Körbezárják a balatoni viharjelzőt Siófokon - vízhőfokmérés: csak ha a szomszédok engedik

  • narancs.hu
  • 2021. október 5.

Kis-Magyarország

Ötszintes apartmanház épül a siófoki viharjelző obszervatórium nyugati oldalán, míg a másik oldalán elkelt a Balatoni Hajózási Zrt. által dobra vert Móló Hotel. Mindkét ingatlan tulajdonosa ugyanaz a társaság.

A hotel és az épülő társasház közé ékelődik be a viharjelző úgy, hogy a Balaton vizének megközelítését lehetővé tevő keskeny parti sáv (strand) az új tulajdonoshoz került szállodáé. A hirbalaton.hu tudósítása szerint Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke, Balatonfenyves polgármestere hívta fel rá polgármester-társai figyelmét a szervezet legutóbbi ülésén: a siófoki obszervatórium körül magánkézbe kerültek, bezárultak a területek, megszűnt a meteorológusok vízhez való lejutási lehetősége állami területen.

„Jártam nemrég a siófoki obszervatóriumban, és amit ott láttam, abból azt gondolom, megalapozott volt a félelem” –mondta Lombár. Aki ha már ott járt, fotókat is készített a jelenlegi állapotokról. A Balatoni Szövetség elnöke szerint „mivel a Bahart Zrt. a parttal együtt adta el a szállodát, a másik oldalon pedig minden szakmai tiltakozás ellenére épül az apartman ház, innentől kezdve, ha a meteorológusok ki akarnak menni a vízhez vízhőfok-, vagy jégvastagság-méréshez, azt csak akkor tehetik meg, ha esetleg erre a magántulajdonosok engedélyt adnak nekik.”

A szövetség ülésén az is elhangzott: az ügyben a balatoni polgármesterek közösen fogalmaznak meg felhívást.

Két ingatlan, egy cég

Az csak nemrég derült ki, hogy az önkormányzatiból állami többségi tulajdonba került Bahart Zrt. ingatlanárverésén a siófoki székhelyű Azúr Szórakoztatóközpont Szabadidő Szolgáltató Kft. szerezte meg a kiváló fekvésű vízparti Móló Hotel tulajdonjogát 1,5 milliárd forintos áron. A múlt év végén ugyanez a kft. kezdte meg az ötszintes társasház felépítését a viharjelző állomás másik oldalán. Az mfor.hu cikke szerint a kft. tulajdonosa Kolarics Gergely, tavaly 1,3 milliárd forintos forgalom mellett 164 millió forintos nyereséggel zártak.

Kolarics Gergely több másik cégben is tulajdonos, például a MoMDeluxe Kft.-ben, amelynek Molnár György a társtulajdonosa. Molnár az építőiparban is érdekelt, hiszen a Molnárbeton Betongyártó Kft. tulajdonosa. A cég évek óta szárnyal: a 2019-es 9,6 milliárd forintos forgalmat 2020-ban sikerült 11 milliárd forintra hizlalni, míg a profit mindkét évben 1,3 milliárd forint volt. A Molnárbeton pedig 2016-ban közös céget alapított MCM Beton néven a Garancsi István milliárdos nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Market-csoport egyik tagjával, a Moratus Szerkezetépítő Kft.-vel.

A viharjelző melletti telekre – miként azt tavaly a Narancs.hu megírta – a földhivatal elutasította a Molnárbeton Kft. tulajdonjog-bejegyzés iránti kérelmét, ám később bejegyezte tulajdonosként Molnár Györgyöt és Kolarics Gergelyt.

 
Épül az ötszintes apartmanház a viharjelző melletti telken
Fotó: Narancs.hu

Kiegyeztek a háttérben

A meteorológus szakemberek már évekkel ezelőtt „megnyomták a vészcsengőt”. Akkor, amikor először felmerült: építkezés kezdődne az obszervatórium tőszomszédságában (érdekesség: közel húsz éve az állomás melletti üres telek is a balatoni hajózási társaságtól került magánkézbe). Horváth Ákos állomásvezető szerint „„a viharjelzést, ekképpen pedig az életvédelmet veszélyeztetheti, ha egy hatalmas, többlakásos ingatlan épül a balatoni viharjelző állomás szomszédságában. Ez esetben ötven éves adatsort dobhatunk a kukába”.

Négy éve, 2017-ben még Lovász László MTA-elnök is levelet írt a balatoni viharjelzés védelmében, de akkortájt még az Országos Meteorológiai Szolgálat is a balatoni szakemberek mellé állt, mondván, „a balatoniak meghatározó adatok a paksi atomerőmű számára készített előrejelzések, terjedési modellek és riasztások készítésekor. Így az ügy már nem környezetvédelmi, hanem jelentős nemzetvédelmi probléma.”

Akkor azonban már, amikor 2020 tavaszán az Azúr Kft. megkapta a végleges építési engedélyt a kormányhivataltól, hallgatott a meteorológiai szolgálat és az azt felügyelő agrártárca is. Beszédes, hogy a kiadott építési engedélyt sem fellebbezték meg. Az apartmanház építésének megkezdése előtt már jobbára „csak” balatoni civil szervezetek tiltakoztak a balatoni meteorológusokon kívül. Potocskáné Kőrösi Anita helyi jobbikos országgyűlési képviselő tavaly nyáron kétnapos helyszíni éhségsztrájkkal hívta fel a figyelmet a történtekre. Egyebek között arra: a kormányzat még közbeléphetne, nemzetgazdasági érdekre történő hivatkozással kisajátíthatná a viharjelző melletti ingatlant. Ez azonban nem történt meg, a jelek szerint a magánbefektetői érdekek ezt felülírták, sőt, az állami hivatalok mondhatni „kiegyeztek” a befektetőkkel, a balatoni meteorológus szakemberek feje fölött.

A Narancs.hu már tavaly megírta, hogy az Azúr Kft. területrészt ajánlott fel a telkéből ingyenesen az Országos Meteorológiai Szolgálatnak, továbbá egyéb, többek között anyagi jellegű felajánlásokat is tett. A hirbalaton.hu most azt írta: az apartmanházra csak úgy kaphattak építési engedélyt, hogy a tulajdonosok az államnak ajándékozták a zsebkendőnyi terület hatodát. A helyi védettséget élvező obszervatóriumnak ugyanis része egy úgynevezett vitorlafal; karbantartását, illetve jogi helyzetét úgy lehetett a leggyorsabban rendezni, hogy 77 négyzetméternyit ajándékba adtak az államnak, amelynek képviselői elfogadták azt. Kellett tehát az építkezés megkezdéséhez az agrártárca által felügyelt Országos Meteorológiai Szolgálat vezetésének és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek a közreműködése is.

 
Kilátás helyett ezt a házfalat nézhetik az obszervatórium munkatársai. A kép jobb oldalán lévő zöld kapu a viharjelző bejárata
Fotó: Narancs.hu

Exkluzív kikötősarok

A siófoki Balaton-part talán legexkluzívabb pontját, a kikötősarkot a napokban mi is megnéztük. A Móló Hotel keleti szomszédja a vitorláskikötő – vitorlástulajdonosok mutatták meg a már emlegetett molnárbetonos Molnár György jachtját, mely a legnagyobbak közé tartozik a siófoki kikötőben –, arrébb a hajókikötő és a hajózási sziget, ami szintén páratlan adottságú ingatlan, ha tulajdonosa, az immár állami Bahart Zrt. valóban elköltözteti onnan a műszaki telepét. Nyugat felől meg az épülő apartmanház. A viharjelző obszervatórium a maga jellegzetes, védett épülettornyával valóban csak „belezavar” az idilli képbe.

Lapunk megkérdezte: az állomást két oldalról körülölelő ingatlanokat tulajdonló társaságnak vannak-e olyan tervei, hogy a kettőt a későbbiekben valamilyen módon összekötnék, egységesítenék. Kolarics Gergely az Azúr Kft. részéről ezt válaszolta:

„A két ingatlant nem kívánjuk összekapcsolni semmilyen formában, sem most, sem később.”

Nem vette át a díjat az obszervatórium vezetője

A Narancs.hu-nak nyilatkozva Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő ellenben azt mondta: „Minden fejlemény arra utal, hogy a balatoni szervezetek és polgármesterek félelmei nem voltak alaptalanok, ahogy arra a Balatonnál számos példát látunk, a magánbefektetői érdekek itt is a köz érdeke fölé kerekedtek, ez esetben még az emberélet veszélyeztetése sem számít. Ha pedig a magánérdekek diktálnak, akkor ettől kezdve már bármi elképzelhető a siófoki viharjelző obszervatórium jövőjét, sorsát illetően is.”

A tóparti önkormányzatokat tömörítő, több mint százéves múltra visszatekintő Balatoni Szövetség a minap Balaton-díjat kívánt adni a siófoki viharjelző állomást vezető Horváth Ákos meteorológusnak. A szakember azonban ezt köszönettel visszautasította, arra hivatkozva, hogy nem tudta megmenteni az obszervatóriumot az építkezéstől.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk