Csobánka

Intrika juttatta mandátumhoz a fideszes jelöltet

  • Kleer László
  • 2013. február 15.

Kis-Magyarország

A polgármester kézi vezérléssel irányítja a képviselők többségét. Egy független képviselő lemondott tagságáról, egy másik pedig a pénzügyi bizottságot hagyta ott. Gyöngyszemek egy falu önkormányzatának mindennapjaiból.

„A továbbiakban még ebben a formában sem adom a nevem olyan döntésekhez, amelyeket elhibázottnak, előkészítetlennek, sokszor törvénytelennek, szakmailag rossznak és elfogultnak tartok. A képviselők kényszerből ugyan meg kell hogy hallgassák az érveimet, de megérteni már nem tudják, s elfogadni ennek okán képtelenek. Ezt valamikor jeleznem kellett!” – nyilatkozta Szigeti János a csobánkai újság januári számában, amikor azt magyarázta, miért mondott le az év végén a helyi testületben betöltött pénzügyi bizottsági tagságáról. (A csobánkai újságnak ez volt az utolsó száma, erről lásd Ennyi volt című keretes írásunkat.)


A kihagyott testület
Az építészdiplomával rendelkező Szigeti János képviselő személyes beszélgetésünkkor elmondta, hogy a jól olajozott, biztos többség a pénzügyi bizottságban, valamint a képviselő-testületben egyre inkább odavezetett, hogy csak a polgármesterrel egyetértők véleménye érvényesülhet. (A testület összetételéről lásd Helyi erők című keretes írásunkat.) A lemondáshoz vezető utolsó csepp a pohárban az volt, hogy Szigeti János építészeti szakvéleménye ellenére a képviselő-testület megszavazta egy önkormányzati telekrész értékesítését és annak beépíthetőségét.

Helyi erők
Csobánkán a testület hatfős, a hetedik szavazat a polgármesteré. Eddig a Fidesznek és a KDNP-nek a településvezetővel együtt három voksa volt, de a többi négy függetlenből egy rendszerint támogatta az indítványokat, így nem volt probléma azzal, hogy a polgármester megszerezze a többséget.


A lapunk birtokába került testületi ülések jegyzőkönyvéből kiderül, hogy Szigeti december 13-án kifejezte egyet nem értését, mivel a polgármester a képviselők tájékoztatása nélkül döntött egy magánszeméllyel kötendő, honlapkezelői szerződésről. (Ezt követően az ülésen jelen lévő ügyvéd és könyvvizsgáló között nézeteltérés támadt, hogy a szerződéskötés így jogszerű volt-e, vagy sem.)

 


Fotó: MTI

Egy másik, Szigeti által szintén kifogásolt eset: szeptember 13-án a testület többsége elutasította a helyi a hulladékszállítást végző cég igényét a szemétszállítási díj emelésére. Ennek ellenére a cégnek elutalták az emelt díjnak megfelelő összeget. A szeptember 26-i ülésen pedig született egy döntés, hogy a testület „a szemétszállítási díjtételekhez kapcsolódó 610 428 forint összegű 2012. évi díjkompenzáció első részletének 2012. szeptember 17. napján történt megfizetését utólagosan tudomásul veszi”.


Kezdődnek a gondok
Miután Szigeti lemondott pénzügyi bizottsági posztjáról, a csobánkai település vezetősége lépéskényszerbe került, ugyanis az önkormányzati törvény úgy rendelkezik, hogy minden önkormányzat törvényes működéséhez szükséges pénzügyi bizottság alakítása, ha pedig ez nem működik – két fővel ez ugyebár lehetetlen –, fel kell oszlatni a testületet. Ezt természetesen nem akarta a pilisi testület, meg is indult Szigeti utódjának keresése: úgy tudjuk, a helyi állatorvos rá is állt volna a dologra. Gyetvai Balázs – szintén független képviselő – decemberben egy informális megbeszélésen mindehhez azt a feltételt támasztotta, hogy a jelenlegi KDNP-s alpolgármester javadalmazását felezzék meg, és második alpolgármesternek azt a független képviselőt válasszák meg, aki a választásokkor a legtöbb szavazatot kapta a polgármester után. Gyetvai ehhez azért ragaszkodott, mert  a javasolt képviselő elismert gazdasági szakember, és úgy vélte, erősen ráfér az ilyen irányú tevékeny szakértelem a képviselő-testületre. A képviselők végül elfogadták az állatorvos feltételét.

Gyetvai azonban mégsem került a bizottsági posztra, ugyanis az esedékes ülésen egy másik független képviselő elvállalta a feladatot, így az alpolgármesternek sem kellett megosztania a tisztségét. Gyetvainak azonban ez már sok volt, és egyből lemondott képviselői mandátumáról. Az exképviselő a magyarnarancs.hu-nak elmondta: döntésének oka az, hogy a képviselők nem tartották magukat a korábbi megállapodáshoz. Az eset kapcsán Winkler Sándor Józsefné ugyanakkor a helyi televízióban azt állította, hogy a lemondás a képviselő elfoglaltsága miatt történt, ezt azonban Gyetvai cáfolja, mert – mint mondja – elfoglalt ember, de ez már akkor is így volt, amikor képviselőnek jelentkezett.


Dominóeffekt
Ezután sajátos helyzet állt elő Csobánkán. A szabályok szerint ugyanis, ha ciklus közben megüresedik egy képviselői hely, akkor az tölti be, aki a legtöbb szavazatot kapta a mandátumhoz végül nem jutó jelöltek közül. Igen ám, de a listán Gyetvai Balázs után következő jelölt nem vállalta a mandátumot, mert időközben jegyzőnek nevezték ki az egyik közeli településen. Ezután a helyi választási bizottság felkérte az őt követő jelöltet, de ő szintén kosarat adott. (Vele jelenleg a faluból többen személyiségi jogi perben állnak. – K. L.)
A két elutasítás után már több mint egy hónapja árválkodott üresen a képviselői szék, de mintha izzó vastrón lenne, senki sem akart beleülni. Végül a harmadik jelölt rábólintott a felkérésre. Ennek fényében azonban szinte máris borítékolható, hogy Csobánkán továbbra sem lesz problémája a polgármesternek megszerezni a többséget: a most „befutó” Lengyel László 2010-ben épp a Fidesz jelöltje volt.


Ennyi volt
Szigeti János független képviselő mondatai, melyekkel az önkormányzat működését ostorozta, meglephették a csobánkai újság olvasóit. Ebben a lapban nem szoktak ilyen hanghoz: amint korábbi cikkünkben megírtuk, eddig a Csobánka Újság a helyesírási hibákkal és a polgármesterhez húzó lojalitással hívta fel magára a figyelmet. (A lap esetenként úgy tudósított a falu közmeghallgatásáról, hogy a polgármestert érintő kritikákat egyszerűen kihagyta a beszámolóból.) Mégis rossz lóra tettek azok, akik ettől a helyi média nyitását kezdték ünnepelni, tudniillik az említett, 15. szám volt az utolsó a nemrég újraindított havilapból, miután decemberben – pont az őszinte lapszám előtt – a testület a lap beszüntetéséről döntött, megspórolva ezzel a kiadási költségeket, illetve a főszerkesztő havi 70 ezer forintos honoráriumát.



Figyelmébe ajánljuk