Könyv

Harcos Bálint: A halandzsarablók

Könyv

Barbó, a sörényfodrász oroszlánokat fazoníroz, de valamiért csak a vadakkal boldogul. Így amikor gróf Dölyfös Baltazár felkéri a mestert, hogy szelíd állatai szőrét is igazítsa már meg, Barbó, hogy, hogy nem, a feladat teljesítése közben felszabadít néhányat közülük. Cipcirip (mint a gyerekek többsége) nem rendmániás, de számára a rend nem is ugyanazt jelenti, mint a többségnek. Így mikor anyukája kérésére csakazértsem pakol össze, valahogy mégis minden a helyére kerül. Az, hogy Ninta papírsárkánya nem tud repülni, nem akkora mutatvány, ám az, hogy a kislány kívánsága teljesül, és a sárkányka életre kel (sőt, beszélni is tud), Ninta pedig, vascipellőjét levéve képes lesz repkedni, na, az már döfi. A repülés tagadhatatlanul vonzó dolog, bármely életkorban. Korracsek néni és Korracsek bácsi egészen biztosan nem számított arra, hogy szokásos sétájukon a néni sálja elszáll a szélben, hogy az utána kapó nénit egészen a rég áhított New Yorkig repítse. (Komoly közjátékok után, egy kisebb csapat macska segítségével kerül haza.) Harcos Bálint furcsa, ferde humorú, rövid történetei különös mesegyűjteménnyé rendeződnek. Szereplői is mind kicsavart, kedvesen különc figurák, és talán ez bennük a legvonzóbb. Turi Lilla csodás illusztrációi pedig ezt a szokatlan mesei világot oly módon jelenítik meg, hogy bár a képek önmagukban is teljes értékűek, a szöveggel ölelkezve valami egészen rendkívüli komplexitást mutatnak.

Pagony, 2020, 90 oldal, 3990 Ft

Neked ajánljuk

Szécsi Noémi: Nem és nem

  • Szécsi Noémi

Erős szíve legyen annak, aki kicsavarja az olvasó tömegek kezéből a Jókaijukat. Ez egy szent kötelék, elszakíthatatlan.

Gépre kötve

Magyar közéleti influenszer nem robbantott nagyobbat az elmúlt időszakban, mint Gulyás Márton a Partizán elindításával. De itt rögtön tisztáznunk kellene, hogy mi is pontosan az a felület, ahol a Partizán működik.

Határkeresők

Leszbikus anyák, bocsánatot kérő gyilkosok, a mennyországba beszívva-bemargaritázva igyekvő floridai nyugdíjasok. Megnéztünk pár filmet az idei BIDF programjából.

A sötétség oldalvizein

  • Bacsadi Zsófia

Sokáig úgy tűnhetett, hogy a holokauszt marad a zsidókról zsidók által mesélt történetek sarokköve, a meghatározó trauma, amely évtizedek múltán is formálja az elbeszélést és a népirtás után született generációk identitását.

Lawrence Ferlinghetti (1919–2021)

  • Kálmán C. György

Nyilván vannak néhányan, szerencsések, akik személyesen is ismerték, magyarok is. Biztosan csupa jó emlékük van róla, azt hiszem, hogy szívélyes, kedves, kedélyes vendéglátó lehetett.

„Dúdolok neki Prokofjevet”

  • Soós Tamás

Játszik az agyafúrtan rockos Óriásban és az írókat könnyűzenészekkel összehozó Rájátszásban, de az elmúlt években szólóban találkozhattunk vele. Apaságról, Háy-versekről és a február végén megjelent második szerzői lemezéről beszélgettünk.

„Nem volt terv”

Huszonkét éves korában hagyta el az országot, jelenleg Thai­földön van a műterme. Minden munkája – bár a formák, a színek és olykor a médium is változnak – az ember, az emberség helyét keresi a szűk és a tágabb környezetben. Művészetről és hazáról beszélgettünk Messengeren, egy kalandos életút történeteinek a keretében.

Iskolajáték

A nálunk még kevéssé ismert amerikai író-költő regénye számos elismerést kapott, mérték­adó irodalmi fórumok szavazták be az év legjobb könyvei közé, Pulitzer-díjra is jelölték.