Simonka milliárdjai nyomában: üres telkek, pangó épületek

Kis-Magyarország

Miért húzódik a medgyesegyházi ipari park építése? Miért áll üresen másfél éve Pusztaottlaka szélén a 160 millió forintból speciális igényű gyermekeknek épült lakóotthon? Hiányoznak a válaszok, míg az ügyben a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság önmagát cáfolja.

Akármerre jártunk és kutakodtunk a dél-békési uniós projektekkel kapcsolatban, mindenütt beleütközünk Simonka Györgybe.

A Dél-Békésben található medgyesegyházi ipari park alapkövének letétele nem csak kései volt 2019. augusztus végén, de rendhagyóra is sikeredett. A meghívó szerint a dinnyéjéről híres kisváros akkori polgármestere, Nagy Béla mellett a térség fideszes országgyűlési képviselője, Simonka György és a Békés megyei közgyűlés ugyancsak kormánypárti elnöke, Zalai Mihály mondott volna beszédet az ünnepségen. Ám Simonka – nem először – hirtelen jött sportsérülésére hivatkozva mentette ki magát, míg Zalai indokot sem közölt a távolmaradásra.

Igaz, a 2019. augusztus 28-i alapkőletételen való megjelenés aligha hiányzott Simonkának. Előtte egy héttel jelentette be a Központi Nyomozó Főügyészség, hogy bűnszervezetben különlegesen nagy értékre elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a dél-békési fideszes politikus ellen. (Azóta, mint a magyarnarancs.hu többször beszámolt, 2020. január közepén, a Fővárosi Törvényszéken megkezdődött a büntetőper.)

Az eredeti tervek szerint a medgyesegyházi ipari parknak 2019. december végére el kellett volna készülnie. Nem készült el. Időközben módosították a határidőt, bár erre magyarázattal, azon kívül, hogy nem készült el, nem szolgáltak. A helyszínen járva kivitelezőknek és munkának nyomát sem láttuk. A félkész állapottól is egyelőre messze lévő ipari parkban még a munkások fizikai szükségét kielégítő Toi-toi WC-t is felborítva találtuk.

Másfél éve üres lakóotthon 160 millióért

2018 októbere óta üresen áll Pusztaottlakán, az alig háromszáz lelkes zsáktelepülés szélén a speciális igényű fiataloknak a 160 millió forintból megépített Szivárvány gyermekotthon. Az elmúlt másfél évben a helyieknek már fel sem tűnik, hogy itt minden fordítva van: egy elkészült projekt üresen áll, azt nem használják rászorultak és segítőik. Másként vélekedik a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, amely a Narancsnak adott válaszában kifejti, minden a legnagyobb rendben van.

A másfél éve üresen álló pusztaottlakai lakóotthon

A másfél éve üresen álló pusztaottlakai lakóotthon

Fotó: A szerző felvétele

Mi lesz a medgyesegyházi ipari parkkal és mi lesz a pusztaottlakai lakóotthonnal? Miért szorulnak háttérbe a szakmai kérdések és miért bukkan elő mindenütt az immár a vádlottak padján ülő Simonka György? – ennek jártunk utána. További érdekfeszítő részletek a friss Magyar Narancsban!

Keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes@posta.hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Neked ajánljuk