Felmondtak nyolc bérlőnek a szegedi nyugdíjasházban

Kis-Magyarország

A Gesztenyeliget üzemeltetője rájött, hogy elődei rosszul számolták a díjat, emelt, és az elmaradást is kéri visszamenőleg.

Április 18-i hatállyal felmondta nyolc nyugdíjas bérleti szerződését az újszegedi Gesztenyeliget apartmanház működtetője. Bartha László, a Pax et Vita Kft. ügyvezetője az érintettek egyikének, Szebenyi Gábornak küldött levélben emlékeztet arra, hogy a lakónak 51 ezer 728 forint az alapdíjtartozása, ezt január végéig kellett volna befizetnie. Mivel nem tette meg, március 4-én Bartha felmondta a 2017 decemberében kötött bérleti szerződést.

„Felszólítom Önt, hogy a bérelt apartmant a felmondási idő utolsó napjára ürítse ki, és azt a szerződéskötéskori állapotban bocsássa a rendelkezésünkre. Továbbá kérem, hogy minden hátralékos alapdíj tartozását társaságunk felé fizessen meg!” – olvasható a levélben.

Erre lehetett számítani.

Arról, hogyan jött létre és miképpen működött a Gesztenyeliget, a Narancs.hu és a Magyar Narancs több cikkben is beszámolt.

A ház bérlőinek többsége annak idején egy-egy lakás árát fizette be, és holtig tartó bérleti jogot kapott érte egy-egy apartmanra. A ház vállalta, hogy gondoskodik róla, a szerződések rögzíti az igénybe vehető szolgáltatásokat és a fizetendő díjat. A Gesztenyeligetet alapító céget azonban felszámolták, büntetőeljárás is zajlik még az ügyben. A felszámoló a házat értékesítette.

Bár a közüzemi díjak elszámolása fölött az alapítóval is voltak vitáik az ott lakó nyugdíjasoknak, igazán az új tulajdonossal gyűlt meg a bajuk. Kiderült például, hogy az apartmanjaik mérete és fogyasztásuk alapján elvileg jogosultak lennének a rezsicsökkentett díjakat fizetni, erre technikai okokból még sincs lehetőségük. Közös képviselőjük, Szebenyi Gábor emiatt hosszan és eredménytelenül hadakozott a ház működtetőjével.

Új helyzetet teremtett a múlt év végén, amikor a Pax et Vita Kft. ráébredt, hogy egy korábbi, még a felszámolóval kötött megállapodás értelmében a lakók a kelleténél kevesebbet fizettek a szolgáltatásokért. Emiatt díjat emelt, és az általa számolt elmaradást visszamenőleg is követeli. Ez van, akinél milliós tétel.

A nyugdíjas bérlők, akik vitatják a Pax et Vita számolási módját, összefogtak, ügyvédet fogadtak. Elhatározták, visszaküldik az emelt összegről szóló számlát a kft.-nek, azzal, hogy csak a legutóbbi alapdíj 17,6 százalékkal emelt mértékét fogják kifizetni. Amit azon felül követel a kft., visszamenőleg is, arról ítéljen a bíróság.

Botos József ügyvéd a Narancs.hu-nak most arról számolt be, hogy

nyolcan kaptak szerződést felmondó levelet Bartha László ügyvezetőtől, de ezt nem tartják korrekt lépésnek.

Botos azt is nehezményezi, hogy bár elmondta Bartha Lászlónak, képviseli a lakókat, vele közölje, ha vitája van velük, az ügyvezető mégis a lakókkal levelez, illetve üzen nekik, külön-külön, váratlan időpontokban, hogy most tessék jönni, mert az ügyvezető úr tárgyalni szeretne. A lakók ügyvédje emlékeztet, bárkit kirakni a lakásából az utcára csakis bírósági eljárás nyomán lehet. Arra várnak, hogy ez az ügy induljon el a maga jogi útján, mert akkor a bíróság megítéli, ki számol jól – meggyőződésük szerint ők.

„Nem értem, hogy egy jogi ügylettel kapcsolatban miért kell nekem még bárkivel beszélnem” – mondta kérdésünkre Bartha László ügyvezető. – „Adott a szerződés, ők nem fizették ki a pénzt, amit egyébként ki kellene fizetniük, és megkapták nyolcan a felmondásukat. Nyolc bérlőnek van a szerződésében harminc napos felmondási idő. Akad, akinél hatvan, másnál kilencven nap szerepel. Ha ők nem fizetik be a hátralékot, ők is meg fogják kapni a felmondást. Az, hogy úgy gondolják, hogy nem ennyit kell fizetniük, pont olyan, mint amikor valaki a földgázszolgáltatótól megkapja a számláját, és úgy gondolja, csak a felét fizeti ki. Ilyen esetben lezárják nála a gázt. Az összes szolgáltató el fogja venni tőlük a szolgáltatást, csak az a kérdés, mi lesz azzal a másik harminccal, aki meg rendesen fizeti.”

A kérdésre, mit lép a kft., ha a bérlők nem költöznek ki az apartmanjaikból, Bartha László azt mondta, mennek tovább, a tulajdonos jogásza gondoskodik a következő lépésről, ő ebben már nem vesz részt.

A történet háttere, hogy a Gesztenyeliget mellett egy magánklinika is épült. Az is gazdát cserélt már, most a Szegedi Tudományegyetem a tulajdonosa. Az egyetemnek a Gesztenyeligetre is elővásárlási joga van. Amikor egy korábbi egyeztetésen a lakók szóba hozták az épületük értékét, azt hallhatták, hogy a ház igazából üres állapotban lenne értékes. Ebből arra következtettek, a cél most az, hogy őket kipaterolják onnan.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk