. 2022 évben a polgármester formális határozat nélkül döntött előirányzatok átcsoportosításáról, azonban ezekről a képviselőket nem tájékoztatta.” A polgármester a kormányhivatal megállapításait eddig nem hozta nyilvánosságra.

Kérdeztük Hegedüs Pétert is jutalmáról és a csődöt hozó 2022-es költségvetési módosítási és zárszámadási rendeletről, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.