KÖNYVMELLÉKLET – kritika

Szellemi önéletrajz szaxofonra

Fenyvesi Ottó: Paloznak overdrive

  • Radics Viktória
  • 2022. április 27.

Könyv

Szellemi önéletrajz csak vers vagy (filozófiai) vallomás lehet. Fenyvesit régóta egy ilyen szellemi, spirituális történet érdekli, a sajátja, meg azoké, akiket közel érez magához. A Halott vajdaságiakat olvasva címmel megjelentetett versesköteteiben például olyan halott írókat, művészeket és társakat faggat, akiknek egy részét személyesen sosem ismerte. Ennek a történetnek tehát nem a születés a kezdete és nem a halál a vége.

Talán azzal a ponttal jelölhetném ki a kezdetet, amelyet Fenyvesi egy olyan versében határoz meg, amely nem szerepel ebben a mostani könyvben. Nincs címe, így hangzik: „Bevezetés az életbe: / apámtól – útravalóul – / két pofont kaptam. / Kicsit megszédültem. / Dominus vobiscum. / Voltak, voltak bűneim. / Megbántam. Aztán átadtam / magam a szeretetnek. / Már hangolt a zenekar: I Can’t Get No.” A gyerekkor a Paloznak overdrive-ban (de Fenyvesi más köteteiben is) részletesen megjelenik – ez egy vidéki, falusias környezetben, Gunarason és Topolyán töltött „vad” gyerekkor, igazi, olykor az eksztázisig fokozódó utcai gyerekjátékokkal. Erre én is így emlékszem. Játszótér nélkül, az udvarban, a folyóparton meg az erdőszélen folytatott játékok olykor frenetikus „overdrive”-ok voltak, szülői fenyítésekkel kísérve. A kötetnyitó versben (Chlorophylle és Minimum) is ezeket a képeket látjuk a jugoszláv képregényhősök társaságában. „Sztrip”-olvasók voltunk mind gyerekkorunkban, így tanultunk meg szerbhorvátul.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.