Könyv

Egy fölösleges ember élete - beszélgetések Vázsonyi Vilmossal

  • - kg -
  • 2013.04.28 18:03

Könyv

Amikor Vázsonyi Vilmos (az ifjabb) 73 évesen véget vetett az életének, a nekrológok tanácstalanságukban, hogy az elhunytat érdem szerint elhelyezzék, először a híres Vázsonyiakról (nagypapa: Magyarország első zsidó származású minisztere, papa úgyszintén politikus) ejtettek szót, s csak ezután tértek rá az elhunyt érdemeire.

S mivel ilyenek nem igazán voltak, azt meg mégsem írhatták gyászjelentés gyanánt, hogy VV Nyugatra való távozása után (56-ban kellett mennie) egy egészen másfajta forradalomban, a szexuálisban tüntette ki magát (kutatási területe a huszonhaton aluli korcsoportban volt szignifikáns), így inkább olyasmiket írtak, hogy Párizsban élt, sok nyelven beszélt, meg hogy hatalmas műveltséget görgetett maga előtt, ám intézményes tevékenységet nemigen végzett. Itt kezdődik a könyv, melyet Hadas Miklós és Zeke Gyula VV-vel folytatott beszélgetéseiből állított össze; a deklarált semmittevésnél. Annak tárgyilagos megállapításánál, hogy aki itt beszélni fog, soha nem akart hasznos tagja lenni az általa kipróbált társadalmaknak; a társadalmi hasznot a felmenők hozták, VV inkább a művészetek és a nők élvezetét választotta. Meg a csevegést, melyben - mint e könyv is bizonyítja - világnagyságnak bizonyult. Hatalmas műveltségű ember - írták a nekrológok, mert valami tiszteletet parancsolót kellett írni, de Vázsonyi szavaiban nincsen semmi parancsoló: műveltsége valóban imponáló, ám ez privát és nem lábjegyzetelt, kérkedő műveltség; elbeszélői keret csupán egy fölösleges ember korántsem fölösleges történeteihez. Vázsonyinál ezeknek komoly fedezete van: ott a nagypolgári zsidó család belülről megélt története, és ott egy másik, mely ott kezdődik, ahol a családregény - elvégre Magyarországon járunk, ahol a zsidó családtörténeteknek egyszer rendeletileg akartak véget vetni - egyszemélyes történetté alakul.

Balassi Kiadó, 2012, 414 oldal, 3200 Ft

Neked ajánljuk

Öt év börtönre, pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélték a volt mezőberényi lelkészt

Folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés, sikkasztás és költségvetési csalás bűntettében, amely bűnszervezeti alakzatot is felvett, bűnösnek mondta ki a Gyulai Törvényszék pénteki ítéletében R. János volt mezőberényi református lelkészt és vádlott-társait. A lelkészt 5 év letöltendő börtönbüntetésre, 2,5 millió forint pénzbüntetésre és jelentős nagyságrendű vagyonelkobzásra ítélték.