Könyv

Minden út Rómából

Philippe Sands: Patkányút. Egy szökevény náci szenvedélyes élete és titokzatos halála

Könyv

Philippe Sands neve itthon is ismert, leginkább úgy, mint a népirtás és az emberiesség elleni bűnök fogalmát személyes történeteken keresztül megvilágító Kelet-nyugati utca szerzője. A brit, anyai ágról francia származású, zsidó gyökerekkel rendelkező, „civilben” neves nemzetközi jogász gyakorlatilag e könyv folytatásaként, vagyis az egyik történetszálát továbbgombolyítva írta meg Patkányút című művét.

(Vele készült interjúnk: „Egy tömegsírnál végződik”, Magyar Narancs, 2020. április 23.)

Egy különleges nyomozás izgalmas története ez, mely egy olyan ember halálának a körülményeit vizsgálja, aki rettenetes bűnök elkövetője s mások rémtetteinek a tanúja volt, s aki számos titkát a sírba vitte. Többen – közöttük közeli hozzátartozói és segítői – is úgy vélik, hogy nem természetes halállal halt meg.

Az osztrák származású, pályája során mind magasabb SS-rangban (végül Gruppenführerként) szolgáló Otto von Wächter a 2. világháború alatt lett élet és halál ura a (Timothy Snyder kifejezését alkalmazva) „véres övezetben”: a németek megszállta Lengyelország, hivatalos német nevén a generalgouvernement (Főkormányzóság) két közigazgatási egységében is vezető volt. Előbb a krakkói, majd a szovjetektől visszafoglalt (1939–1941-ben a sztálini terror rémségeit is elszenvedő) galíciai kormányzóságot irányította a nürnbergi perben halálra ítélt Hans Frank főkormányzó egyik helyetteseként. A krakkói gettó létrehozójaként hírhedtté vált Wächter számtalan lengyel állampolgár kivégzéséhez adta a nevét, Kelet-Galícia vezetőjeként pedig személyes felelősség terheli az ottani sok százezres zsidóság zömének legyilkolásáért.

Sands előző könyve írása során ismerkedett meg Hans Frank fiával, Niklasszal. A magának újságíróként nevet szerző Niklas élesen elhatárolódott apja cselekedeteitől, s azokat mélységesen elítélte. Sands az ő ajánlása és közvetítése nyomán került szinte baráti viszonyba Otto von Wächter fiával, Horsttal, aki viszont élénken tagadta neki, hogy apjának köze lett volna a tömeggyilkosságokhoz, s azt állította, hogy a szervezett mészárlásokat a kormányzóság SS- és rendőri vezetői bonyolították. Ezzel együtt is Sands kezébe adta a családi levelezést, aki ennek révén (és megannyi más forrást, levéltári anyagot és szemtanúi vallomást feldolgozva) olyan dolgokat is kiderített, amelyek legkevésbé sem vágnak egybe a családi emlékezettel.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk